Gündem Hangi yaşta hangi gıda?

Hangi yaşta hangi gıda?

26.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, her yaşta vücudun ihtiyaçlarının farklı olduğunu, sağlıklı yaşamak için yaşımıza uygun beslenmek gerektiğini söylüyor. İşte 7’den 70’e beslenme sırları...

Hangi yaşta hangi gıda

Çocukluk çağındaki vücutla, ileri yaşlardaki vücudun biyolojik açıdan da aynı olmasına imkan yok. Bu farklılık nedeniyle de uzmanlar herkese yaşına göre beslenmesini tavsiye ediyor. “The Sun”a konuşan İngiliz beslenme terapisti Anna Mapson, hangi yaşta hangi gıdaların alınması gerektiğine dair bilgi verdi.

Haberin Devamı

■ ÇOCUKLUK 

Havuç, bağışıklık sisteminin soğuk algınlığı ve öksürükle savaşmasına yardımcı bir antioksidan olan beta karoten içerir. Polifenol zengini kiraz, bağıksak sağlığını korur. Çocuklar çeşitli, sağlıklı gıdalar tüketmeli. 

■ ERGENLİK 

Elma, patates şart. Elma, faydalı bağırsak bakterilerini besler ve bağışıklığı yükseltir. Kızartmamak şartıyla patatesin özellikle kabukları iyi bir lif kaynağıdır. Ergenler hazır yiyecekler yerine tam tahıl tüketmeli. 

■ 20’Lİ YAŞLAR 

Peynir, süt, yeşil yapraklı sebzeler, fındık; hepsi kalsiyum kaynağıdır. Ceviz kronik iltihabı önleyen antioksidan  

içerir. Fast food’dan uzak durulmalı. 

■ 30’LAR 

Nohut, mercimek, fasulye gibi kalorisi düşük, lif oranı yüksek, protein içeren bakliyatlara odaklanılmalı. Somon ve uskumru gibi omega 3 zengini yağlı balıklar da kalbi korur. 

Haberin Devamı

■ 40’LAR 

Demir ve magnezyum için ıspanak, lahana yenilmeli. Nohut, hormon dengesine yardımcı olur. Mantar, protein kaynağıdır. Demir eksikliğine karşı yağsız kırmızı et de tüketilmeli. Hazır hamburgerlerden kaçınılmalı. 

■ 50’LER 

Kemik erimesi riskine karşı yoğurt tüketilmeli. Az yağlı, kalsiyum ve protein oranı yüksek yoğurtlar tercih edilmeli. Ahududu, bağırsaklara faydalı lifin yanı sıra kalbi koruyan ve kanser riskini azaltan birçok antioksidan içerir. Tereyağı, kolesterol ve kalp sorunları riski yarattığı için kaçının. 

■ 60’LAR 

Beyin sağlığına, dolayısıyla hafızayı korumaya katkıda bulunduğu için yumurtaya sofranızda yer verin. Ayrıca haftada iki porsiyon sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar yiyin. 

■ 70’LER 

Yulaf ve havuç, patates, kabak gibi sebzeler yüksek lif içeriğiyle kabızlıktan ve bağırsak kanserinden korur. Avokado da yüksek miktarda E vitamini ve tekli doymamış yağ içerdiğinden cilde iyi gelir, kalp sağlığına yardımcı olur.