Gündem Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar! 15 Temmuz şehitleri unutulmadı

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar! 15 Temmuz şehitleri unutulmadı

15.07.2023 - 22:04 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Haydarpaşa Gar Binası‘nda 15 Temmuz'a özel 'mapping' gösterisi düzenledi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

Haydarpaşa Garı, 15 Temmuz anısına mapping gösterisiyle aydınlatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünü anma amacıyla düzenlenen gösteride, istasyonun tarihi yapısı kullanılarak duvarları aydınlatıldı.

Haberin Devamı

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının gösterilmesinin ardından şehitlerin fotoğrafları ve Türk bayrağı yansıtıldı. Garda havai fişek gösterimi de yapıldı. Mapping gösterimi havadan görüntüledi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

15 Temmuz şehitlerinin fotoğrafları Galata Kulesi’ne yansıtıldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, İstanbul’un simge yapılarından olan Galata Kulesi’ne mapping yöntemi ile Türk bayrağı ve 15 Temmuz şehitlerinin fotoğrafları yansıtıldı. Mapping gösterisini izlerken çok duygulandığını dile getiren Hüseyin Yar, “İzlerken, hepsini kendi abim, ablam, kardeşim, annem gibi hissettiğim için duygulandım. Bu insanlar sonuçta biz yatağımızda rahat uyuyabilelim diye, ülkeleri için, bizim davamız için, kendilerini feda ettiler” dedi.

Haberin Devamı

15 Temmuz hain darbe girişimi gününe köprüde yakalandığını belirten Hilal Yazıcı ise, “15 Temmuz gecesi yoldaydım. Köprüde yakalandım. Neye uğradığımızı şaşırdık. Fakat hainler bizi hiç bir zaman vazgeçiremedi. Ülkemizi gece gündüz savunduk. 15 gün sokaklarda kaldık. Rabbim bir daha yaşatmasın. Yaşattığı günde de yine aynı birlik ve beraberlik içerisinde olmayı nasip etsin” dedi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

KONYA

Konya'da '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' dolayısıyla binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla Mevlana Meydanı'nda buluşup, şehitleri andı, dua etti.

15 Temmuz darbe girişiminin 7’nci yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Konya'da da anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Konya protokolü şehitliği ziyaret etti. Kentin çeşitli yerlerinde 15 Temmuz konulu fotoğraf sergileri açıldı. Daha sonra '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri Mevlana Meydanı'nda devam etti. Törene Konya Valisi Vahdetten Özkan, protokol üyeleri ve binlerce kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okunup tüm şehitlere dua edildi. 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan bir sinevizyon gösterisi yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasını dinleyen vatandaşlar, gece boyu sürecek etkinlikleri takip etti. Tören kapsamındaki etkinlikler, demokrasi nöbeti olarak sabah saatlerine kadar devam edecek.

Haberin Devamı

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

AKSARAY

Aksaray'da, '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında anma programı düzenlendi.

15 Temmuz darbe girişiminin 7'ncı yılı dolayısıyla vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla anıt önünde toplandı. Şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Hamza Aydoğdu, "FETÖ'cülerin haince tertip ettiği 15 Temmuz darbe girişimi hafızalarda tazeliğini koruyor. Kalpte iz bırakmazsanız hafızada hiçbir şekilde yer almaz. Biz bir daha böyle kalkışmalara müsaade etmemek için her zaman çocuklarımıza ve gençlerimize vatan, bayrak bilincini birlikte yaşamak şuurunu bu toprakların hangi bedellere kazanıldığını anlatmamız gerekiyor. Çocuklarımız bu düstur ile büyürlerse nereden gelirse gelsin, her türle tehdit ile mücadele edebilirler. Onun için 7 yıl değil 70 yılda geçse bizler 15 Temmuz'u unutmayacağız ve unutturmayacağız. Biz bugün burada tüm Aksaraylılar olarak 15 Temmuz hain kalkışma eylemini kınamak, şehitlerimizi yad etmek için ve gazilerimizi anmak için birlikte bulunuyoruz" dedi. Konuşmaların ardından sanatçı Ahmet Şafak konseri ile etkinlikler devam etti.

Haberin Devamı

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

SİVAS

15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıl dönümü dolayısıyla Sivas kent merkezi Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde anma programı düzenlendi. Programa Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, bazı il protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Tarihi Tren Garı önünde toplanan vatandaşlar ve il protokolü ellerinde bayrak ve pankartlarla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesine yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam eden programda şehitler için Kuran-ı Kerim okunup dualar edildi. 15 Temmuz temalı sinevizyon gösterisinin ardından protokol konuşmaları yapıldı.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

RİZE

15 Temmuz 2016 yılında gerçekleşen hain darbe kalkışmasının bertaraf edilişinin 7'nci yılında, Türkiye genelinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Rize'de de gerçekleşti. Öncelikle şehitleri anma yürüyüşü için Rize Gençlik Merkezi önünde toplanan kalabalık 100 metrelik Türk bayrağı ile 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Daha sonrasında meydanda yüzlerce kişinin katılımıyla saygı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından da Kur’an-ı Kerim okundu. Program gece saatlerine dek sürecek.

Haberin Devamı

"Onlarla şehitlik mertebesine ulaşmayı isterdim"

15 Temmuz gecesinde çocuk olmasına rağmen şehit olmak istediğini belirten Onur Subaşı, "Duygusal olarak çok büyük bir şey. O zamanlar 9 yaşlarında çocuktum, çocuk aklıya bende orda olmak, onlarla şehitlik mertebesine ulaşmayı isterdim, Allah'ım nasip etmedi. Şehitlerimin hepsinin mekanı cennet olsun inşallah. Bu anlatılmaz yaşanır. İnsanın içinde bir burukluk oluyor, orda olmak istiyorsun, onlarla birlikte olmak istiyorsun, keşke onlarla birlikte olsaydım diyorum. Rize’den de çok şehit verdik hatta tanıdıklarım da oldu, çok yakın olduklarım. Şehit Şuayip Seferoğlu Okulu yaptırılanlar, tanışıklığım vardı, komşumdu. Allah rahmet eylesin diyorum" diye konuştu.

"Tanka kafa atan adam gördüm"

15 Temmuz gecesinin dünyada görülmemiş bir olay olduğuna vurgu yapan Musa Yazıcı, "Dünyada görülmemiş bir olay. Tanka kafa atan adam gördüm, öyle insanlar gördüm. Emperyalizm bundan korktu. Biz bu meydana indik o gece adım adım takip ettik" şeklinde konuştu.

"Türk milletimizin Kahramanlığıyla birlikte Cumhurbaşkanın da iyi bir önderliğiyle belayı def ettik"

15 Temmuz gecesi ile ilgili konuşan Emin Özdemir ise, "Demokrasiye sadık bir halk, bu darbelerin bir şey vermediğini gördü. Dış güçlerin bir organizasyonu olduğunu anladı. Bizim Türk milletimizin kahramanlığıyla birlikte Cumhurbaşkanın da iyi bir önderliğiyle belayı def ettik. O gece ben köydeydim. Çay toplayıp eve geldik, Boğaz Köprüsü'ndeki o manzarayı gördükten sonra başarılı olunmayacağını anladım. Televizyon başında 3-4'e kadar olayı izledim. Bir vatan müdafaasına döndü." ifadelerini kullandı.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla "Şehitleri Anma ve Yemliha Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Afşin Kaymakamlığı ve belediye iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte vatandaşlar 15 Temmuz Şehitlerini anmak için ilçe merkezinden başlayarak 6 kilometre uzaklıktaki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne kadar yürüdü.

