Gündem Hünkar beğendi yemeğinin hikayesi nedir? Hünkar beğendi yemeği nasıl yapılır?

Hünkar beğendi yemeğinin hikayesi nedir? Hünkar beğendi yemeği nasıl yapılır?

24.04.2018 - 17:20 | Son Güncellenme:

Oldukça dramatik bir hikayesi olan hünkar beğendi yemeği, yıllardır sofralarımızda yer alan bir yemektir. Hakkında pek çok söylenti vardır. Hünkar beğendi yemeği patlıcan yemekleri arasında en üst sırada yer alır.

Hünkar beğendi yemeğinin hikayesi nedir Hünkar beğendi yemeği nasıl yapılır

Hünkar beğendi yemeğinin hikayesi nedir?

Haberin Devamı

Hünkar beğendi yemeği, buruk bir aşk hikayesinden geliyor. Uzun yıllardan süregelen rivayetlere göre; 1800’lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon’u ziyarete gider. Ve o sırada kraliçeye aşık olur. Ama bu aşk imkansız denecek kadar zordur. Daha sonrasında Sultan da, Napolyon’u kendi sarayına davet eder. Ancak davete gidemeyen Napolyon, kendi yerine kraliçeyi gönderir. Bu sırada Hünkar, heyecanından dolayı yapılan hiçbir yemeği beğenmez. Kraliçe ziyarete giderken yanında Fransız bir aşçı götürür. Aşçının Osmanlı mutfağında yaptığı beşamel sosu, Türk aşçının dikkatini çekti. Ve hazırladığı patlıcan közünün üzerine döktü. Sultan yediği yemeği çok beğendi. Yemeğin adı o günden itibaren hünkar beğendi yemeği oldu. Aşkları ise kavuşamadan yarım kaldı.

Haberin Devamı

Hünkar beğendi yemeği için gerekli malzemeler nelerdir;

-700 gr kuşbaşı

-yarım çay bardağı sıvı yağ

-1 adet soğan

-1 kg patlıcan

-biraz kaşar rendesi

-2 yemek kaşığı margarin

-1 su bardağı un

-2 su bardağı süt

-limon suyu

-tuz

-karabiber

Hünkar beğendi yemeği nasıl yapılır?

Soğanlar ince ince küp olarak doğranır. Tencerede sıvı yağ ile kavrulur. Sonrasında etler ilave edilir. Kavurmaya devam edilir. Tuz ve karabiber eklenir. Etin hizasına gelecek kadar sıcak su konur. Etler yumuşak kıvam alıncaya kadar orta ateşte pişirilir. Daha sonra patlıcanlar birkaç yerinden delinir. Ocak üzerinde közlenir. Her iki tarafı da közlenir. Sonrasında kabukları soyulur. Limonlu suda yaklaşık olarak on dk. kadar bekletilir. Sonra, sudan süzülerek alınır. İnce ince doğranır. Başka bir tencerede margarin eritilir. Un ile beraber kavrulur. Sonra patlıcanlar ilave edilir. Süt de azar azar dökülür. Devamlı karıştırılır. Koyulaşınca kaşar rendesi ilave edilir. Karıştırılır ve altı kapatılır. Servis tabağına ilk önce et konur, kenarlara da hünkar beğendi koyulur. Sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun.