Gündem Hamileliğin 9. haftası nasıl geçer?

Hamileliğin 9. haftası nasıl geçer?

01.05.2018 - 14:14 | Son Güncellenme:

Bebeğin hemen hemen bütün vücut hatlarının belirginleştiği dönem 9 haftalık gebelik dönemidir. Bebek bu dönem içerisinde bir zeytin tanesi kadar büyüklüğe ulaşmış durumdadır. El ve ayak parmaklarının oluşmaya başladığı kol ve bacakların uzadığı dönemdir. Peki bu dönemde anne adaylarını neler bekliyor?

Hamileliğin 9. haftası nasıl geçer

Bir ultrason görüntüsünden bakıldığında bebeğin tam olarak seçildiği ilk dönemlerdendir. İç organlarının hemen hemen tamamı oluşmuş durumdadır. Ancak bu dönemde henüz cinsiyet belirgin değildir. Yani dış hatlardaki gelişmeler iç organlardaki gelişmelere göre daha yavaş ilerlemektedir. Anne adayının bebeğinin varlığını hissedebildiği dönem de yine 9 haftalık gebelik dönemidir. Bebeğin anne karnındaki hareketlerinin başladığı ve annenin de bebeğin hareketini hissettiği dönemdir. Bu dönemde ayrıca bebeğin kalp atışları da rahatlıkla duyulmaktadır.
9 haftalık gebelik döneminde annedeki gelişmeler

Haberin Devamı

Anne adaylarının kilo almaya başladığı dönem 9 haftalık gebelik dönemidir. Göğüslerde büyüme artmaya başlamıştır. Birçok elbisenin dar gelmeye başlar. Bazı anne adaylarında kusma ve mide bulantıları azalmaya başlar ancak bu dönem her anne adayı için aynı değildir. Bazılarında mide bulantısı ve kusmalar devam edebilir. Kilo alma dönemi bazı anne adaylarında bu dönemde başlamayabilir. Bu dönem bebeğin en hassas olduğu dönemlerden biridir. Anne adaylarının hem beslenmelerine hem de düzenli olarak dinlenmelerine dikkat etmesi gerekmektedir. Halsizlik sorunu yine 9 haftalık gebelik döneminde yaşanılan sorunlardandır.
9 haftalık gebelik döneminde vitamin takviyesi

Anne adayları için hamilelik döneminde hemen hemen her evrede ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir. Ama hamileliğin belirli aşamasında doktor tarafından verilen vitamin takviyeleri düzenli olarak kullanılmalıdır. Özellikle vitamin takviyelerine 9 haftalık gebelik döneminde başlanmaktadır. Bu dönemde ilk önerilen D vitaminidir. Bu vitamin ilaçlardan önce taze besinlerden alınmalıdır. Ek olarak da doktorun verdiği vitamin ilaçları alınmalıdır. Doktor tavsiyesi dışında vitamin ilacı kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu dönemde özellikle balık ve yumurta tüketilmelidir. Tabi ki bu da aşırı olmayacak düzeyde tüketilmelidir. Diğer önemli bir husus ise taze olmasıdır. Mutlaka tüketilen balığın taze olmasına dikkat edilmelidir.