Yürüyüş sonrası Eshab-ı Kehf’te bir konuşma yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Selam olsun haktan hakikatten yana bakanlara, selam olsun çatal yürekli yiğit Türk milletine, selam olsun yiğit Afşinlilere. 15 Temmuz 2016, daha 7 yıl önce burada bulunan birçok kardeşimle birlikte sokaklardaydık. Bu millete, bu devlete diz çöktürmek isteyenler el birliği etmiş, hem içeriden hem dışarıdan işbirlikçileriyle yeniden ayağa kalkmaya çalışan ayağa kalkan, yürümeye koşmaya çabalayan tüm İslam ümmetine umut olan Türkiye Cumhuriyeti Devletini darbeyle yönetimi değiştirmek istediler. Rabbim tüm Türk halkının, hepimizin gönlüne bir genişlik verdi. Kimse düşünmeden çıplak elleriyle göğsünü tanklara uçaklara siper ederek meydanlara indi. Başta Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla birlikte tüm Türk halkı sokaklara indi. Rabbim o günleri bir daha bize göstermesin. Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Ama bunu unutmayacağız. Hep birlikte geçmişi gelecek nesillere anlatacağız" dedi.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne kadar yürüyen vatandaşlara Afşin Belediyesi tarafından ‘Çoban Pilavı’ ikramında bulunuldu. Yürüyüşe, Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Emniyet Müdürü Hamdi Karakuz ile vatandaşlar katıldı.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

AĞRI

Ağrı Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma etkinlikleri kapsamında “Türkiye Yüzyılının Kahramanları” sloganıyla 15 Temmuz Sancak Koşusu gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından şehitlerin anısını nesilden nesile aktarmak için her yıl düzenli olarak yapılması planlanan "Sancak Koşusu" Türkiye’de eş zamanlı olarak Ağrı’da da Vali Konağı önünden başladı. 25 sporcunun katılımı ile gerçekleşen koşu, Abide Meydanı’nda sona erdi. Her yıl düzenli olarak yapılması planlanan ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sancak Koşusunda kıyasıya mücadele eden sporcular milli birlik ve mücadele mesajı verdi. Vatandaşlar, ay yıldızlı sancağı elden ele taşıyarak güzel görüntüler oluşturan sporculara alkışlarıyla destek verdi. Koşunun finalinde sancağı en son taşıyan Milli sporcu Hasibe Demir, Şanlı Sancağı Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak’a teslim etti. Sancağı teslim alan Budak, Milli Sporcuları tebrik ederek belgelerini takdim etti.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

İZMİR

Hain darbe kalkışmasının bertaraf edilişinin 7'nci yılında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, İzmir’de binlerce kişinin katılımıyla anılmaya başlandı. Kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi ellerinde Türk bayraklarıyla Konak Meydanı alanını doldurdu.

Konak Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile 15 Temmuz’u andı. İzmir’deki etkinliğe İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ile AK Parti ve MHP milletvekilleri katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'daki programı canlı olarak led ekranlardan verilirken, program saygı ve İstiklal Marşı, ardından da Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasıyla başladı. Daha sonra Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ekibi Mehteran Konseri gerçekleşti.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

YAMAÇ PARAŞÜTÇÜLERİ, ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR İÇİN HAVALANDI

Aksaray'da 15 yamaç paraşütü pilotu, Hasan Dağı'na çıkıp, Şehit Ömer Halisdemir anısına özel uçuş gerçekleştirdi.

