Gündem Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

19.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milas Ticaret Odası yöneticileri ülkenin dört bir yanından gelen yardımları yangından etkilenen bölge muhtarlarına teslim etti. Oda Başkanı Reşit Özer, “Elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Halkımızın yanındayız” dedi

Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

Eren Aka - Engin Uğur Ağır / Milas Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, günlerdir etkili olan orman yangınlarının ardından TOBB üyesi odalar ve borsalardan gelen yardım malzemelerini, alevlerden etkilenen mahallelere giderek yerinde muhtarlara teslim etti. Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aykal ile birlikte zarar gören köyleri tek tek dolaştıklarını söyleyen MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Bize ulaşan yardım malzemelerini bizzat muhtarlarımıza teslim ettik. Gittiğimiz mahallelerden yangın sonrası ihtiyaç duyulan malzemelerin listesini alıyoruz. Bunları anında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bildiriyoruz. Ayrıca odalarımızın ve borsalarımızın kayıtlı olduğu internet ağımızda paylaşarak yardım çağrısında bulunuyoruz. Sağolsun, pek çok oda ve borsadan destek geldi, gelmeye de devam ediyor. Yangın söndürme tüpü, motorlu testere ve motorlu tırpan, yanmayan eldiven ve çeşitli giysileri, yangından etkilenen mahallelerimize bizzat elden veriyoruz. Ot, saman ve un gibi bazı malzemeleri de İlçe Koordinasyon Kurulu ile İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Şimdiden düşünelim”

Bir gün içinde sabahın erken saatlerinde yola çıkan ve yaklaşık 10 köyü dolaşan MİTSO yöneticileri, en kısa sürede yaraların sarılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti, “Yaşanan felaketten herkes ders çıkarmalı. Köylerimizde hayvanları otlatacak mera kalmadı. Bundan sonra da bu tür olumsuzluklar yaşanacak gibi görülüyor. Küresel iklim şartları bunu gösteriyor, sıcaklıklar her yıl daha da artacak. Bu demektir ki, orman yangınları devam edecek. Bu yüzden yapılması gereken, alınması gereken her önlemi şimdiden düşünmeliyiz. Tüm yerel yöneticilerimizin bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

WhatsApp’la mesajlaştılar

 

Milas’ın Gökbel Köyü Muhtarı Hakkı Döndü, yaşadıkları felaketi anlatırken oldukça üzgündü. Beş evin tamamen kullanılmaz hale geldiğini, dört küçükbaş hayvan ile 52 arı kovanının yandığını söyledi, “Allah bir daha böyle acı yaşatmasın” dedi. Bozalan Köyü eski muhtarı Münür Erdoğan da, yaşadıklarına isyan ettiğini ifade etti. Yangın sırasında bazı kişilerin çok duyarsız hareket ettiğini, kılını kıpırdatmadığını belirtti, “Eğer hep birlikte hareket edilseydi, yangın daha kısa sürede kontrol altına alınırdı. Ancak olmadı. Herkes bu olaydan mutlaka ve mutlaka ders almalı. Yanan orman hepimizin. Senin benim değil” dedi.

Haberin Devamı

1500 dönüm kül oldu

Fesleğen Köyü Muhtarı Erkan Kaba ise, yangın sırasında 50 traktör ile 10 gün boyunca arazözlere su taşıdıklarını belirtti. 1000 nüfuslu köyde 1500 küçükbaş, 1000 büyükbaş hayvan beslediklerini beliten Kaba, “Yangına 150 kişi birden müdahale ettik. WhatsApp hattı kurduk. Sürekli mesajlaştık. Nerede ne lazım, anında yerine getirmeye çalıştık. Gördüğünüz bu yeşillikler yanmadıysa gençler sayesinde. Müdahale sırasında eksiklikleri gördük, köylü olmasa her taraf yanardı. Sadece 1500 dönüm kül oldu. Köyümüzün kuzeyini kurtarabildik. İstediğimiz yol yapılsaydı, çoğu bölge yanmazdı” şeklinde konuştu.

