Gündem Grip miyiz Kovid mi?

Grip miyiz Kovid mi?

25.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar Kovid vakalarında artış yaşandığına dikkat çekerken, mevsimsel kaymaların da hastalık tablosunda yaşanan artışta etkili olduğunu söylüyor.

Grip miyiz Kovid mi

ALEYNA SEVİM İstanbul - Yaz mevsimine girerken artış gösteren solunum yolu hastalıkları Kovid-19’u yeniden gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Mevsimlerde dönemsel kayma nedeniyle kış ve yaz aylarının geç başlayıp uzun sürdüğüne dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bu durum grip sezonunu da biraz ileri kaydırdı. Eskiden eylül sonu grip vakaları başlar, mayıs ayının başlarında biterdi. Şimdi daha çok ekim sonu gibi grip vakalarını görmeye başlıyoruz. Ocağın birinci haftası ya da aralığın son haftası maksimum düzeye ulaşıyor. Ondan sonra mayıs ayının sonuna doğru ancak grip vakaları bitiyor” dedi.

‘Mutlaka maske takın’

Pandeminin de bir çok şeyi etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Örneğin daha çok kışın gördüğümüz bazı hastalıkları yazın da görmeye devam ediyoruz. Örneğin RSV (Solunum Sinsityal Virüsü) dediğimiz solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüs var. Bu virüsü biz yazın hemen hemen hiç görmezdik. Özellikle pandemi sonrası birdenbire tedbirler ortadan kaldırılınca bütün dünyada yazın RSV salgınları oldu. Bu nedenle kapalı ortamlara giriyorsanız ve risk grubundaysanız, yaşınız hastalığınız kullandığınız bir tedavi nedeniyle bağışıklığınız baskılanmışsa mutlaka maske takın diyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yatışma olmadı’

‘Hâlâ Kovid-19’dan hasta yatırmaya devam ediyoruz’ diyen Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol da, “Çünkü aşıların üzerinden çok zaman geçti. Yaşlı ve kırılgan olanların yatışı gerekebiliyor. Ayaktan baktığımızda da henüz mevsimsel olmayan Kovid-19 vakalarına da rastlıyoruz. Kapalı yerlerde bir arada durma ihtiyacının devam etmesi nedeniyle beklenen yatışma henüz olmadı. Mevsimsel olmuş olan tanıdık soğuk algınlığı virüsleri havaların soğuk kalması nedeniyle aktivitelerini sürdürürler. Çünkü bir arada ağız ağıza solunum mesafesinde yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Soğuk algınlığı ile gribin karıştırıldığını ifade eden Şenol, grip mevsimsel seyreden bir hastalık olduğunu ve geç ilkbaharda gribin bir alt türü
yani B tipi gribin etkin hale geldiğini kaydetti.