Gündem Hapishanede kalanlara ücretsiz ped ve bez

Hapishanede kalanlara ücretsiz ped ve bez

28.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Klinikleri’nin başvurusu üzerine hapishanelerde bulunan kadınlara ücretsiz hijyenik ped ve çocuk bezi temini için harekete geçti.

Hapishanede kalanlara ücretsiz ped ve bez

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Özyeğin Üniversitesi Hukuk Klinikleri Koordinatör avukat Selmin Cansu Demir, 2 Ağustos 2022’de Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığı başvuruda, hapishanedeki kadınlara hijyenik pedlerin ücretsiz verilmesini talep etti. Başvuruyu değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumu, dilekçeyi Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Adalet Bakanlığı da 26 Aralık 2022’de verdiği Dostane Çözüm Kararı ile tüm cezaevi yönetimleri ile savcılıklara yazı yazarak, cezaevlerinde kalan kadınlara ve çocuklara gecikmeksizin ücretsiz hijyenik ped teslim edilmesi talimatını verdi. Bakanlık ayrıca annesinin yanında kalan çocuklar için de ihtiyaç duydukları çocuk bezlerinin yine ücretsiz olarak kendilerine tutanakla teslim edilmesi talimatını verdi.

Haberin Devamı

Hapishanede kalanlara ücretsiz ped ve bez

‘Önemli bir kazanım’

Avukat Demir, bu kazanımla ilgili şunları aktardı: “Kantinde satılan hijyenik ürünlere erişemeyen, regl döneminde temiz ve güvenli alanlara sahip olamayan kadın ve kız çocukları regl yoksulluğu çekiyor. Kurumlardaki kadınların büyük kısmının sabit geliri yok, bir kısmı ailelerinden dahi yeterli maddi destek alamıyor. İnfaz kurumunda hijyenik ortam ile ilgili sınırlılıklar da fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açıyor. Adalet Bakanlığının bu konuda attığı adımın ve başvurumuzun olumlu sonuçlanmasının çok önemli bir kazanım olduğunu düşünüyoruz.”