Gündem İlaca dirençli uyuz uyarısı

İlaca dirençli uyuz uyarısı

23.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 salgınıyla birlikte İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde uyuz vakalarında artışın devam ettiği uyarısı yapıldı.

İlaca dirençli uyuz uyarısı

MERT İNAN İstanbul - Son 1.5 yıllık süreçte uyuz vakalarında patlama yaşandığını dile getiren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “En büyük sıkıntımız uyuz parazitinin piyasadaki ilaçlara direnç geliştirmiş olması. Uyuz bulaşan bir kişi, neredeyse ev halkının tamamına da paraziti bulaştırmış oluyor. İlaca karşı direnç oluşması ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle uyuz bulaşan hasta sayısı artıyor. Uyuz teşhisi konulan kişilerin iyileşene yanındaki veya yakınındaki kişilere sarılma, el ele tutuşma, birlikte uyumadan kaçınmaları gerekir. Kimi hastalarımız toplu taşımadaki yoğunluktan kaynaklı şüphe duyuyorlar ancak toplu ulaşımla parazit bulaşması çok zor bir ihtimal” dedi. 

Haberin Devamı

Cilt hastalıkları uzmanı Meriç Aksoy da, İstanbul genelinde nedeni var. İlaca dirençli parazit sorunu, ev arkadaşlıklarına bağlı yakın temas ile toplu yaşamdaki kalabalık ve temaslı ortamlar bile risk teşkil ediyor. Vatandaşlar, zirve saatlerde yani toplu taşımanın en kabalık olduğu aralıkta, araçtan indikten sonra mutlaka el dezenfektanı veya kolonya kullanmalarını öneriyoruz. En büyük risk ise ev içi bulaş zincirinden kaynaklanıyor. Pandemiden önce uyuz ilacını ‘Akşam sür sabah yıkan’ derdik. Ancak pandemiden bu yana ilaca direnç gelişmiş olduğundan üç günlük tedavi süresi uygulanmasını tavsiye ediyoruz” dedi.