Gündem İtirazlar yapıldı! İşte seçimlerin iptal edildiği ilçeler...

İtirazlar yapıldı! İşte seçimlerin iptal edildiği ilçeler...

05.04.2024 - 17:55 | Son Güncellenme:

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sona erdi. YSK'ya yapılan itirazların sonuçları belli oldu. Bazı ilçeler için yeniden seçim kararı verildi. Öte yandan Ardahan’da yeniden seçim olmayacağı açıklandı.

İtirazlar yapıldı İşte seçimlerin iptal edildiği ilçeler...

Ardahan’da 31 Mart günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde geçerli 11 bin 205 oyun 5 bin 49’unu CHP adayı mevcut Belediye Başkanı Faruk Demir alırken, AK Parti adayı Yunus Baydar’a ise sandıklardan 4 bin 875 oy çıktı. 174 oy farkla seçimi kaybetti. AK Parti Belediye Başkan adayı Yunus Baydar, seçim sonuçlarına itiraz etti. 7 üyeli Merkez İlçe Seçim Kurulu 3’e karşı 4 oyla seçimin yenilenmesi yönünde karar aldı.

Haberin Devamı

AK Parti’nin itirazı sonrası seçimin yenilenmesi kararı CHP yönetiminde tepki çekti. CHP, cuma günü İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. İl Seçim Kurulu, Ardahan'da yeni bir seçimin yapılmayacağı karar verdi. İl Seçim Kurulu'nun açıklaması üzerine tebrikleri kabul eden CHP'li Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir şunları söyledi.

"31 Mart 2024 tarihinde yapılan seçimlerde değerli Ardahan halkımız ikinci defa bu şerefli görevi bana uygun görmüşlerdir. Tabi siyasetin doğasında var. Kanunumuz da var. Bir itiraz olmuştu. İtiraz neticesinde ikinci aşamasında, Bağımsız Türk yargımızın yaptığı bütün titiz incelemeler neticesinde bizim lehimize kabul olduğunu gördük. Mazbatamızı alıp yarından itibaren görevimize başlayacağız."

Haberin Devamı

 

İtirazlar yapıldı İşte seçimlerin iptal edildiği ilçeler...

ELAZIĞ

Elazığ'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde MHP, AK Parti’nin kazandığı Ağın ilçesinde, AK Parti ise MHP’nin kazandığı Keban ile Yeniden Refah Partisi’nin kazandığı Sivrice ilçelerinde seçim sonuçlarına itiraz etti.

Elazığ’da 31 2024 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Ağın ilçesinde AK Parti adayı Şeref Çakar, 538 oy ve yüzde 47.56 oranla seçimi önde tamamlarken, MHP’li mevcut belediye başkanı Ali Uslu ise yüzde 42.08 oranla 476 oy aldı. MHP’li mevcut belediye başkanı Ali Uslu, usulsüz seçmen taşındığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu’na başvurarak, itirazda bulundu.

Keban ilçesinde de MHP Adayı Yücel Doğan, 891 oy ve yüzde 32.14 oranla seçimi önce tamamladı. AK Parti'li Fethiye Atlı ise 768 oyla yüzde 27.7 oranla ikinci oldu. AK Parti adayı Atlı, Yücel Doğan’ın Elazığ Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanlığı görevinden belirlenen sürede istifa etmediğini, bu nedenle seçilebilir yeterliliği olmadığı gerekçesiyle, İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. İtirazı reddedilen Atlı, bu kez İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

Sivrice ilçesinde ise Yeniden Refah Partisi adayı Ebubekir Irmak, 984 oy ve yüzde 35.89 oranla birinci olurken, AK Parti adayı Fethi Atagün ise 932 oy ve yüzde 34 oranla ikinci oldu. AK Parti adayı Fethi Atagün, geçersiz sayılan oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

İl Seçim Kurulu’nun yapılan itirazlar ile ilgili nihai kararın 8 Nisan Pazartesi günü açıklaması bekleniyor.

 

HALFETİ'DE SEÇİMLER İPTAL EDİLDİ

Resmi olmayan sonuçlara göre DEM Partinin kazandığı Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Yakılan oy görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından AK Partinin itirazını değerlendiren İlçe Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Seçimin ise 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.

ÜRGÜP

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre CHP'li Ali Ertuğrul Bul'un seçimleri kazanması sonrası MHP'nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu, seçimin iptal edilmesine karar verdi.

Ürgüp ilçesinde 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde oy verme işleminin sona ermesinin ardından yapılan ilk sayımlarda, CHP'li aday Ali Ertuğrul Bul 5 bin 170 oyla seçimi önde bitirdi. MHP adayı Mustafa Öz ise, 5 bin 134 oy alarak 2'nci sırada yer aldı. Bunun üzerine MHP'li yetkililer, il seçim kuruluna itirazda bulundu. Yapılan başvuruyu değerlendiren İl Seçim Kurulu, seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Seçimlerin, 2 Haziran'da tekrarlanacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

İl Seçim Kurulu tarafından alınan kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Oy kullanılan okulların çeşitli yerlerinde sandık başkanı, sandık kurul üyeleri olmadan oy torbalarının mühürleri kırılarak açıldığının itiraz dilekçesinin ekinde sunulan USB bellekteki video görüntülerinden anlaşıldığından, oy pusulalarının tasniflenerek konulduğu torbaların bekletildiği, seçim kurulu odasının kapısının kilitsiz bir şekilde açık bırakıldığı, gerekli güvenlik ve koruma tedbirlerinin alınmadığının itiraz dilekçesinin ekinde sunulan video görüntüleri içerdiği anlaşıldığından, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 95 maddelerine aykırı olduğu anlaşılmakta ve söz konusu ilçede oy farkının azlığı dikkate alındığından seçim sonuçlarının tam ve doğru bir şekilde belirlenmesi amacıyla itirazın bu yönleriyle kabulüne karar verilmesi gerektiği anlaşılarak karar verilmiştir."

Haberin Devamı

4 İLÇE İÇİN KARAR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Hatay Samandağ, Samsun Bafra, Antalya Döşemealtı ve Antalya Akseki ilçeleri için yapılan oy pusulalarının yeniden sayılması ve seçimin yenilenmesi taleplerini reddetti.

CHP'nin il ve ilçe seçim kurullarının ardından YSK'ya yaptığı itirazlarda, Hatay Samandağ’da oyların yeniden sayılması ve Samsun’un Bafra ilçesinde seçimlerin yenilenmesi talebi, YSK kurulu tarafından reddedildi.

Ayrıca AK Parti’nin de il ve ilçe seçim kurullarının ardından YSK’ye yaptığı itirazlarda Antalya Döşemealtı ve Akseki ilçelerinde oy pusulalarının yeniden sayımı talebiyle yaptığı itirazlar da yine YSK toplantısında reddedildi.