Gündem ‘Gönül Elçileri’ ile 9 bin çocuğa koruyucu aile

‘Gönül Elçileri’ ile 9 bin çocuğa koruyucu aile

04.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gönül Elçileri Projesi ile koruyucu aile hizmetinin daha etkin hale geldiğini belirterek, 1051’i özel gereksinimleri olan 9 bin 335 çocuğun, 7 bin 817 koruyucu aileye emanet edildiğini ifade etti. Kahramanmaraş depremlerini anımsatan Emine Erdoğan, “25 bebeğimiz, hâlen Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde koruyucu ailelerini bekliyor” dedi.

‘Gönül Elçileri’ ile 9 bin çocuğa koruyucu aile

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Programı’nda vali eşleri ve koruyucu ailelerle buluştu. 

Haberin Devamı

‘Büyük yol aldık’ 

Erdoğan, 2012 yılında başlattığı “Gönül Elçileri” hareketinin gönülleri birbirine yaklaştırdığını söyleyerek, “Kadınların güçlenmesi, yaşlıların kaliteli ömür sürmesi, engelli bireylerin hayallerine ulaşmasının önündeki engelleri bertaraf etmek için, birlikte projeler geliştirdik. Özellikle koruyucu ailelik konusunda, önyargı bariyerlerini aşarak, büyük yol kat ettik. Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle düzenlenen koruyucu aile panelleri, zihinlerdeki soru işaretlerinin giderilmesini sağladı. 81 ilimizin vali eşlerinin ‘Gönül Elçileri’ unvanıyla yaptıkları yüz yüze görüşmeler ve teşviklerle, koruyucu aile başvurularında dikkat çekici artışlara ulaştık” diye konuştu. 

Şu an 1051’i özel gereksinimleri olan 9 bin 335 çocuğun, 7 bin 817 koruyucu aileye emanet edildiğini kaydeden Erdoğan, “Bu süreçte, koruyucu aile olmak isteyen pek çok merhametli insanın, maddi kaygılar nedeniyle, gönüllü olmaktan çekindiğini de duyuyoruz. Koruyucu ailelerden yegane beklentimiz, sevgi ve saygı tohumlarının yüreklere ekildiği dönemde, yavrularımıza huzurlu bir yuva sunmalarıdır” diyerek, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için çok yönlü destekler verildiğini, bu desteklerin engelli çocuklar için yüzde 50 oranında arttığını belirtti. 

Haberin Devamı

Dayanışma geleneğini daha da pekiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, “Vali eşlerimizin, yavrularımızın yararı başta olmak üzere, her alanda gönüllü faaliyetlere ivme kazandırmalarını çok önemsiyorum” dedi. 

Çocuklara ve gençlere de seslenen Erdoğan, “Evlatlarımızdan asıl beklentimiz, mutlu ve huzurlu bireyler, kendileriyle barışık, vatanlarını seven insanlar olarak hayata atılmalarıdır. En büyük başarının, anlamlı bir hayat yaşamak olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

‘Gönül Elçileri’ ile 9 bin çocuğa koruyucu aile
Emine Erdoğan, Milliyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Özay Şendir’in de aralarında bulunduğu gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

‘25 bebek bekliyor’ 

Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde asrın felaketinin asrın dayanışma hareketine dönüştüğünü belirterek, “Milletçe el ele verdiğimizde, birbirimizin derdine şifa aradığımızda, her güçlüğün üstesinden gelebileceğimizi, bir kez daha gördük” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle refakatsiz bebeklerin Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Ankara ve İstanbul’a getirildiğini de hatırlatan Emine Erdoğan, şu bilgileri verdi: 

Haberin Devamı

“Ben de gelen çocuklarımızı hastanede ziyaret ederek, bakım süreçlerini bizzat takip ettim. Tedavisi tamamlanan 0-1 yaş aralığındaki 53 bebeğimizin 45’i DNA eşleşmesi neticesinde, yuvalarına döndüler. Bir bebeğimiz evlat edinildi, iki bebeğimiz, koruyucu aile yanında şefkatle sarmalandı. İzleyen dönemde başkente nakledilen evlatlarımızla birlikte 25 bebeğimiz, hâlen Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde koruyucu ailelerini bekliyorlar.” 

Erdoğan, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde afet bölgesinden 11 vali eşinin katılımıyla, Hatay Çocuk Evleri Siteleri’nin temelini atacaklarını duyurdu. 

‘Umudun başlangıcı çocuklar’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da, koruyucu aile hizmetinin kurumsal kapasitesini artırmayı, yeni modeller geliştirmeyi ve bu hizmeti yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Göktaş, “Geleceğe yönelik her umudun başlangıcı da kaynağı da çocuklardır. Her bir çocuğumuza dokunurken aslında geleceğimize dokunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sergiyi gezdi

Emine Erdoğan, program öncesinde Bakan Göktaş ile Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Sergisi’ni gezdi. Türkiye’nin tüm illerinden çocuk evleri, çocuk evleri sitesi, ihtisaslaştırılmış çocuk evlerinde koruma ve bakım altında bulunan çocukların yaptığı eserlerin yer aldığı sergideki ürünlerin çoğunluğunun atık malzemelerin geri dönüşümünden yapıldığı öğrenildi.