Gündem İçli köfte nasıl yapılır?

İçli köfte nasıl yapılır?

17.04.2018 - 10:23 | Son Güncellenme:

İçli Köfte aslen bir Orta Doğu yemeği olsa da ülkemizde Adana ile özdeşleşmiştir. Bu özel yemeği hakkıyla yapabilmek püf noktaları bilmeyi gerektirir. Bulgurla kıymanın muhteşem uyumu için İçli Köfte tarifine buyurun...

İçli köfte nasıl yapılır

Her yörede farklı şekillerde yapılan içli köfteyi Adana yöresi daha çok haşlayarak yemektedir. Bazı yörelerde ise haşlandıktan sonra kızartılır ya da haşlanmadan doğrudan kızartılır.

Haberin Devamı

İçli Köfte İçin Gereken Malzemeler
• 2 su bardağı köftelik bulgur
• 1 su bardağı irmik
• 1 su bardağı un
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Karabiber
• Tuz
• Çok az kimyon

İçli Köftenin İçi İçin Gereken Malzemeler
Yarım kilo kuzu kıyma
• Yarım kilo kuru soğan
• Tuz
• Karabiber
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• Yarım paket margarin

İçli Köftenin Yapılışı
İlk olarak kıyma tencereye alınır ve suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurulur. Daha sonra içerisine soğanlar doğranarak eklenir ve soğanlar pişene kadar kavrulmaya devam edilir. Kavrulan soğan ve kıymanın içerisine salça ve baharatlar eklenir. Bir iki kere karıştırılır. Son olarak içerisine yarım paket margarin koyulur ve ocağın altı kapatılır. Ocağın altı kapalı iken margarin kıymanın sıcaklığı ile karıştırılarak eritilir ve soğumaya bırakılır. Margarin konulmasının nedeni kıymanın donmasını sağlamak ve köfteler haşlanırken dağılmasını önlemektir.

Daha sonra bulgur ve irmik karıştırılır ve üzerini örtecek kadar su konur ve yaklaşık 1 saat şişmesi için beklenir. Suyun ılık olması yeterlidir. Sıcak su kıvamını bozabilir. 1 saat sonunda içerisine diğer malzemeler de eklenir ve yoğrulur. Yoğurma aşamasında kıvamını ayarlamak için elinizle azar azar su ekleyebilirsiniz. Yoğurma işleminin tam kıvamını bulması için biraz uzun tutulması gerekir. Yaklaşık 25-30 dakika kadar yoğrulması gerekir. Bu süre sonunda iç harcı da soğumuş ve donmuş olacaktır. Henüz donmamış ise buzlukta kısa bir süre bekletebilirsiniz. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır.

Bu yuvarlağın ortasına işaret parmağı batırılıp çevirerek delik genişletilir. Hamur iyice inceldikten sonra içerisine iç harçtan konur ve yuvarlak olacak şekilde kapatılır. Daha sonra köfteler kaynayan suya atılır ve köfteler suyun yüzüne çıkana kadar haşlanır. Haşlama suyuna bir miktar limon tuzu atılması dağılmasını önleyecektir.