​Hasandağı yamaç paraşütü atlama alanından havalanan 15 sporcu, 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir için havada Türk bayrağı açtılar. Türkiye Hava Sporları Federasyonu Yamaç Paraşütü As Başkanı Abdullah Kahraman, “Bugün federasyon olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7'nci yıl dönümü anısına uçuşumuzu Aksaray Hasan Dağı’nda gerçekleştiriyoruz. 15 Temmuz şehidimiz Ömer Halisdemir’in mezarına uçup onu yad edeceğiz. Allah’ım böyle bir felaketi ülkemize yaşatmasın. Ülkemiz ve bayrağımız baki kalsın ve dik dursun. Burada 15 arkadaşımız var. Şehidimizin kabrini ziyaret edip daha sonra karayolu ile tekrar Aksaray’a geleceğiz. Hava şartlarına göre varmamız 2 saat sürecek. Uçuşta Türk bayrağı da açacağız.” diye konuştu. Sporcular uçuşlarını gerçekleştirip havada Türk bayrağı açtı.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

ESKİŞEHİR

Eskişehir Valiliğinin önünde gerçekleştirilen program, çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) gerçekleştirdiği darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim'i tilavetiyle başlayan programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı ile Millete Sesleniş konuşması yaptı.
Programa Vali Yardımcısı Kubilay Ant, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan, Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan ile siyasi partilerin il başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

BURSA

Bursalılar, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıl dönümünde meydanlara akın etti. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nı dolduran vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla darbecilere lanet okudu.

ŞANLIURFA

Rabia Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Er, Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gaziler ile vatandaşlar katıldı. Demokrasi şehitlerinin anıldığı program kortej yürüyüşle ve toplu kılınan akşam namazıyla başladı. Darbe girişimi ile ilgili etkinlik kuran tilavetiyle başlayarak belgesel ve sinevizyon gösterimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşması da alana kurulan dev ekranlardan izlendi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı


Etkinliklerde konuşan Vali Salih Ayhan, 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşları rahmetle andığını ifade ederek,"15 Temmuz 2016 FETÖ´nün ihanet teşebbüsünün, darbe girişiminin 7'inci yılındayız.  Bizler hain darbe girişiminde 251 kardeşimizi şehit verdik. O şanlı şehitlerimiz kimimizin dostu, kimimizin kardeşi, kimimizin ana-babası, Onların hepsi işte bu yüce vatanın evlatları. 15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokakları dolduranlar arasında; yiğitliğiyle, mertliğiyle nam salmış Şanlıurfa’mızın yetiştirdiği evlatlar da vardı. 15 Temmuz Şehitlerimizi ve bu şanlı topraklar uğruna canlarını feda eden sayısız şehidimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize ise afiyetler dileyerek sonsuz şükranlarımı sunuyorum'' dedi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

ELAZIĞ

Elazığ'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle il protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla program düzenlendi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

DİYARBAKIR

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine karşı milletin kahramanca bir mücadeleyle elde ettiği zaferin 7’nci yılında Valilik öncülüğünde Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin desteğiyle kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Cami meydanında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinlikler yaşanan hain darbe girişiminin etkin şekilde anlatılması için “15 Temmuz Destanı” fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı. Sergi açılışının ardından il protokolü ve vatandaşların katılımıyla Keçi Burcu’ndan etkinliklerin yapılacağı Kurşunlu Cami meydanına kadar şehitleri anma yürüyüşü yapıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinliklerde ilahi ve şiir dinletileri gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ulusa Sesleniş konuşması, alandaki dev ekranlardan izletildi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

ORDU

Ordu'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 7’nci yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Ordu Valisi Tuncay Sonel, "Kardeşliğimizi bozmak isteyenlere bunun adı ister hain FETÖ olsun ister PKK, DHKP-C, MLKP, MKP ne olursa olsun Allah fırsat vermesin" dedi.

Ordu’da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 7’nci yıl dönümü dolayısıyla anma töreni gerçekleştirildi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törene, Vali Tuncay Sonel’in yanı sıra kent protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün atletizm sporcularının getirdiği sancağın Vali Sonel’e teslim edilmesiyle başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

'DARBE KALKIŞMASINI UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ'

Programın açılış konuşmasını yapan Vali Tuncay Sonel, FETÖ'nün darbe girişini unutturmayacaklarını söyledi. Halkın meydanlara inmesi ile hainlerin yapmak istediği darbenin amacına ulaşmadığını belirten Sonel, "7 yıl olmuş, yıllar çok çabuk geçiyor. Üç günlük dünya ama hain ve alçak FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe kalkışmasını unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

