Gündem İlk andan itibaren TSK seferber oldu

İlk andan itibaren TSK seferber oldu

21.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremin ardından TSK’’nın faaliyetlerini dakika dakika açıklayan Akar, “TSK unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren milletinin yanına koşmuştur. Gerçekleri yansıtmayan yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez” dedi.

İlk andan itibaren TSK seferber oldu

ANKARA Milliyet - Milli Savunma Bakanı Akar, TSK komuta kademesi ve deprem bölgesindeki birliklerin komutanları ile video telekonferans toplantısı yaptı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Hatay’ın Serinyol ilçesindeki 8. Komando Tugay Komutanlığı’ndan katılan Akar, ‘Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığına” ilişkin eleştirilere tepki gösterdi. Felaket sonrası askerin seferber olduğunu vurgulayan Akar, TSK’nın depremin ilk anlarındaki faaliyetlerini dakika dakika şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘Hazır ol emri verildi’

“İlk deprem saat 04.17’de gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra Genelkurmay, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin harekat merkezleri saat 04.30’da birliklerden rapor istedi. Aynı saatte TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı’na ‘hazır ol’ emri verildi. Saat 04.50’de 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak görevinin başındaydı ve birliklerden durum raporu almaya başladı. Saat 05.00’te Bakanlığımız bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Merkezi teşkil edildi. Eş zamanlı olarak kriz merkezleri Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıkları’nda da çalışmaya başladı. Saat 05.00 itibarıyla Genelkurmay Başkanı’mızdan bilgileri aldıktan sonra saat 05.10’da Sayın Cumhurbaşkanımızı arayarak TSK ile ilgili ilk raporları sunduk. Hatay’da bir binamızın yıkılıp 3 erimizin şehit olduğu haberini kendilerine sunup Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay’a hareket edeceğimizi arz ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük.”

Haberin Devamı

‘Kurtarma 06.00’da başladı’

Deprem bölgesinde yer alan 2. Ordu Komutanlığı birliklerinin valilik ve AFAD ile koordineli olarak saat 06.00’da Kahramanmaraş, Malatya ve İskenderun’da arama kurtarma çalışmalarına başladığını ifade eden Akar, saat 07.00’de iki askeri ambulans uçağının da Etimesgut’taki askeri havaalanında hazır olduğunu belirtti. Aynı saatte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın TCG İskenderun ile en büyük çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’a “seyre hazır ol” emri verdiğini aktaran Akar, 07.30’da ise Doğu Akdeniz’deki iki fırkateyn ile iki helikoptere İskenderun Körfezi’ne intikal emri verildiğini açıkladı.

‘07.30’da tugay hazırdı’

07.30’da TSK İnsani Yardım Tugayı unsurlarının ekipmanları ile göreve hazır olarak Etimesgut askeri havaalanında hazır olduğunu ifade eden Akar, AFAD’dan gelen talep doğrultusunda personel, araç ve malzeme nakli için hazırlanan 3 A400M (Koca Yusuf) uçağının yoğun kar yağışının pisti kapatmasına rağmen yapılan pist açma çalışmaları sonrası saat 08.00’de Kayseri’den Ankara, İstanbul ve İzmir’e hareket ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Akar, saat 10.00 itibarıyla depremden kendisi de etkilenen Hatay’daki 8’inci Komando Tugayı’nın arama-kurtarma çalışmalarına başladığını aktardı.

2.depreme yolda yakalandı

Akar, İnsani Yardım Tugayı Doğal Afet Arama ve Kurtarma Taburu’nun intikaline ilişkin yapılan hazırlıkları denetlemelerinin ardından saat 10.45’te beraberindeki Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Ankara’dan bölgeye hareket ettiklerini kaydetti. Hatay Havalimanı’nın kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle İncirlik’teki 10. Tanker Üs Komutanlığı’na indiklerinde saatin 11.30’u gösterdiğini belirten Akar, hava şartlarının helikopter uçuşuna izin vermemesi nedeniyle, karayoluyla Hatay’a gitmek durumunda kaldıklarını aktardı. 2. Ordu Komutanlığı’nca ilk birlik takviyesinin saat 13.00’de Nurdağı’na gerçekleştirildiğini ifade eden Akar, saat 13.24’te Elbistan merkezli ikinci büyük depremin yaşandığını, kendilerinin de bu depreme Hatay’a giderken yolda yakalandıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Toplam 4 bin 662 sorti

TSK’nin tüm nakliye uçakları ile genel maksat helikopterlerinin hava yardım koridorunda görev aldığını belirten Akar, “Hava yardım koridorunda şu ana kadar 65 uçak, 70 helikopter, İHA/SİHA’larla birlikte toplam 4 bin 662 sorti gerçekleştirildi” bilgisini verdi. ABD, Endonezya, Hollanda, Birleşik Krallık, Katar ve Norveç tarafından toplam 5 uçak ve 18 helikopterin tahsis edildiğini belirten Akar, “TSK emrine tahsis edilen bu araçlar yardım, destek faaliyetlerinde kullanılıyor” dedi.

