Gündem Hastanelere ‘reçete şebekesi’ dadandı

Hastanelere ‘reçete şebekesi’ dadandı

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, hekimleri kandırarak Reçetem Sistemi’ne giriş bilgilerini çalan ve organize olduğu düşünülen bir grup hakkında sağlık hizmet sunucularını uyardı.

Hastanelere ‘reçete şebekesi’ dadandı

HANDE ATILGAN ANKARA Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay imzasıyla 81 ile gönderilen yazıda, hastaların kimlik kontrollerinin aksamaması gerektiği hatırlatılırken, kasıt olmasa bile ihmal durumunda doğacak kamu zararından ilgililerin sorumlu tutulacağının altı çizildi.

Haberin Devamı

Bakanlık, özetle şu uyarıları yaptı:

*Kişinin hak sahibi veya beyan ettiği kişi olup olmadığına yönelik değerlendirme kimlik, pasaport gibi resmî belgeler veya biyometrik doğrulama sistemleri üzerinden mutlaka yapılmalı.

*Engelli, yaşlı hastaların işlemlerinde kimlik tespiti, kayıt personeli tarafından hastanın yanına gidilerek yapılmalı.

*Hastanede kendini firma temsilcisi, eczacı veya hasta yakını olarak tanıtan şahısların yönlendirmesiyle reçete düzenlenmemesi, e-imza cihazı ve şifrelerinin güvenliğinin sağlanması konularında hekimlerce azami özen gösterilmeli.

Sağlıkçılar, 2010’da başlatılan elektronik ortamda reçete ve rapor üretimlerindeki sahteciliğin önlenmesi için hastanelerde, (parmak izi, retina taraması gibi seçeneklerin olduğu) biyometrik güvenlik önlemlerinin geliştirilmesini talep ediyordu.

Haberin Devamı

SGK, Aralık 2022’de özel sağlık kuruluşlarından kaldırılan uygulamanın geçen 1 Haziran’da yeniden tüm özel kuruluşlarda zorunlu olacağını duyurmuştu. Ancak süreç 1 Ocak 2024’e ertelendi. Kamudaysa, sistemin zorunlu olacağı tarihe ilişkin henüz bir öngörü yok.