Gündem HIV virüsü nedir? HIV virüsü nerelerde görülür?

HIV virüsü nedir? HIV virüsü nerelerde görülür?

24.04.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:

HIV virüsü, bağışıklık sistemini bozarak AIDS gibi zorlu bir hastalığa yol açan bir virüstür. Bulaşıcı bir hastalık olup bağışıklığın da bozulmasıyla vücuda çok kolay bir şekilde mikropların nüfuz etmesine neden olur.

HIV virüsü nedir HIV virüsü nerelerde görülür

Anti-HIV testi ne zaman ve nerede yapılmalıdır?

Hastanın kanına bakıldığında HIV virüsünün çıkması onun HIV pozitif olduğunu gösterir. Bununla birlikte kanlarında antikor bulunarak seropozitif olurlar. HIV virüsü vücuda nüfuz ettiği andan itibaren, vücut bunu bertaraf etmek için kendince önlem alarak antikorlar çoğaltır. Kanla antikorların elisa metoduyla belirlenmesine anti-HIV testi denir. Bu ölçümün yapılabilmesi için en az 3 aylık bir sürece gereksinim vardır. Bazen anti-HIV testi tek başına yeterli olmayabilir. Bu yüzden westernblood testi olarak bilinen kesin onaylama testinin de uygulanması gerekir. Eğer pozitif çıkarsa bu işlem doğrulanır. Anti-HIV testi üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji lablarında, özel ve devlet hastanelerinin lablarında rahatlıkla uygulanabilir. Son yıllarda HIV virüsünün tedavisi için olumlu gelişmeler izlenmektedir. Doktor kontrolünde uzun süreli kullanılacak olan ilaçlarla hastalığı bertaraf etmek mümkündür.

HIV virüsü nasıl bulaşır?

HIV virüsü korunmasız cinsel beraberlik ile bulaşır. Bulaşmaların birçoğu bu durumla ortaya çıkmaktadır. HIV, erkeğin sperm salgısında, kadının ise vajina salgısında bulunmakla beraber cinsiyetler arası veya benzer cinsiyetler arası bulaşabilir. Ayrıca kan yoluyla ya da anneden bebeğe geçerek bulaşabilir.

HIV virüsünden nasıl korunuruz?

Cinsel beraberlikte mutlaka koruyucu kılıf olan kondom, prezervatif ve kaput kullanılmalıdır. HIV virüsü olan kişinin kendisini ve partnerini bu durumdan muhafaza etmek için cinsel beraberlikte koruyucu kılıf mutlaka kullanmalıdır. Tek eşlilik bu virüsten korunmanın temel esasıdır. Bununla birlikte ilişki öncesi alkol ve uyuşturucu kullanımı sağlıklı düşünmeyi olumsuz etkiler.

HIV virüsünün bulaşmadığı durumlar nelerdir?

HIV virüsü aynı havayı soluma ile asla bulaşmaz. Deriden bulaşmaz. Tükürükte, gözyaşında, terde, hapşırmada, öksürükte, idrarda, tokalaşmada, kucaklaşmada ve öpmede asla bulaşmaz. Ayrıca yiyeceklerle, mutfak alet ve edevatlarıyla ve telefonla da bulaşmaz. Ortak paylaşım alanları olan denizde, saunada ve hamamda bulaşma riski yoktur.