5 bin 994 yaralı ve hasta

Akar, deniz nakliye koridoru ile İskenderun’a iş makinası, personel taşındığını, geri dönüşte ise depremzedelerin Mersin’e tahliyelerinin gerçekleştirildiğini, en büyük çıkarma gemileri TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar’ın Rol-2 seviyesinde hastane olarak sağlık hizmeti verdiğini, Kahramanmaraş’ta sahra hastanesi kurulduğunu belirtti ve “Şu ana kadar 5 bin 994 civarında yaralı ve hasta geldi. Buralarda 82 ameliyat gerçekleştirildi. Hatta bu sıkıntılı günlerde bir umut ışığı olarak Hatice Deniz isimli bebeğimiz de TCG Bayraktar gemimizde dünyaya geldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlk andan itibaren TSK seferber oldu

Bakan Akar, Hatay’da, TSK komuta kademesi ve deprem bölgesindeki birliklerin komutanları ile telekonferans toplantısı yaptı.

‘Ceridelerde gerçekler var’

“Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığına” ilişkin söylemlerin gerçeği yansıtmasını vurgulayan Akar, “Milli Savunma Bakanlığı, TSK unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur. Gece-gündüz demeden bu büyük deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak için tüm gücüyle ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde gayretlerini aralıksız sürdürmektedir. Resmi kayıtlar ve bunlar arasında ordumuzun tarihçesi olan ceridelerdeki gerçekler var. Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez” dedi.

‘TSK, milletimizin emrinde’

Askerin deprem bölgesinde nöbet, devriye, arama kurtarmanın yanı sıra yaşam destek faaliyetlerine de değinen Akar, depremzedelerden bazılarının TSK’ya ait sosyal tesislerde misafir edildiğini, TSK’ya ait depolardan bölgeye akaryakıt desteğinin sağlandığını, bölgeden 18 binden fazla vatandaşın tahliye edildiğini belirterek “Milletimizin bağrından çıkan TSK, bu zor günlerde diğer bakanlık ve kurumlarla birlikte asil milletimizin emrinde, ilk günden itibaren görevinin başındadır” ifadelerini kullandı.

Mehmetçik çocuklarla aynı sofrada buluştu

MSB, deprem bölgelerinde görev yapan Mehmetçik ile depremzede çocukların çadırda beraber oturdukları sofranın görüntülerini paylaştı. Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “En güzel sofra... Sofrada evlatlarımız varsa, milletimiz varsa o sofra bizim için en güzel sofradır. Afiyet olsun, bereketli olsun. Biriz, beraberiz” ifadelerine yer verildi.

‘Hava İkmal’ sahada her göreve koşuyor

Eskişehir 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü (Hava İkmal) tarafından Kahramanmaraş’ta görevlendirilen 100 gönüllü personel, göreve başladığı ilk günden itibaren özverili bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Depremin 258’inci saatinde 29 yaşındaki Neslihan Kılıç’ı enkazdan sağ olarak kurtarırken, ekip bölgede çok sayıda çalışmayı da aynı anda yürütüyor. Ekip arama kurtarma, cenazelirin teslimi, çadır kurma ve altyapıda da görev alıyor. Ekip son olarak Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü’nde yapılan konteyner kentin tüm elektrik, üst yapı; su, kanalizasyon teçhizatlarının döşenmesi ile yer parkelerinin yapımını tamamlayarak konteynerleri depremzedelerin kullanımı için hazır hale getirdi.

İlk andan itibaren TSK seferber oldu

Depremzedelere sıcak karşılama

Aydın’ın Nazilli ilçesine getirilen Adıyamanlı depremzedelerin askeri personel tarafından karşılanması sırasında duygusal anlar yaşandı. Otobüsten inen depremzede bir vatandaşa sarılan Mehmetçik’in gözyaşlarına boğulduğu anlar başka bir depremzede tarafından kayıt altına alındı.

Deprem bölgesinde yardım dağıtımı sürüyor

Depremlerin ardından bölgedeki vatandaşlara temel ihtiyaç malzemelerinin sağlanması için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı helikopterler görevlerine devam ediyor. Hatay’ın Kırıkhan ilçesine havadan yardımların aktarılması için bölgede görevli CH-47 Chinook helikopterler kırsal alanlara iniş yaparak, Mehmetçik’in yardımı ile depremzedelere el uzatıyor.

İlk andan itibaren TSK seferber oldu

Kilis’te göçük altında kalan vatandaşlar, bölgeye en hızlı şekilde intikal eden Mehmetçik tarafından enkazdan çıkarıldı.