Gündem İki devlet tek yumruk

İki devlet tek yumruk

07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Akar, ‘Kardeş Yumruğu (Gardaş Yumruğu)’ adı verilen Azerbaycan-Türkiye Birleşik Müşterek Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde yaptığı konuşmada “Azerbaycan’la gerektiğinde tek ordu, tek güç, tek yumruk olmayı biliriz” dedi.

İki devlet tek yumruk

Aydın Hasan - Türkiye ile Azerbaycan, “Kardeş Yumruğu” adı verilen müşterek tatbikat ile Güney Kafkasya’da barış ortamına yönelik tehditlere karşı güç gösterisinde bulundu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bir kez daha vurgulamak isteriz ki ‘iki devlet, tek millet’ anlayışında olduğumuz Azerbaycan’la gerektiğinde tek ordu, tek güç, tek yumruk olmayı biliriz. Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik tehdit veya provokasyonun, nereden ve kimden gelirse gelsin her iki ülkeye yönelik olduğunu kabul ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Akar ile TSK’nın komuta kademesi, önceki gün Azerbaycan’a ziyarette bulundu. Akar ile komutanların Azerbaycan’daki resmi görüşmelere takım elbise ve tören üniformaları ile değil kamuflaj kıyafetleri ile katılmaları dikkat çekti. Akar’ın Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nda askeri törenle karşılanmasında Mehter Marşı çalındı. Tatbikata; Hava Kuvvetleri, gündüz “kartal”, gece “yarasa” çağrı koduna sahip 161. savaş filosu ve Koca Yusuf nakliye uçakları ile katıldı. Tatbikata katılan F-16 uçaklarının Blok 50+ savaş uçakları olduğu öğrenildi.

İki devlet tek yumruk

Seçkin Gözlemci Günü

Kardeş Yumruğu (Gardaş Yumruğu) adı verilen Azerbaycan-Türkiye Birleşik Müşterek Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nü; Akar ve Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov, iki ordunun komuta kademesi birlikte izledi. Faaliyetler kapsamında ilk olarak topçu bataryaları tarafından belirlenen hedefler tam isabetle vuruldu. T-72 ve T- 90 tanklarının hedeflerini imha etmesinin ardından ikinci defa topçu bataryaları ile baskı atışları yinelendi. Baskı atışlarından sonra zırhlı birlik taarruzu başladı. Yaralıların helikopterle tahliyesi, nehir geçiş harekâtı ve topçu bataryalarının mevzi değiştirmesi faaliyetlerinin de uygulandığı tatbikat, hava kuvvetleri unsularının yakın hava desteğinin ardından senaryo kapsamında belirlenen hedeflerin ele geçirilmesiyle tamamlandı.

Haberin Devamı

İki devlet tek yumruk

“Özbeöz kardeşiz”

Akar ve Hasanov, tatbikatta başarılı personele ödüllerini verdikten sonra video konferans yöntemi ile iki ordunun personeline seslendi. “Tatbikat ile iki ülke silahlı kuvvetlerinin, ülkelerimizin hak ve menfaatlerini korumadaki gücü ve kararlılığı en açık şekilde gösterilmiştir” diyen Akar, şöyle devam etti:

“Türkiye ve Azerbaycan özbeöz kardeş iki ülkedir. Her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kederde ve kıvançta, bir ve beraberdir. Tüm dünya, aramızdaki kardeşliğin en güzel örneğini, 30 yıl boyunca Ermenistan işgali altında bulunan öz topraklarınızı kurtardığınız ‘Tek Vatan Harekâtı’ sırasında bir kez daha görmüş, idrak etmiştir. Sizler, 44 günlük bu şanlı mücadele sonucunda, sadece Ermenistan’a değil Türk’ün gücünü cümle aleme gösterdiniz.”

Haberin Devamı

İki devlet tek yumruk

Türkiye’nin daima can Azerbaycan’ın yanında olduğunu hiç kimsenin asla unutmaması gerektiğini belirten Akar, “Bir kez daha vurgulamak isteriz ki ‘iki devlet, tek millet’ anlayışında olduğumuz Azerbaycan’la gerektiğinde tek ordu, tek güç, tek yumruk olmayı biliriz. Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik tehdit veya provokasyonun, nereden ve kimden gelirse gelsin her iki ülkeye yönelik olduğunu kabul ederiz. Dostumuzu birlikte dost görür, düşmanımızı da yine birlikte düşman biliriz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın... Samimi temennimiz, Ermenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan tarafından uzatılan barış elini tutmasıdır... Yaşasın Azerbaycan-Türkiye kardeşliği. Hamınız salamat ve yahşı galın” dedi.

İki devlet tek yumruk

Erdoğan ile Aliyev telefonla hitap etti: Kimse bizi ayıramaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kardeş Yumruğu Tatbikatı’nın başarıyla tamamlanmasının ardından telefonla tatbikata katılan iki ordu personeline seslendi. Erdoğan, görüştüğü Milli Savunma Bakanı Akar’ın telefonundan, Aliyev ise görüştüğü Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov’un telefonundan tatbikata katılan personele hitap etti. Erdoğan, “Tek millet iki devlet anlayışı ile bu tatbikatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz. Sizler dostlarınıza güç, düşmanlarınıza korku verdiniz... Bundan sonraki harekatlarda da bu güç sizin en önemli dinamizminiz olacaktır. Türkiye-Azerbaycan bu tatbikatlarla dayanışmasını, birlikteliğini geleceğe yönelik çok daha güçlenerek devam ettirecektir. Türkiye olarak biz tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi candan seviyoruz. Bu tatbikat da göstermiştir ki biz birbirimizle et ve kemik gibiyiz. Kimse bizi birbirimizden ayıramaz, Allah’ın izniyle de ayıramayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘Birliğin tezahürü’

Aliyev de “Bu tatbikatın ismi ‘Kardeş Yumruğu’dur. Bu, Türkiye-Azerbaycan birliğinin tezahürüdür. Birliğimiz sarsılmazdır, ebedidir. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği” ifadelerini kullandı.