Gündem ‘HPV aşısı 9-14 yaşa uygulanmalı’

‘HPV aşısı 9-14 yaşa uygulanmalı’

31.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Rahim Ağzı (serviks) Kanseri Farkındalık Ayı’na ilişkin yaptığı açıklamada, teşhis, tedavi, HPV aşısı gibi korunma yollarına ilişkin son önerileri aktardı.

‘HPV aşısı 9-14 yaşa uygulanmalı’

HANDE ATILGAN/ANKARA- Açıklamada, tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanserinin, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer aldığına dikkat çekilirken, “Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir” uyarısında bulunuldu. HPV’ye karşı en etkin savunmanın aşılama olduğu vurgulanırken, aşı Dünya Sağlık Örgütü kriterleri işaret edilerek 9-14 yaş için önerildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Bakan Fahrettin Koca, yakın zamanda uygulamaya hazır olacak yerli aşı kitlerinin, “sosyal gerçeklikler”, “yaş grupları” ve “medeni hal” durumları dikkate alınarak ilk etapta 18 yaş üzeri kadınlara sunulacağını açıklamıştı.

‘Gelişmişliğin göstergesi’

Serviks kanseri riskine karşı yapılan iki çeşit, ağrısız ve basit tarama testi bulunuyor. Bunlara ücretsiz ulaşım için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) işaret edildi. Diğer korunma yolları ise “30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli yaptırma (Türkiye’de 5 yılda 1 yapılıyor), güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim alma, prezervatif (kondom) kullanma, erkeklerin sünnet olması ve sigara kullanmama” olarak sıralandı. Açıklamada, “Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır” ifadeleri kaydedildi.

Haberin Devamı

Bunlara dikkat

Serviks kanseri riskini yükselten faktörler ise şöyle aktarıldı:

*30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş HPV ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması.

*Çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yaşta yapmak.

*Erken yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başlamak.

*Birden fazla cinsel partnerin olması.

*Sigara içmek.

*Düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmak.

*Bağışıklık sisteminin zayıflaması.