'KARDEŞLİĞİMİZİ BOZMAK İSTEYENLERE ALLAH FIRSAT VERMESİN'

Türkiye’nin, dünyanın her köşesinde mazlumlara el uzatacak bir ülke olduğunu ifade eden Sonel, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü Türkiye sadece bu coğrafyada değil, dünyanın her köşesinde mazlumlara el uzatacak bir ülkeyiz. Aramızda Doğu’da, Güneydoğu’da görev yapan çalışma arkadaşlarımız var. Kahraman güvenlik güçlerimiz var. SİHA’lar, İHA’lar, F16’lar, termal kameralar, kuleler, şu an huzur var ülkenin her köşesinde. Allah razı olsun tüm emeği geçenlerden. Rabbim birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmak isteyenlere bunun adı ister hain FETÖ olsun ister PKK, DHKP-C, MLKP, MKP ne olursa olsun Allah fırsat vermesin" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı tarafından konser verildi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

ADANA

Adana Valiliği tarafından Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğine Vali Süleyman Elban, ilçe belediye başkanları, kent protokolü ve yüzlerce vatandaş katıldı. Vatandaşların Türk bayraklarını coşkuyla salladığı etkinlikte, darbe girişimi lanetlendi, o gece hayatını kaybeden demokrasi şahitleri dualarla anıldı. Etkinlikle Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından konuşan Vali Süleyman Elban, millet olarak tarihte birçok kalkışma ve saldırıyla karşı karşıya gelindiğini söyledi. FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi hesap etmediği şeylerin olduğunu anlatan Elban, şöyle konuştu:

"Bu millet inançlı insanları sever ve onlara destek olur. Ancak inancıyla, ülkesiyle, bayrağıyla, vatanıyla ve devletiyle ilgili bir sıkıntı olduğunda da bu milletin gözünü kırpmadan canını feda edeceğini, bu konuda hainlik eden ve saldırıda bulunan herkesin karşısında göğsünü siper edeceğini bir türlü hesap edemediler. Yani milletin özelliklerinin bir kısmını tam okuyamadılar. Bu millet bu tür şeylere fırsat vermez ama fırsat vermemek içinde mutlak surette sağlam bir irade ve güçlü bir liderlik arar. O gece sağlam, güçlü iradenin timsali, milletiyle her an her dakika gönül bağını devam ettiren ve kesmemiş olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın milletine şehirlerin meydanlarına, havaalanlarına inin talimatından sonra bu milletin her ferdi başkomutanının bir askeri olarak her yeri doldurdu. Göğüslerini tanklara, helikopterlere, uçaksavarlara, F-16'lara siper ettiler. Liderinin önderliğinde bu feraset, inanç sahibi kahraman millet, kalkışmayı hızlı bir şekilde söndürdü. Anadolu'ya geldiğimiz günden itibaren bu güzel vatanı bize vatan kılan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Başta 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere hepsine şükranlarımızı sunuyoruz. Ebediyete irtihal etmiş tüm gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz. Hayatta olan gazilerimize sağlıklı, uzun ömürler diliyoruz. Bu millete bir daha 15 Temmuz gibi hain darbe girişimini bir hainlik travmasını yaşatmasın ve milletimizi de bir daha böyle bir imtihandan geçirmesin diye yüce rabbimden niyaz ediyorum."

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

ANTALYA

​15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Antalya'da anma yürüyüşü düzenlendi. Antalya Müzesi önünde toplanan kalabalığa, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mesut Kocagöz, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri eşlik etti. Yüksek sıcaklık uyarısı yapılan ve akşam saatlerinde dahi hava sıcaklığının 40 dereceyi gördüğü kentte kalabalık yaklaşık 3 kilometre yürüdü. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyenler arasında sıcak nedeniyle zaman zaman zor anlar yaşayanlar oldu. Sıcaktan fenalık geçirenlere sağlıkçılar yardım ederken Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri sık sık yürüyüş yapanlara su dağıttı. Kalabalıkla birlikte yürüyen ve sıcak hava nedeniyle zor anlar yaşayan bir sokak köpeğine de vatandaşlar elleriyle su içirdi. Anma yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından İstiklal Marşı okundu.

