Gündem Halk sağlığı için aşılar gönderildi

Halk sağlığı için aşılar gönderildi

12.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde halk sağlığını korumanın öncelikleri olduğunu belirten Sağlık Bakanı Koca, “Bölgeye kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi” dedi.

Halk sağlığı için aşılar gönderildi

HATAY İHA - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da yaptığı açıklamada deprem bölgesinde halk sağlığının korunmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Afet bölgesinde mobil eczaneler devreye girmeye başladı. Köylerimize de sağlık hizmeti ulaştırılmaya devam ediyor. Halk sağlığı koordinasyon merkezlerimiz kurulmaya başlandı. Ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar için önlemler alınıyor. İlk günden itibaren 80 bin 516 tetanos aşısı 3 bin doz tetanos serumu bölge illerimize sevk edilmiştir. Halk sağlığı merkezlerimizde hijyen malzemeleri sağlanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Koca, “Gebelerimizin takibi, yenidoğan taramaları, bağışıklama programlarının devam ettirilmesi güvenli içme suyu, beslenme, barınma ve atık kontörlü önceliklerimizdir. Afet bölgesinde gebeliğinin son aylarında olan bin 430 gebemize ulaşılmış ve takibe alınmıştır. Bu illerimizde 2 bin 840 bebeğimiz dünyaya gelmiştir. Depremden etkilenen ve şebeke suyu veya tankerden su verilen illerimizde 794 farklı noktadan klor ölçümleri yapılmış ve yüzde 80 oranında uygun çıkmıştır. Uygun bulunmayan suları tekrar klorlama işlemleri yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Gezici eczane

Türkiye Eczacılar Birliği de deprem bölgesinde ilaca ihtiyacı olan vatandaşlar için TIR ve konteynerlerde gezici eczaneler kurdu. Türk Böbrek Vakfı yetkilileri, afet bölgesinde diyalize girme ihtiyacı olan ve ulaşımda sıkıntı yaşayan hastaların 0507 289 59 64 ve 0 212 507 99 50 numaralı telefonlardan kendileriyle irtibat kurabileceğini bildirdi. Çölyakla Yaşam Derneği de bölgeye yollanabilecek ürünlerin listesini sosyal medyadan açıkladı.

Haberin Devamı

Enfeksiyona karşı uyarılar

Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları devam ederken salgın riski konusunda uyarı yapıldı. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Tetanoz, kızamık, kızamıkçığa karşı aşı yapılmalı.

Açıkta veya bozuk gıdalar tüketilmemeli.

Hijyen önemsenmeli, sağlık hizmeti sunulmalı.

Temiz su sağlanmalı, gıdalar bozulmamalı.

Kamplarda kalabalıktan kaçınılmalı, ortam temiz olmalı ve havalandırılmalı.

Yardım getirenler hijyene önem vermeli.

Hastaların yaralarına müdahalede eldiven kullanılmalı.

Eldivenden önce ve sonra eller dezenfekte edilmeli, başka hasta için eldiven değiştirilmeli.

AFAD öncelikle ihtiyaç listesi

Elektrikli ısıtıcı
Büyük-küçük tüp
Odun ve kömür sobası, odun 
Cep ısıtıcısı, powerbank, jeneratör
Çocuk (1-5 yaş) ve erişkin mont
Kadın-erkek iç giyim ve çorap
Kadın-erkek ayakkabı
Kadın-erkek polar
Kadın-erkek içlik
Yağmurluk-panço
Uyku tulumu-yastık
Yatak ve nevresim takımı

Tıbbi ihtiyaç listesi

Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen listeye göre:
Ağrı kesici
Yara pomadı
Antibiyotik
Serum
Tetanoz aşısı
Analjezikler
Yara dikiş gereçleri
Kan ısıtma cihazları
Ventilatör
İğneler
Gazlı bez
Yara bakım geri
Çeşitli boylarda ateller
Antialerjikler
Kolonyalı mendil
Oksijen tüpü
Alçı
Esnek sargı
Sında
Isıölçer

Haberin Devamı

Halk sağlığı için aşılar gönderildi

Fedakarlığın unutulmayacak!

Antalya’da yardım merkezindeki gönüllülerden biri olan Bayram Yılmaz, 2004 yılında Şırnak’ta bulduğu bir cismin patlaması sonucu kollarını ve sağ gözünü kaybetmiş. Yılmaz, “Ben elimden geldiği, gücümün yettiği kadar bu insanlar için bu mücadelemi veriyorum. Onlar için bir şey yapabiliyorsak ne mutlu” diyor.