Gündem Google ve Meta’nın temsilcileri açıkladı: Zamana ve istişareye ihtiyacımız var

Google ve Meta’nın temsilcileri açıkladı: Zamana ve istişareye ihtiyacımız var

03.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Google ve Meta (Facebook) temsilcileri, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda kabul edilen “dezenformasyon teklifinin” yeniden değerlendirilmesini istedi. Teklifle, şebekelerüstü hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini Türkiye’de bir anonim veya limited şirket şeklinde kurulmuş bir temsilci vasıtasıyla sürdürme ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) elektronik haberleşme yetkilendirmesi alma zorunluluğu gibi yükümlükler getirildiğine işaret eden temsilciler, bunun tüm sosyal ağ platformlarını zorlayacağını savundu. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman da yaptığı açıklamada Google'ın telif konusunda pozitif olduğunu söyledi.

Google ve Meta’nın temsilcileri açıkladı: Zamana ve istişareye ihtiyacımız var

ÖNDER YILMAZ Ankara - Google Türkiye Hükümet İlişkileri ve Kamu Politikaları Müdürü Pelin Kuzey Karaman, “Şirketimizin şu anki kanunun gerekliliklerini karşılayamayabileceğini üzüntüyle gerçekten görüyoruz. Taslağın amaçları doğrultusunda temsilci atama yükümlülüğüne ilişkin şeklî ve kurumsal yapı şartlarının tekrar değerlendirileceğine inanıyoruz ve sosyal sağlayıcıların bugüne kadar yaptıkları yatırım ve çalışmaları boşa çıkarmayan yasaya uyum yönünden de daha hızlı ve etkin şekilde hareket etmelerini sağlayabilecek bir düzenleme için desteğinizi rica ediyoruz hepinizden” dedi.

Haberin Devamı

"KAPSAMI ÇOK GENİŞ"

Meta (Facebook) Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil ise, dezenformasyon teklifinin sosyal ağ sağlayıcılara birçok yeni yükümlülük getirdiğine dikkat çekerek “Bu yükümlülüklerin kapsamı çok geniştir ve pratikte nasıl uygulanacağı konusunda birçok belirsizlik bulunmakta. Uyumsuzluk hâlinde ise global ciro üzerinden para cezaları, reklam yasağı, bant daraltma gibi çok ciddi cezalar öngörülmekte. Ayrıca, maddelere uyum için yeterli süre tanınmamakta. Bu teklifte yer alan hükümlerin etkilerinin analiz edilebilmesi için daha fazla zamana ve ilgili taraflarla daha fazla istişare edilmesine ihtiyaç bulunduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

'GOOGLE, TELİF KONUSUNDA POZİTİF'

Haberin Devamı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, Avrupa’da telif ile ilgili ödemeler konusunda masaya oturan Google Türkiye temsilcilerini komisyona davet ettiklerini bildirdi. Google temsilcileri ile telif hakkı konusunda masaya oturacaklarını aktaran Hüseyin Yayman şöyle konuştu:

"Bu konu çok önemli bir konu. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gündeminde bir küresel mesele telif meselesi. Bu konuyla ilgili bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızı zaman ortaya çıkardı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na biz, Google Türkiye temsilcisini davet ettik ve dinledik. Milletvekillerimizin önemli soruları oldu. Telif meselesi de bu sorulardan bir tanesiydi. Milletvekillerimizin telif ödenmesi konusunda bir talepleri oldu. Normal hayatta herhangi bir akademik çalışma, bir resim eseri, ya da bir müzik eseri veya herhangi bir mimari eserde doğal olarak eser sahibinin hakkı var, emeği var. Son tahlilde bu tartışma emek tartışması. Avrupa Birliği’nde bununla ilgili bir düzenleme oldu. Başta Almanya olmak üzere Fransa, İngiltere’de Google’la telif meselesi üzerinden bir anlaşma oldu. Biz Türkiye’de de benzer bir anlaşmanın olmasını istiyoruz. Google temsilcilerini tekrar komisyonumuza davet edeceğiz. Bu konuyu masaya yatıracağız. Google'ın bu konuda pozitif bir tavrının olduğunu belirtmek isteriz. Onlar, komisyonumuza geldiklerinde bu konuyu izah ettiler. Hem de bire bir görüşmelerimizde devamlı bize yardımcı olduklarını ve bu konuyu masaya oturup değerlendireceklerini dile getirdiler."

Haberin Devamı

Yayman, komisyon olarak taleplerinin net olduğunu vurgulayarak, "Google Avrupa’da, Almanya’da, Fransa’da, İngiltere'de, Romanya'da hangi telif anlaşması yapmışsa, Türkiye’de de benzer bir telif anlaşması yapmak istiyoruz. Bir müzakere anlayışı içerisinde bu konuyu ele alacağız" ifadelerini kullandı. Yayman, Google temsilcileri ile sık sık telefon görüşmeleri de yaptıklarını sözlerine ekledi. Besti KARALAR- Muhammet BAYRAM/ANKARA, (DHA)