Hainlere 7 yıl önce fırsat verilmediğini belirten Vali Ersin Yazıcı, hakikate koşan 251 şehidi rahmetle andığını söyledi. Darbe girişimini unutmadıklarını ve unutmayacaklarını belirten Yazıcı, "Gerekirse vatanımız için al kanlara bulanacağımız unutulmasın. Tanklar karşısına duran milletimiz en büyük cevabı vermiştir. Cebindeki 1 dolara milletini satan alçak hain FETÖ’cülere karşı milletimiz gereğini yaptı. Anadolu işgalcilerine vatanı dar edenlerin torunları 15 Temmuz'da bir kez daha gerekeni yapmıştır" dedi.

Devlete, ay yıldızlı bayrağa ve millete hainlik edenlerin milleti karşısında bulacağını kaydeden Vali Yazıcı, yaşananların hala çok taze olduğunu söyledi. Kendisinin de o dönemde Balıkesir valisi olarak görev yaptığını belirten Yazıcı, o gece gerekli tüm talimatları verdiğini ifade etti.

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki anma töreni etkinliklerle son buldu.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

GAZİANTEP

Gaziantep Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törene; Vali Kemal Çeper, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Hacı Halil Osma, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve Türk bayrakları taşıyan yüzlerce vatandaş katıldı.

Kortej yürüyüşü ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti. Kum sanatı gösterisi ve şiirlerin okunduğu alandakiler hep birlikte şehitler için dua etti. Yüzlerce vatandaş ellerindeki bayraklarıyla sloganlar atarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitaplarını dinledi.

'GÜÇLÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Gaziantep Valisi Kemal Çeper, Türkiye Cumhuriyeti’nin 15 Temmuz’da maşası dışarıda olan bir güruh ile mücadele ettiğini söyledi. Çeper, "Bu şehir beni çok içten karşıladı. İlk günden beri kendimi evimde gibi hissediyorum. Cumhurbaşkanımızı dünya liderini kendi ilinde temsil eden bir vali olma gururu ile geldi. ‘Mevzu vatansa diğerleri teferruattır’ diyen bir milleti darbe girişimleri ile alt edeceğini sananlar yanıldı" dedi.

'DARBE TARİHİNDE HİÇBİR PARLAMENTO BOMBALANMADI'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünya darbe tarihinde hiçbir parlamentonun bombalanmadığını aktararak, o gece Meclise gelen tüm milletvekillerine selam gönderdi. Şahin, "Dünyada darbe tarihinde hiçbir parlamento bombalanmamıştır. Sizden aldıkları o güçle Milet meclisinde çağrıldıklarında milletin vekilleri o gece meclise gittiler. Hepsine selam olsun" diye konuştu.

Etkinlik, konuşmaların ardından konser ve çeşitli etkinliklerle son buldu.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

ÇANAKKALE

Çanakkale'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla İskele Demokrasi Meydanı'nda anma programı düzenlendi. Programa; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saat 20.00'da başlayan programda ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve Milli Birlik Yürüyüşü'ne katıldı. Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, İnönü Caddesi, Balıkesir Caddesi, Kayserili Ahmetpaşa Caddelerini takiben İskele Meydanı'nda son buldu. İskele Demokrasi Meydanı’nda devam eden program kapsamında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler su gösterisi yaptı. 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve Milli Birlik Yürüyüşü sonunda, sancak devir teslim töreni gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu, dua edildi.

