Gündem Gülüşüyle herkesin yüreğini ısıttı

Gülüşüyle herkesin yüreğini ısıttı

09.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Termometrelerin -10 dereceleri gösterdiği Elbistan’da yıkılan enkazların üstü karla kaplandı. Pazarcık’ta 12 yaşındaki Hatice Kübra Aytemiz 46 saat sonra kurtarıldı. Kübra, ekiplerin sevincine gülümseyerek ortak oldu.

Gülüşüyle herkesin yüreğini ısıttı

Kahramanmaraş’ta depremde büyük yıkıma uğrayan Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde çalışmalar dün de sürdü. Elbistan’da depremde ağır hasar oluşturdu. Birçok bina yıkılırken yüzlerce insan enkaz altında kaldı. Termometrelerin -10 dereceleri gösterdiği ilçede yıkılan binaların üstü karla kaplandı. İlçede arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Valide Emin Sultan Caddesi üzerinde bulunan bir apartmanın enkazında üç farklı aileden dokuz kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Canikli Belediyesi’ne ait arama kurtarma ekipleri, bir saat boyunca enkaz altındaki kişilerin hayatta olup olmadığının anlaşılması için kullanılan “Sesimi duyan var mı?” diye seslendi. Enkaz altındaki kızını umutla bekleyen bir baba çağrılara verilecek karşılığın daha iyi anlaşılması için herkesi susturdu. Ekiplerin uzun süre boyunca çağrıları sürdürmesine rağmen karşılık alınamaması üzerine baba gözyaşlarına hakim olamadı. Enkaz altından ses gelmemesi üzerine ekipler, hummalı bir çalışma başlattı. Enkazdan molozları kaldırarak daha derine inen ekipler, çalışmalarını sürdürdü. Arama kurtarma ekiplerinin enkazın derinliğine inmesi babanın umudunu yeniden yeşertti.

Haberin Devamı

Gülüşüyle herkesin yüreğini ısıttı

Cumhuriyet Mahallesi Kazım Karabekir Sokak Yıldızkent Sitesi C Blok’ta duyulan sesler üzerine de ekipler harekete geçti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı arama-kurtarma ekipleri beş farklı noktadan seslerin geldiğini tespit etti. Ekipler, enkazın çatısını vinçle kaldırdı. Enkazdan ses geldiğini öğrenen vatandaşlar da birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

Elbistan’da ekipler bir depremzedeyi de 41 saat sonra çıkararak sağlık ekiplerine teslim etti.

Alkışlayarak kutladılar

Pazarcık ilçesinde de 2.5 yaşındaki Asel Aytemiz ve babası Mehmet Aytemiz’in (38) ardından ailenin diğer ferdi 12 yaşındaki Hatice Kübra Aytemiz de önceki gece depremin üzerinden geçen 46 saatin ardından kurtarıldı. Ekipler, çocuğun çıkartılmasını alkışlayarak kutlarken, Hatice Kübra da ekiplerin sevincine gülümseyerek ortak oldu.

Gülüşüyle herkesin yüreğini ısıttı

112 ekibi hasarlı binada çalıştı

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbar yağdı. Binlerce kişinin aradığı, Yavuz Selim Mahallesi’ndeki 112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki görevliler, telefonları yanıtlayarak ekiplerin koordinasyonunu sağladı. Ekipleri yönlendiren görevliler, merkez üssü Elbistan olan 7.6’lık ikinci depremle sarsıldı. Bu depremde 112 Acil Çağrı Merkezi binasının duvarlarında çatlaklar oluştu, asma tavanları düştü. Büyük korkuya yol açan ikinci depremin ardından 112 Acil Çağrı Merkezi personeli, risk alarak görevlerine devam ediyor. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Akın Ozan, “Bizim uykusuz ya da aç kalmamız hiç önemli değil. Bir canın kurtarılması, her şeyden çok daha önemli. Mümkünse burayı sağlık dışında vatandaşlarımız çok meşgul etmesin. Burada can pazarı yaşanıyor. Bizim için 1 saniye bile çok önemli. 1 saniye, 1 insanın hayatta kalması demektir” dedi.

Haberin Devamı

Akaryakıt kuyruğu

Kahramanmaraş’ta evlerine giremeyen binlerce kişi geceyi araçlarında ya da yakılan ateşlerin başında geçiriyor. Soğuk hava nedeniyle araçlarını sürekli çalıştırmak zorunda kalan vatandaşlar, en büyük ihtiyacı olan akaryakıta ulaşmak için ise saatlerce kuyrukta bekliyor. Birçok akaryakıt istasyonu, yoğun talep nedeniyle herkesin akaryakıta ulaşmasını sağlamak için kota uygulaması başlattı. Bazı istasyonlar 10, bazı istasyonlar ise 20 litre yakıt sınırı koyarak herkesin ihtiyacına cevap vermeye çalışıyor. Vatandaşlar bidonlarıyla saatlerce bekliyor.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’a 30 ilave savcı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla Kahramanmaraş’a 30 ilave savcı görevlendirildi. Böylece ilave görevlendirilen savcı sayısı 53’e çıktı. HSK Adıyaman 22 ve Hatay’da 21 olmak ilave savcı görevlendirmişti.