Gündem İlk Türk astronot uzay yolunda: Bakan Kacır aileyle görüştü

İlk Türk astronot uzay yolunda: Bakan Kacır aileyle görüştü

17.01.2024 - 15:30 | Son Güncellenme:

İlk Türk astronotun uzay yolculuğu için geri sayım sürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, ABD'de Alper Gezeravcı'nın ailesiyle görüştü. Gelen son dakika bilgilerde Astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu yarına ertelendi. Türk Astronotu taşıyacak araç yarın gece Türkiye saati ile 00.49'da fırlatılacak.

İlk Türk astronot uzay yolculuğuna çıkmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın ailesiyle Florida'da bir araya geldi. Bakan Mehmet Fatih Kacır, ailenin heyecanına ortak oldu. O anlar ilk kez TRT Haber'de.

Haberin Devamı

İlk Türk astronotun uzay yolculuğu için geri sayım sürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, ABD'de Alper Gezeravcı'nın ailesiyle bir araya geldi. Bakan Kacır, Gezeravcı'nın ailesinin heyecanını paylaştı.

İlk Türk Astronotun babası Ali Gezeravcı, oğlunun uzaya gideceğini tüm Türkiye gibi Teknofest'te öğrendiklerini anlattı: "O zamana kadar 'Baba, cumhurbaşkanımız sizlere önemli bir şey haber verebilir' diyordu."

Türkiye'nin uzay yolculuğu neden ertelendi? Bakan Kacır CNN Türk'te açıkladı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu yarına ertelendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır CNN Türk ekranlarında ertelenmenin sebebini açıkladı.

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın yer alacağı Axiom-3 uzay misyonuna ilişkin fırlatmanın yarın geceye ertelendiği duyuruldu. Fırlatmanın yarın gece TSİ 00.49’da yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

İlk Türk astronot uzay yolunda: Bakan Kacır aileyle görüştü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır CNN Türk ekranlarında ertelenmenin sebebini açıkladı. Kacır şu ifadeleri kullandı: Teknik kontrollerin bir kısmı fırlatmadan birkaç saat önceden yapılıyor. Bunların yarına kadar yapılması ön görülüyor. Bizlere ifade edilen doğrudan bir sorun yok. Roket sistemlerinin alt sistemlerin kontrollerinin tamamlanması için biraz daha zaman alacağı için ek süre gerekti. Takip edenler bunu bilirler. Uydu fırlatmamızda da görmüştük, son 1 dakikada bile ertelendiğini gördük. Heyecanımızı kaybetmeyelim. Bunlar havacılık ve uzay meraklıları için sürpriz değil. Ümit ediyoruz bu teknik kontroller tamamlanmış olsun. Aslolan bunun Türkiye geleceğine katacağı anlam.

Fırlatmanın yarın gece TSİ 00.49’da yapılması planlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır fırlatmanın yarın gece TSİ 00.49'da yapılmasının planladığını belirterek, “Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

SpaceX’e ait Dragon uzay aracıyla NASA'nın ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden bu gece TSİ 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatılması bekleniyordu. Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak yer alacağı 4 kişilik ekipte, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt yer alıyor.

"CUMHURBAŞKANIMIZ ÇOK GÜÇLÜ DESTEKLİYOR"

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda verdiği desteğe dikkati çekti:

"İnşallah Anadolu'nun çocukları bu şekilde kabuklarını kıracak. Sayın Cumhurbaşkanımız da her seferinde bu işleri çok güçlü destekliyor. Takip ediyor bu işleri."

"BU BİZİM İNSANLI İLK UZAY MİSYONUMUZ, DEVAMINI YAPACAĞIZ"

Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki kararlılığını vurgulayan Bakan Kacır, "Maalesef pek çok genç için bu gerçekçi olmayan bir hayale dönüşüyordu. Şimdi ise Türkiye artık bu sahneye çıkmış oldu. Alper Bey de inşallah bunun öncüsü oldu. Nem hep söylüyorum bu insanlı ilk uzay misyonumuz. İlk çünkü daha önce yapmadık. İlk çünkü devamını yapacağız. İnşallah devamı gelecek. Karhan gibi çocukların hayallerinde inşallah daha çok yer tutacak." dedi.

