Gündem Havadaki ateş gücü

Havadaki ateş gücü

02.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin havadaki ateş gücü, milli üretim füze ve mühimmatlar ile yükseliyor.

Havadaki ateş gücü

AYDIN HASAN Ankara - Akıncı TİHA’dan atılan Roketsan’ın geliştirdiği seyir füzesi ÇAKIR, 100 kilometreden deniz hedefini, F-16’den atılan Aselsan’ın geliştirdiği TOLUN mühimmatı ise ise 35 bin feet yükseklikten tek sortide dört farklı kara hedefini vurdu.

Haberin Devamı

150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor. İlk kullanım alanı Akıncı TİHA olarak belirlenen ÇAKIR’ın, dün atış testlerinden biri daha yapıldı. Akıncı TİHA, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden kanat altında ÇAKIR füzesiyle havalandı. Seyir füzesi ÇAKIR’ın uzun menzilli atış testi Sinop açıklarında yapıldı. Bayraktar Akıncı’dan Sinop Atış Alanı’nda 100 kilometre uzaktan ateşlenen ÇAKIR, Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Seyir füzesi, atış testinde saatte 800 kilometre sürate ulaştı.

Havadaki ateş gücü

Tek sortide 8 ayrı hedef vurulabilecek

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Aselsan arasında imzalanan sözleşme kapsamında, SADAK-4T Salanı’ndan dörtlü TOLUN Mühimmatı atış testi de gerçekleştirildi. Test kapsamında Eskişehir 401’nci Test Filo Komutanlığından havalanan F-16 ile Karapınar’da bulunan atış test sahasındaki hedeflere tek atış komutu ile dört adet TOLUN Mühimmatı atışı yapıldı. 35 bin fit irtifadan, 30 kilometre menzildeki dört farklı noktaya yapılan atışta hedefler, hassasiyetle ve tam isabetle vuruldu. Böylece tek sortide, sekiz farklı hedefe, aynı anda saldırıya imkan verebilecek, SADAK-4T Salanı ve TOLUN Mühimmatı sayesinde Türkiye’de ilk kez dörtlü atış testi başarıyla icra edildi.

ASELSAN’ın özgün mühendislik ürünü olan TOLUN, hava platformlarından SADAK-4T Salanı aracılığıyla atılabiliyor. TOLUN, hareketli ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabiliyor. Beş metrenin altında isabet yeteneğine sahip olan TOLUN, olası tehditlere karşı kritik bir caydırıcılık sağlıyor.