Etkinlikte konuşan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, “Bundan tam 7 yıl önce 15 Temmuz'u, 16 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye tarihinde eşi görülmemiş bir hainliğe, darbe teşebbüsüne şahit olduk. Bu darbe teşebbüsü gerçekten tarihin hiçbir zamanında hiçbir ülkede meydana gelmeyecek ve askerinin, ordusunun kendi kurumlarına kendi polisine kendi meclisine bomba atılmasına kadar varacak bir hain darbe teşebbüsü olmuştur. Bugün biz bunları unutturmamak, bunları canlı tutmak, bu hainlikleri gençlerimizin hatıralarından çıkarmamak, onların bunlardan ders alarak tarihte memleketimize, geleceğimize dair sahip çıkmaları için tüm gücümüzle ayakta tutmaya ve akılda tutmaya çalışacağız” diye konuştu.

Vali Aktaş'ın konuşmasının ardından Çanakkale Mehteran Takımı tarafından marşlar çalındı. Katılımcılar marşlara ellerindeki Türk bayrakları ile eşlik etti. Öğrenciler şiirler okudu. 15 Temmuz Belgeseli gösterimi gerçekleştirildi.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

DENİZLİ

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, Denizli'de Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda düzenlenen törenle yapıldı. Törene Denizli Vali Vekili Mehmet Okur, AK Parti Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ve Nilgün Ök, 11. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Ercan Dabi, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Veysel Yanık, ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Tasavvuf Musiki Konseri ile başlayan programda türküler seslendirildi. Meydana kurulan dev ekrandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halka sesleniş konuşması hep birlikte izlendi. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının gösterisi ile devam eden gecede, 15 Temmuz 2016'da yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterileri yayınlandı.

"BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ OLDUĞU SÜRECE BİZİ HİÇBİR ŞEY YIKAMAZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan yaptığı konuşmada, 7 yıl önceki aynı heyecan ve ruhla 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'na akın eden vatandaşlara teşekkür etti. Başkan Osman Zolan, “Bayrağımıza, vatanımıza, ezanımıza sahip çıktığınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki sizlerle birlikteyiz. Sizin gibi güzel insanların olduğu böyle bir milletin emrinde, başkanlık görevi yapmaktan gurur duyuyorum. Denizlimizin kurtuluş günü yoktur. Ecdadımız burayı vatan yaptıktan sonra buraya düşman postalı değmemiştir. Böyle bir şehirdir Denizli. Biz bir olduğumuz sürece düşmana geçit vermeyiz. 15 Temmuz'da hedef, ülkemizi paramparça ederek, iç savaş çıkartıp, bayrağımızı yok etmekti. 98 yıl sonra aynı Denizli sancağına tekrar ihtiyaç duyuldu, meydanlara çıktı. Hamdolsun Allah'ıma, düşmanı bertaraf ettik. Birlik ve beraberliğimiz olduğu sürece bizi hiçbir şey yıkamaz. Bizim başka bir derdimiz yok, biz sadece ve sadece bu şehre hizmet ettik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeyi nereden aldı, nereye getirdi, hepimiz şahidiz." dedi.

SELALAR OKUNDU

15 Temmuz 2016'da şehit olanlar için Kuran-ı Kerim tilavetinin okunup, duaların edildiği programda saat 00.13'de tüm Türkiye'de olduğu gibi Denizli'deki tüm camilerden de selalar okundu. Denizlililer geç saatlere kadar 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda demokrasi nöbeti tutmayı sürdürdü.

Haydarpaşa Garı’nda tarihi anlar  15 Temmuz şehitleri unutulmadı

VAN

Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen meşaleli Demokrasi Yürüyüşü'ne Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Emirşah Baştoğ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İskele Caddesi'nde toplanan kalabalık ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Beşyol Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanı dolduran vatandaşlar, Türk bayrakları ve marşlarla 15 Temmuz şehitlerini andı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi. İl Müftülüğü tarafından da tüm camilerde sela okutuldu.