Gündem Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

23.04.2018 - 13:22 | Son Güncellenme:

Hamilelik esnasında vücudunuzda hormonsal değişimler sonucunda birçok değişiklik olacaktır, dolayısıyla nasıl beslenmeniz gerektiği de değişiklik gösterecektir. Bu zaman diliminde nasıl beslendiğiniz bebeğinizin sağlığını direkt olarak etkileyecektir. Sağlıklı, dengeli bir beslenme planınızın olması hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için kritik bir rol oynamaktadır. Hamilelikte doğru beslenme, bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyeceği gibi eksik ve yanlış beslenme kalıcı hasarların oluşmasına sebep olabilir.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı

Doktor kontrolünde takviye

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde doktor kontrolünde özel bir beslenme programı uygulamalısınız. Bu dönemde doktorunuzun önerdiği vitamin ve mineral takviyelerini almayı ihmal etmemelisiniz. Hamilelik döneminde genel olarak eksikliği duyulan kalsiyum, folik asit, demir ve protein hakkında bazı notlar paylaşıyoruz...

Folik Asit

Folik asit, bebeğinizin beyin ve omurgasındaki sinirlerin gelişmesine katkı sağlayacaktır ve eğer bu yönden eksik bir beslenme düzeniniz varsa bebeğinizin beyin ve kemik yapısında problemler meydana gelebilir.

Kalsiyum

Kalsiyum ise bebeğin iskelet ve diş yapısının oluşmasına yardımcı olacaktır. Eğer hamilelikte yeterince kalsiyum tüketmezseniz, bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum annenin kemiklerinden kullanılacak ve annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Kalsiyumu süt ve süt ürünlerinden sağlayabilirsiniz, ayrıca birçok süt ürünü hamilelikte önemli bir rol oynayan D vitamini yönünden de zengindir. Ancak bu dönemde süt ürünlerine karşı herhangi bir alerji ya da hassasiyetiniz oluşursa doktorunuza danışınız.

Haberin Devamı

Demir

Demir yönünden zengin besinler tüketmek bebeğin kan dolaşımını olumlu yönde etkileyecektir. Yiyeceklerdeki demir mineralini alabilmek için vücut C vitaminine ihtiyaç duyar, eğer yeterince C vitamini alamıyorsanız demir ağırlıklı beslenseniz bile vücudunuz bunu yeterince alamayacaktır. Kurutulmuş tahıllar, fasulye ve bezelye, kırmızı et ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengindir.

Protein

Hamilelik esnasında vücudunuz çok daha fazla proteine ihtiyaç duyacak ve bunu zaten anlayacaksınız. İçeriğinde proteinin bol olduğu yiyecekleri normalde sevmeseniz bile canınız çekmeye başlayacak. Özellikle et, tahıl ve yumurtada bolca bulunan protein bebeğinizin iç organlarının ve kas yapısının oluşmasında ve gelişmesinde oldukça önemli bir rol oynayacak.

Meyve ve Sebzeler

Özellikle hamileliğin 4. ayından itibaren hamile kadınlar meyve ve sebze ağırlıklı olarak beslenmelidirler. Farklı renklerdeki sebzeler ve meyvelerin besin değerleri de farklıdır, yani yediğiniz sebze meyve türlerindeki renkleri çeşitlendirmeye çalışırsanız daha dengeli bir beslenme planı oluşturmuş olursunuz.