Gündem Görsel şölenin arkasındaki teknoloji! Görenler inanamadı

Görsel şölenin arkasındaki teknoloji! Görenler inanamadı

31.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet’in 100. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, İletişim Başkanlığı’nın koordinasyonunda düzenlenen çok sayıda etkinlikle kutlandı.

Görsel şölenin arkasındaki teknoloji Görenler inanamadı

*İstanbul’da üç aşamalı etkinliklerin ilk ayağında Türk Yıldızları ve Türk Solo uçak gösterilerinin TCG Anadolu’nun liderliğindeki Türk Donanması’nın Boğaz’dan geçişi ilgiyle takip edildi.

Haberin Devamı

*İkinci aşamada toplam 1.2 ton patlayıcı kullanılarak iki aylık koreografi çalışmaları sonucunda Boğaz’da havaifişek gösterisi düzenlendi. Bu gösteri Boğaz hattında yapılmış en uzun ve en geniş çaplı gösteri oldu.

*Üçüncü aşamada da 2023 drone ile beş aylık bir çalışmanın ürünü olan gösteri düzenlendi. Gösteri, Çin’in 5000 drone’lu gösterisinden sonra en büyük ikinci etkinlik olarak tarihe geçti.

*Bu gösterilerde canlı yayın için 76, havaifişek gösterisi için 18, drone gösterisi için toplam 144 kişilik bir ekip çalıştı.

*Ayrıca 100. yıl etkinlikleri kapsamında dijital sergiler, üç boyutlu gösteriler gerçekleştirildi. Tarihi mekânlarda özel ışık gösterileri yapıldı.

Görsel şölenin arkasındaki teknoloji Görenler inanamadı

GÖRSEL ŞÖLENİN ARDINDAKİ TEKNOLOJİ

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen drone gösterisinde Dünya, Türkiye haritası ve Türk bayrağı oluşturuldu. Drone’larla gökyüzünde, şahlanan atın üzerinde bir Türk askerinin de çizildiği gösteride, “Türkiye Yüzyılı” ve “100. Yıl” tipografisi çizildi. Büyük beğeni toplayan bu görsel şölenin arka planı da merak konusu oldu.

Görsel şölenin arkasındaki teknoloji Görenler inanamadı

‘HER PİKSEL BİR DRONE’

Project İstanbul Yönetici Ortağı Birol Erdoğan drone şöleninin nasıl gerçekleştirildiğini şöyle anlattı:

“Organizasyon öncesinde, oluşturulacak görsellerin, toplantıları ve çalışmaları yapılıyor. Belirlenen görseller, kullanılacak drone sayısı ile hesaplanarak piksellere ayrılıyor. Her bir cihaz bir piksele karşılık gelecek şekilde havaya yükseliyor. Özel yazılımlar sayesinde dronelar gökyüzünde olması gereken koordinatlara ilerliyor ve kendisine atanan rengi ve hareketi tamamladığında izleyici bir bütün olarak izleyebiliyor. Ne kadar fazla cihaz olursa ortaya çıkacak görsel kalitesi o kadar artıyor. En fazla 20 dakika havada kalabilen bu sistemler yurt dışından gelen profesyonel ekipler tarafından yapılıyor.” - ÇİĞDEM YILMAZ/İSTANBUL