Gündem Humus tarifi

Humus tarifi

02.05.2018 - 18:21 | Son Güncellenme:

Kebapçıya gittiniz. Önünüze birçok meze koyuldu ama öyle bir meze var ki zeytinyağıyla sıcacık ekmeğinizi yumuşatıp limonlu, tahinli tadı, krema gibi kıvamıyla size parmaklarınızı yalattı. Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali.

Humus tarifi

Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir. Hatay’dan çıkıp tüm Anadolu sofralarına yayılmış, özellikle sıcak pide ekmeğiyle meze severlerin gönüllerinde taht kurmuştur. Kimileri pastırmalı sever kimileri pancar turşusu veya salatalık turşusuyla servis eder. Hatta acı seviyorsanız küçük acı biber turşusuyla bile servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kabukları tek tek ayıklanan nohutlar, havanda dövülerek ya da blender yardımıyla karıştırılarak krema kıvamına getirilir. Biraz zahmetli gibi görünse de sonucu sizi memnun edecektir.

Vereceğimiz tarif dört kişilik. Hazırlanması yarım saat sürmektedir. Pişirmesi ise 45 dakikadır.

Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 4 yemek kaşığı su
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızıbiber
  • 4 dal maydanoz

Hazırlanışı

Nohutları ayıklayın.

Ayıkladığınız nohutları üzerini geçecek kadar suyla haşlayın.

Haşladığınız nohutları süzün ve bir miktar ılımasını bekleyin.

Nohutlar soğumadan kabuklarını soyun. Soğukken nohutları soymanız daha zor olacaktır.

Sarımsakları ezin ve küçük parçalar halinde doğrayın.

Haşlanıp kabuklarından ayrılan nohutların bulunduğu kaba diğer malzemeleri ekleyin. Nohutlara tahin, sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuz ekleyip mutfak robotuyla ya da blender yardımıyla bunları krema kıvamına getirin.

Haberin Devamı

Küçük bir sos tenceresinde zeytinyağını kızdırıp tatlı toz biberi hafif yanana kadar çevirin.

Hazırladığınız humusu servis tabağına ortası çukur olacak şekilde, bir nevi pizzaya benzeyecek şekilde, kaşığın tümsek kısmı yardımıyla yayın. Üstünü kırmızı toz biber ve kimyonla şeritler halinde süsleyin. Yaptığınız çukura sıcak sosu dökün. Ortasına bir maydanoz, kenarlarına aralıklı olarak turşu koyarak süsleyip servis yapın.

Bunları da deneyebilirsiniz

Humusunuzu tereyağlı sosla da servis edebilirsiniz. Bunun için sosta kullanacağınız zeytinyağı yerine tereyağı kullanın ve bir miktar çam fıstığını yağda kavurun. Bu sos humusu biraz daha ağır bir meze haline getirecektir fakat tereyağı tadını sevenler için önerilir.

Humusu süslemede kullanacağınız turşu salatalık turşusu olabileceği gibi lahana turşusunun küçük parçalara bölünmüş haliyle de humus lezzetli olur. Başta da belirttiğimiz gibi pancar turşusu da kullanılabilir. Bu, tamamen sizin damak zevkinize kalmıştır.

Humusunuzu özellikle sıcak bir ekmekle yemenizi tavsiye ederiz. Orijinali sıcak pideyle yenen bu meze, evde kızartacağınız ekmekle de güzel bir uyum sağlayacaktır.

Afiyet olsun.