Haberin Devamı

GEZERAVCI'NIN YAPACAĞI 13 DENEYDEN BİRİNİ MUŞLU ÖĞRENCİLER HAZIRLADI

Bakan Kacır, Gezeravcı'nın çalışmaları ile ilgili bilgi verdi:

"Orada tabii bilimsel çalışmalar yapacak. Çok da yoğun çalışacak. Amerika'ya son gelişinden önce bana uğradılar. Bütün o 13 deneyi bana çok detaylı anlattı. 'Sen oranın en çalışkan astronotu olacaksın herhalde' dedim. Muş'ta bilim sanat merkezinden orta okul öğrencileri öğretmenleriyle birlikte bir deney hazırlamışlar. O 13 deneyin biri de onların deneyi."

BAKAN KACIR TÜRKİYE'NİN BİR SONRAKİ HEDEFİNİN SİNYALİNİ VERDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, uzay yolculuğunun ardından yürütülecek sürecin ayrıntılarını da paylaştı:

"Tabii sadece fırlatma değil şimdi 2 hafta boyunca hep takip edilecek. Oradaki çalışmaları. Yine bağlantılar yapılacak. Okullara birtakım bağlantılar yapılacak."

Kacır, Gezeravcı'nın yeğeniyle arasında geçen diyalogda Türkiye'nin bir sonraki hedefinin sinyalini verdi:

Haberin Devamı

"Sen Ay'a gitmeyi düşünür müsün? Gerçekten mi? Zaten amcanı geçmek için bir sonraki hedef ay olur artık."

Bakan Kacır, Gezeravcı ailesiyle hatıra fotoğrafı da çektirdi. (TRT HABER)

Alper Gezeravcı'nın yakınlarının uzay yolculuğu heyecanı

Mersin'in Silifke ilçesinde doğan Yörük kökenli Alper Gezeravcı'nın babasının amcası Mehmet Gezeravcı (83), yeğeniyle gurur duyduklarını belirterek, "Memleketimiz, vatanımız uğruna hayırlı uğurlu olsun. Çocukluğundan beri çalışkandı. Bugünkü işini yarına bırakmazdı. Allah'ın izniyle iyi bir şekilde gider, gelir inşallah. Son zamanlar buraya geldiğinde görüşmüştük. Ben 2 aydır ameliyat olmuştum, buralarda yoktum. Telefonda görüştük. Helalleştik, arkamdan hayır duaları edin dedi. Elimizden geldiğince dualar ediyoruz" dedi.

İlk Türk astronot uzay yolunda: Bakan Kacır aileyle görüştü

AMCA: ÇOK HEYECANLIYDI

Alper Gezeravcı'nın amcası Eşref Gezeravcı, Alper Gezeravcı'nın eğitim hayatında çok çalışkan olduğunu belirtirken, "Günü gününe ödevlerini yapan bir insandı. Yapacağı bir şeye karar verdiğinde her zaman arkasında dururdu. Kendisine ve Türkiye adına başarılar dilerim. Eş, dost ve akrabaları, Türk milleti olarak gurur duyuyoruz. Candan kutluyoruz. Yolu açık olsun, kucaklayıp öpüyoruz. Önceki gün görüştük kendisiyle. Çok heyecanlıydı. Bütün testleri geçip, başarılı olduğunu izliyoruz, takip ediyoruz aylardır. Kendisi askeri birlikte pilot olduktan sonra 22 yıldır görev yapıyor. Binlerce kişinin arasından seçilerek bugünlere geldi. Uzaya gidecek ilk Türk olmasından dolayı gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Alper Gezeravcı'nın halasının kızı Özlem Gezeravcı da çok mutlu ve gururlu olduklarını belirtti. Gezeravcı, kuzeniyle uzaydan dönünce görüşeceklerini kaydetti.

'ADINI ALTIN HARFLERLE YAZDIRACAK'

Sayağzı Mahalle Muhtarı Mehmet Gezeravcı ise Alper Gezeravcı'nın, adını tarihe altın harflerle yazdıracağını beiirtirken, "Şu anda tüylerimiz diken diken oluyor. İlkokulu birlikte okuduk, ortaokulu da beraber okuduk. Bizlere göre daha çalışkan bir çocuktu. Hakettiği yeri de buldu. Bugünkü işini yarına bırakmayan bir çocuktu. Bütün gençlere buradan bir nasihat olarak, bugünki derslerini yarına bırakmamalarını öneriyorum. Bir uçak geçtiğinde ben bunu kullanacağım diyordu. Uçağı kullananın pilot olduğunu bile bilmiyorduk. Alper dediğini yaptı F-16 ile yıllardır uçuyor. Gurur verici bir duygu" ifadelerini kullandı.

BAKAN KACIR ERTELEMEYİ SOSYAL MEDYADAN DUYURDU