Gündem HPV aşı bedelleri iade edilecek

HPV aşı bedelleri iade edilecek

12.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin, HPV aşısına ödenen ücretlerin geri ödenmesi talebiyle SGK'ya açtığı davada mahkeme 'ücret iadesi' kararı verdi. Avukat Nilda Baltalı, 'Daha önce de bir emsal karar vardı. Bu da ikinci emsal karar oldu. SGK'nın da itiraz hakkı yok' dedi.

HPV aşı bedelleri iade edilecek

Çiğdem Yılmaz /  Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin rahim ağzı kanserini önlemesi amacıyla yapılan HPV aşısına ödenen ücretlerin iade edilmesi için SGK'ya açtığı davayı kazandı. Rahim ağzı kanserinin önlenmesi için yapılan HPV aşısı maliyetli olduğu için bazı kişiler bu aşıyı yaptıramıyor. Aşının bedelinin SGK tarafından karşılanması için açılan davalar ise sürüyor.

Haberin Devamı

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği de geçen temmuz ayında aşı yaptıran kadınlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak HPV aşıları için ödenen paraların iadesini talep etti. Kurum, derneğe ret yanıtı verdi. Bunun üzerine paranın iadesi için dava açıldı ve Ankara 62'nci İş Mahkemesi'nde dün görülen davada, HPV aşısına ödenen ücretlerin iade edilmesine karar verildi. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden Avukat Nilda Baltalı, "Bugün açtığımız davalardan biri karara bağlandı. Daha önce de bir emsal karar vardı. Bu da ikinci emsal karar oldu. Bu kararda SGK'nın da itiraz hakkı yok. Çok umut verici. Açıkçası bu kararın kabul edilmesini bekliyorduk. Çünkü detaylı tüm bilimsel argümanlarımızı sunduk. Diyelim ki; İnsanlar kanser ya da HPV'den kaynaklı bir hastalıkları olsa devlete maliyetleri daha yüksek. Bilimsel veriler de bunu söylüyor. Zaten bu nedenle aşılar var" dedi.

Haberin Devamı

Üç dozu 2400 TL

Avukat Baltalı, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV'den aşıyla korunmak mümkün olsa da aşının Türkiye'de sigorta kapsamında olmadığını ve bir an önce sigorta kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. HPV aşısının 3 doz güncel fiyatının 2400 TL olduğunu kaydeden Baltalı, şunları dedi:

"Bizim amacımız ödenen aşı ücretlerinin tek tek iade edilmesi değil, HPV aşının ücretsiz olması ve ulusal aşı takvimine alınması. Çünkü bu bir yaşam hakkı. Bu aşı, dünyada 100'den fazla ülkede ücretsiz, 71 ülkede de ulusal aşı takviminde yer alıyor, biz de bunu istiyoruz. Bu davalar belki caydırıcı olur. Çünkü bizden sonra da birçok kişi dava açtı."