Gündem Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer?

Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer?

19.04.2018 - 14:38 | Son Güncellenme:

Hamilelik boyunca anne vücudunda geçen her haftada değişiklikler yaşamaya alışır. Ancak son haftalarda ağrılar ve kasılmalar birlikte bacak ağrılarında da artışlar yaşanır. Geceleri bacaklarda yaşanan kramp durumları sıkıntı vericidir.

Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer

Gebelikte Bacak Ağrısı Sebepleri

Gebelik esnasında eğer kalsiyum ve magnezyum eksikliği varsa ve bu anne tarafından alınmıyorsa bacak ağrıları nüksetmeye başlar. Bu durumun düzene girmesi için süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Hamilelikte varis durumu da bacak ağrısı sebeplerinin başında gelir. Anne adayı eğer çalışan bir kadınsa sürekli oturmak ya da ayakta durmak bacak ağrıları sebepleri başında gelir. Ve alınan kilolarla birlikte bacaklara binen yük de oluşacak bacak ağrılarının sebepleri arasındadır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik esnasında yaşanan bacak ağrıları için egzersiz yapmak yararlı olacaktır. Bunun için genelde annenin hafif kendini yormayacak tipte yürüyüşleri rahatlatıcıdır. Ayakları esnetmek kasları açacağından ağrıların yaşanmasında etkisini azaltır. Beslenmeye çok önem verilmelidir, yüksek topuklu ayakkabılarda ağrı sebebidir.

Hamilelikte Ödem

Hamilelik esnasında kadında hormon seviyelerindeki değişikliklerle birlikte vücutta su toplanmaları oluşması yaşanır. Bu sıvı toplanması da kanın damarlarda dolaşmasına engel olmaya başlar. Bu başlangıçla birlikte artık ağrı ve sızıların yaşanmasında artışlar başlar. Ayaklarda ödemin yanı sıra şişkinlikler başlar.

Hamilelikte Varis

Varis bacaklarda yaşanan toplardamarların genişlemesi durumudur. Hamilelik esnasında hareketlerde azalma yaşanması ile birlikte varis durumu aktifleşebilir ve varis bacak ağrıları yaşanmasında en önemli etkendir. Dolaşım sisteminin yavaşlaması ile varis çoğu hamilenin yaşadığı bir durumdur. Hamilelik esnasında fazla alınan kilolarda varis riski altında olmak demektir.

Yaşam Tarzında Değişiklik Yapılmalı

Hamile kadın kendini dinlendirmeyi iyi bilmelidir. Mutlaka bacakların uzatılarak dinlendirilmesi rahatlatıcı bir etki yaratacaktır. Ayakkabılarda rahat seçimlerde önemli bir faktördür. Ufak çapta açık hava yürüyüşleri hem bacak ağrılarının azalmasında hem de genel olarak hamilelik esnasında olumlu bir durumdur.

İleri Yaş Hamilelikleri de Risk Sebebidir

İleri yaş hamileliği anne adayları için sorunlu dönemlere hazırlıklı olunması demektir. Özellikle kadında kilo fazlalığı varsa ve artı yaş fazlalığı varsa beraberinde sağlık sorunları da var demektir. Fiziksel olarak vücudun zorlandığı da eklendiğinde gebelikte dönemler zor geçecek demektir.