Gündem Hovenier: Derin endişe taşıyoruz

Hovenier: Derin endişe taşıyoruz

06.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Hovenier: Derin endişe taşıyoruz

Suriye’nin İdlib bölgesine yönelik Rusya ve Esad rejiminin askeri müdahalede bulunması ve olası büyük harekatla ilgili tartışmalar sürerken, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Meclis’te kritik görüşmeler gerçekleştirdi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier, İdlib’e müdahale konusunda “Olası müdahaleyle ilgili derin endişe taşıyoruz. Türk-Amerikan hükümetlerinin bu konuda aynı endişeleri paylaştığını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Nezaket ziyareti’

Bozkır, Hovenier’i Meclis’teki makamında kabul etti. Görüşme öncesinde konuşan Bozkır, Hovenier’in nezaket ziyaretinde bulunduğunu ifade etti. Bozkır, “Görüşme sırasında bölgemizde cereyan etmekte olan son derece önemli gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunacağız. Ayrıca iki müttefik Türkiye ve ABD arasında son dönemde karşı karşıya olduğumuz bazı sıkıntıların nasıl giderilebileceğine ilişkin de TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği olarak bir katkıda bulunulabilir mi? Onun arayışı içine gireceğiz” ifadesini kullandı.

Bozkır, “Türkiye ile ABD ilişkilerinin normale dönme süresiyle ilgili bir öngörünüz var mı” sorusuna “Türkiye ile ABD ilişkilerini tek bir konuya teksif etmek yanlış olur. Ayrıca diplomaside bazen bir gün bile çok uzundur. Onun için bir süre vermek doğru değildir. Gelişmeler olumlu şekilde cereyan edecektir. Türkiye olarak biz ABD ile olan dostluğumuza önem veriyoruz. ABD’nin de aynı şekilde bize geri döneceğinden eminiz. Sorunlara karşılıklı görüşme yoluyla çözüm bulacağız” dedi.

Haberin Devamı

Hovenier de, Suriye’nin kuzeyine yaşanan gelişmelerle ilgili soruya “Bu konuda yine çok az şey söylemek istiyorum, Özellikle dün Suriye Özel Temsilcisi’nin burada yaptığı ziyaretten de yararlanarak. Bu konuda Sayın Başkanımız Trump da dün sabah tweet atmıştı, ABD’nin konuyla ilgili pozisyonuna ilişkin. Bu konuda herhangi bir olası müdahaleyle ilgili derin endişe taşıyoruz. Türk-Amerikan hükümetlerinin bu konuda aynı endişeleri paylaştığını düşünüyorum” yanıtını verdi.

Bozkır, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’u da Meclis’teki makamında kabul etti. Görüşme öncesi konuşan Bozkır, Yerhov’un nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirterek, “Kendisi ile bölgelerimizdeki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunacağız. Ancak daha da önemlisi Rusya Devlet Duması Başkanı Sayın Volodin’in geçtiğimiz ayda Türkiye’ye resmi bir ziyareti olmuştu; orada çok önemli bir proje üzerinde birlikte hareket etme kararı aldık” dedi.

Haberin Devamı

İran’daki üçlü zirve

Bozkır, “7-8 Eylül’de İran’da yapılacak, Türkiye-Rusya-İran ülkelerinin katılacağı üçlü zirveden Türkiye’nin ne beklediğinin” sorulması üzerine Bozkır, “Tahran’da yapılacak üçlü zirvenin sonuçlarından ben şahsen çok umutluyum. Çünkü, bölgeyi tanıyan, bölge ile ilgili sorumluluk üstlenmiş üç ülke bu bölgenin barış içinde en iyi şekilde geleceğe bakması için gerekli kararları alacaklardır” dedi.

Yerhov ise aynı soruya ilişkin, Bozkır’ın ifadelerine yüzde yüz katıldığını belirterek, “Beraber düzenlemeye gayret gösterdiğimiz bu etkinlik, çok hassas tarihlerde yapılacaktır” dedi.

‘Zirvede çözüm için fırsat doğacaktır’

Volkan Bozkır, “Rusya’nın İdlib operasyonu var. ABD’nin kaygıları var bununla ilgili. Türkiye ne tavsiye ediyor Rusya’ya, neler söylersiniz?” sorusuna şu cevabı verdi: “Bizim bütün arzumuz, İdlib’de sivil insanlarla militan grupların ayırt edilmesi ve burada olabilecek herhangi bir harekat sırasında sivil kaybının ortaya çıkmamasıdır. Bunun sonucunda da herkesin son derece çekindiği göç dalgasının meydana gelmemesidir. Rusya Federasyonu ile bütün görüşmelerimizde bunlar ele alındı.”

Haberin Devamı

Yerhov da Suriye ve özellikle Suriye’nin kuzeyindeki durum konusunda, Türk partnerleriyle çok sıkı, işbirliği ve temas içerisinde olduklarını vurguladı. Konunun sürekli gündemde olduğuna ve hiç gündemden düşmediğine işaret eden Yerhov, “Bu işbirliğimizin temelinde ortak yaklaşımların üretilmesi ve tesis edilmesinin temel amacı, kalıcı barışın tesisidir. Sayın Başkanımızın sözlerine yine yüzde yüz katılıyorum, 7-8 Eylül’de yapılacak zirvede, çözümün üretilmesi için mükemmel fırsat doğacaktır” diye konuştu.