Sıcaktan telef oldular

160 haneli Çökertme Muhtarı Ertan Konak da, köylerinde 11 ev, 4 ahır, bir traktör ve bir minibüsün yandığını ifade etti. Hayvan zaiyatı olmadığını, sadece iki küçükbaşın sıcaktan telef olduğunu kaydeden Konak, “Yardımlarla ilgili sıkıntımız yok. Her ihtiyacımız karşılanıyor. Evi yanan, eşyaları kullanılmayan arkadaşlarımızın ihtiyaçları karşılansın istiyoruz. 25 kilometre uzakta başlayan yangın çok kısa sürede etrafımızı sardı. Bunun şaşkınlığını yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Akçakaya Muhtarı Haydar Yılmaz ise, köylerinde 18 arı kovanının yandığını belirtti, “Hayvanlarımız otlattığımız bölge kül oldu. Köylünün geçimini sağlayacak adaçayı, kekik alanları bitti. Zeytinlerimiz kül oldu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer (sağda), Fesleğen Köyü Muhtarı Erkan Kaba’nın (ortada) taleplerini dinledi.

İtfaiye vatandaş el ele üç saatte söndürdü

Fethiye’de ormanlık alanda çıkan yangın, yerleşim alanı ve oteller bölgesini tehdit etmeden kontrol altına alındı

31 Temmuz gecesi, Fethiye’nin  Ölüdeniz Mahallesi Ovacık mevkiindeki ormanlık alanda bilinmeyen nedenle yangın çıkmıştı. Yerleşim yerlerine yakın noktadaki alevleri söndürmek için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ve itfaiye ekipleri ile haberi duyan vatandaşlar, el birliğiyle alevlere müdahale etti.

Haberin Devamı

3 saatlik mücadelenin ardından yangın, yerleşim alanları ve oteller bölgesini tehdit etmeden kontrol altına alındı. Kaymakam Eyüp Fırat ile birlikte bölgeye giden Belediye Başkanı Alim Karaca, görgü tanıklarından aldıkları bilgiler doğrultusunda, sabotaj ihtimalinden söz etti. Vatandaşı her konuda daha duyarlı olmaya davet eden Karaca, “Marmaris, Seydikemer ve Köyceğiz yangınlarını yakından takip ettik. Yardım konusunda da ekibimizle birlikte palanlama yaparak destek sağladık. Son olarak da, Fethiye Belediyesi Temizlik Hizmetleri Müdürlüğü, olası yangınlara karşı, ormanlık alanlardaki yol kenarına su dolu bidonlar bıraktı. Cam parçaları ile yangına sebebiyet veren geri dönüştürülebilir maddeler ve tüm çöpler toplandı” diye konuştu.

Birlik-beraberlik günü

Karaca, geçtiğimiz günlerde de orman yangınlarında birlik ve beraberlik örneği gösteren, anında müdahale ve destekleriyle büyük alkış toplayan Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Fethiye Grup Amirliği ve yangına beton mikser araçlarından su takviyesi sağlayarak destek veren şirketlere teşekkür ziyaretinde bulundu. Vatandaşlara da şükranlarını sunan Başkan Karaca, “Bugünler siyaset değil, birlik ve beraberlik günü” dedi.

Haberin Devamı

Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, yangının söndürülmesinde büyük emeği olan itfaiye teşkilatıyla vatandaşlara teşekkür etti.

İlçe kenetlendi yangın söndü

Ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olan Aydın’ın Didim ilçesinde çıkan yangına, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlar topyekun söndürme mücadelesi verdi. Kaymakam Halil Avşar, makilik alanda çıkan birkaç yangının büyümeden hızlı bir şekilde söndürüldüğünü söyledi,  “Turizm döneminde olmamız itibarıyla gerekli çalışmalar yapıldı, tüm önlemler en üst düzeye çıkarıldı. Ancak ne olursa olsun, vatandaşlarımızın bu günlerde duyarlı olmasını istiyoruz. Bir kıvılcım ormanlarımızı küle çeviriyor, sonra yüreğimiz yanıyor. Bunun örneğini, Marmaris, Milas, Bodrum, Köyceğiz ve Manavgat’ta gördük” diye konuştu.

Girilmedik mahalle ve sokak bırakmadı

Didim Kaymakamı Halil Avşar, yangın çıkan bölgede incelemelerde bulundu.

BİTTİ