Gündem İleri arıtmaya geçiliyor

İleri arıtmaya geçiliyor

19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Marmara’da istilacı türleri başta olmak üzere yoğun gözlenen denizanası artışına karşı alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla yürütülen projenin ilk etabı yıl sonunda tamamlanacak. 2024’te de 2’nci etaba geçilecek.

İleri arıtmaya geçiliyor

MELTEM GÜNEŞ - Marmara Denizi’nde iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artışı, deniz suyundaki durağanlık, çevre kirliliği, atıkların çoğalmasına bağlı olarak afet niteliğinde müsilaj yaşanmış, Kasım 2021’de Marmara Denizi ve Adalar, Cumhurbaşkanı Kararı ile “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmişti. Ardından Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı çerçevesinde, deniz çöpleri ile mücadele amacıyla da Marmara’ya kıyısı olan bütün illerde çalışmalar yürütülüyor.

Haberin Devamı

Dev midyeye koruma

Marmara için gelecek yıl da yeni projelerin devreye alınması planlanıyor. Bu kapsamda, ekosistemin iyileştirilmesinde büyük öneme sahip ve denizlerin akciğerleri olarak bilinen deniz çayırları ile ilgili, dağılım alanlarının tespiti, karasal baskının ve bu doğrultuda koruma stratejilerinin belirlenmesi amacıyla “Marmara Denizi Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi” yapılacak. Akdeniz genelinde toplu ölümler neticesinde türü yok olan ve sadece Marmara Denizi’nde yaşadığı tespit edilen, nesli kritik düzeyde tehlike altında bulunan ve saatte 6 litre su süzerek deniz suyunun temizlenmesinde önemli yeri olan pina midyesi türü için de koruma stratejisi belirlenecek. Dev midye olarak da adlandırılan pinaların boyunun 1 metreye kadar çıkabildiği biliniyor.

Haberin Devamı

Dünya Bankası’ndan kredi

Kentsel atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülmesi de öncelikli çalışmalar arasında yer alıyor. Bu dönüşümlerin hayata geçirilmesi için gereken finansman kaynağının bir kısmının Dünya Bankası kredisi ile gerçekleştirilmesi planlanırken, 2024’ün ilk yarısında projenin başlaması hedefleniyor.