Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

29.07.2018 - 11:16 | Son Güncellenme:

Köprü ve otoyollarda kullanılan geçiş sistemlerinden biri olan HGS, geçiş ücretinin otomatik olarak tahsil edilmesi esasına dayanır. HGS gişelerinin her birinde kameralar ve ürünün bağlı bulunduğu hesaptan bakiyenin çekilmesini sağlayan bir sistem vardır. Bu kameralar araç plakasını okur ve ihlalli geçişleri tespit eder. HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

HGS sisteminin getirdiği kolaylıkların yanında, HGS ürünleri ile bilgileri edinmek için de kullanılan sistemler vardır. HGS ürününün içerisinde bakiye olmadan gişelerden geçenlere uygulanan yaptırımlar vardır. Zamanında ödenmeyen HGS geçiş cezaları için, geçiş ücretinin üzerinde bir ücret talep edilir. Cezalı duruma düşmemek için 15 gün içerisinde bakiye yüklemesi veya ürün temin edilmesi gerekir.

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiye sorgulaması için 444 1 778 ya da 0850 460 60 60 numaralı telefon hatları kullanılabilir. Müşteri hizmetlerine bağlandıktan sonra, HGS ürününün içerisindeki mevcut bakiye rahatlıkla öğrenilebilir. E-Devlet sistemi de HGS bakiye sorgulaması yapılan alanlardan biridir. Sisteme girdikten sonra, bakiye sorgulama işlemi PTT menüsünden rahatlıkla yapılabilir. Bankaların müşteri hizmetleri ve internet şubeleri de bu konuda hizmet veren diğer kuruluşlar arasındadır. Ptt.gov.tr adresinde bulunan ''HGS Bakiye Sorgulama'' bağlantısı kullanılarak da bakiye sorgulama işlemi tamamlanabilir.

HGS GEÇİŞ İHLALİ VE CEZASI NASIL SORGULANIR?

HGS gişelerinden ihlalli geçiş yapıldığı zaman, kameralar bu durumu tespit eder ve plakayı okuyarak cezalı geçişi sisteme yansıtır. Sürücülerin ihlalli geçiş yaptıklarına dair şüpheleri oluşmuşsa, bunu sorgulayarak cezalı geçiş ücreti ödemekten kurtulma imkanları vardır. Ceza sorgulaması yapmak için PTT'nin internet sitesi ve E-Devlet sistemi kullanılır. Bu alanlarda bulunan ''HGS Geçiş İhlali'' kısımlarından kaçak geçişler sorgulanıp önlem alınabilir.

HANGİ DURUMLARDA GEÇİŞ İHLALİ YAPILMIŞ OLUR

Geçiş ihlali oluşmasının temel nedeni HGS ürününde yeteri kadar bakiye olmamasıdır. Ürüne on beş gün içerisinde bakiye yüklenmesinin ardından geçmiş geçiş ücreti otomatik olarak düşülür ve cezalı tutar tahsil edilmez. Gişeden geçen araç üzerinde HGS ürününün olmaması da geçiş ihlali durumu yaşatır. Bu durumda hem HGS ürünü alınması hem de ürüne bakiye yüklenmesi gerekir. Karayolları, HGS ürünleri ve araç sınıfları arasında bir ayrım yapmıştır. Araçta bulunan ürünün belirlenen sınıfa uygun olması şartı mevcuttur. Bu uygunluk sağlanmazsa da kaçak geçiş yapılmış olur. Bazı durumlarda özellikle etiket türü HGS'lerin yanlış montajından ya da aşınmasından dolayı bakiye yeterli olsa bile geçiş ücreti tahsil edilemez. Bu sorun yaşandığında ise ürünün yenilenmesi gerekir.