Gündem İlk Türk astronot Gezeravcı yurda döndü! ‘Her türlü göreve hazırım’

İlk Türk astronot Gezeravcı yurda döndü! ‘Her türlü göreve hazırım’

13.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye’ye döndü. Ailesiyle birlikte Esenboğa Havalimanı’nda gelen Gezeravcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Erdoğan, kabulde Gezeravcı’ya saat hediye etti. Gezeravcı ise Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği 18 gün boyunca yanında bulunan Türk bayrağını ve “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu” yazan peçi Erdoğan’a takdim etti.

İlk Türk astronot Gezeravcı yurda döndü ‘Her türlü göreve hazırım’

Erdoğan, bayrağı öpüp alnına koyarak teslim aldı. Kabulde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Mandal, TUA Başkanı Kıraç da yer aldı. Bakan Kacır ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Gezeravcı, süreç içinde zorlandığı hiçbir anın olmadığını, yer çekimsiz ortama adaptasyon sıkıntısı yaşamadığını, vücudun direncini arttıracak takviyeye de ihtiyaç duymadığını söyledi. “Bundan sonraki hayatınızda ne yapacaksınız” sorusuna Gezeravcı, “Devletimin emrindeyim, her türlü göreve hazırım” yanıtını verdi. Gezeravcı, uzay yolculuğuna dair yapılan “turistik gezi” eleştirilerine yönelik de, “Yaptığımızın bir uzay seyahati olmadığını çok rahatlıkla ifade edebilirim” dedi.

Haberin Devamı

İlk Türk astronot Gezeravcı yurda döndü ‘Her türlü göreve hazırım’

13 bayrak dağıttı

Gezeravcı, giderken yanında götürdüğü 13 Türk bayrağını, uzayda gerçekleştirdiği deneyleri temsilen çocuklara verdi.

Gezeravcı, Uzay Ajansı’na atandı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı. Gezeravcı’nın atanmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliklerine Alper Gezeravcı, Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan getirildi.