Gündem İmamoğlu: 588 tarihi mezar ve hazireyi restore ettik

İmamoğlu: 588 tarihi mezar ve hazireyi restore ettik

28.02.2024 - 15:16 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021 yılında satın alınarak restore edilen Bulgur Palas'ın açılış törenine katıldı.

İmamoğlu: 588 tarihi mezar ve hazireyi restore ettik

Bulgur Palas'ın FATİH'te restorasyonu yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İBB Miras'ın hassas çalışmaları ve ince işçiliği ile 19 tarihi türbeyi, görseniz o türbelerin teslim ayrıntılarındaki bölünme içler acısı. Her biri önemli şahsiyetler, insanlar, 588 tarihi mezar ve hazireyi restore ettik. Liyakatli bir ekip ile 42 tarihi caminin rutin olarak bakımını gerçekleştiriyoruz. 73 anıt mezar ve sivil mimarlık eserini 34 kamusal sanat eserini restore ettik. Bugüne kadar tam 943 miras koruma koruması altında aldık" dedi.

Haberin Devamı

İmamoğlu, 2021 yılında satın alınarak restore edilen Bulgur Palas'ın açılış törenine katıldı. İmamoğlu'na Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat, Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Onur Soytürk, Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Mithat Bülent Özmen ve tekrar aday gösterilmeyen Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli yaptı.

'SAYIN VALİMİZE DE ÇAĞRI YAPIYORUM, BİZE İTİNAYLA DAVRANSIN'

İmamoğlu, "Burada Yenikapı'dan gelirken, orada çok değerli bir arkeoloji alanımızı, bir müze olarak İstanbul'a kazandırıyoruz. Orada gezmeye başladık. Ne hikmetse TIR'ların, kamyonların burada kaldırılarak çalıştırılmak için, Alibeyköy'de dünya para harcayarak, çok modern bir Ama garip bir biçimde… Ben burada kaymakamlığa olan duygumu ifade edeyim. Hala o tırları, kamyonları orada muhafaza etmek adına bir çaba gösteriyorlar. Biz de çıksınlar diye uğraşıyoruz. Ama çıkaracağız eninde sonunda. Kaymakamlığa çağrı yapıyorum. Bize yardımcı olsun. Sayın Valimize de çağrı yapıyorum. Bize itinayla davransın. Orası muazzam bir park olacak. Oradan insanlar yürüyüp burada gelecekler, burada olanlar" dedi.

Haberin Devamı

'TARİHE SAHİP ÇIKMAKÖYLE LAFLA OLMAZ'

İmamoğlu, “Bizden önce İstanbul'un kamuya ait tarihi yapıları, bazı kişilerin, imtiyazlı bazı dernek ve yapıların kullanımı veriliyordu. Biz tam tersini yapıyoruz. Kamuya ait yapılar yeniden halka açılmasıyla kalıcı, Bulgur Palas örneğinde ki gibi ihmal edilmiş özel mülkleri de tüm İstanbulluların kullanılabilir yapı haline getirmesini sağlıyoruz. Bu önemli bir anlayış farkıdır, tutum farkıdır, ahlak farkıdır. Tarihe sahip olmaktan çıkmak öyle lafla olmaz. İBB Miras'ın hassas çalışmaları ve ince işçiliği ile 19 tarihi türbeyi, görseniz o türbelerin tesliminde ki üreme içler acısı. Her biri önemli şahsiyetler, insanlar, 588 tarihi mezar ve hazireyi restore ettik. Liyakatlı bir ekip ile bunları yapıyoruz. 42 tarihi caminin rutin olarak bakımını gerçekleştiriyoruz. 73 anıt mezar ve sivil mimarlık eserini 34 kamusal sanat eserini restore ettik. Bu güne kadar tam 943 mirasın korunmasını sağladık" diye konuştu.

Haberin Devamı

'KÜLTÜR VARLIKLARI İBB MİRAS İLE TEK TEK HAYATA DÖNMEYE DEVAM EDİYOR'

197 tarihi çeşmenin bakım ve onarımını genel hatlarıyla çizen Ekrem İmamoğlu, “Bizim bu çalışmamızla dalga geçtiler. Şimdi bu projeyi geçerlilik açıklıyor. Bende bundan memnun kalmayı dile getiriyorum. Çünkü biz, geçmişimizin geçmişine, bu medeniyet beşiğimize sahip çıkmanın çok asil bir sorumluluk olduğu düşünülmüştü. Bu sorumluluk sadece bu şehrin insanlarına değil, sadece milletimize değil, inanınız bütün insanlığa karşı sorumluluğumuz. Onun için İstanbul'un tarihi meydanları, terk edilmiş endüstri miras alanları, unutulmuş değersizleşmiş kültür varlıkları İBB Miras ile tek hayata dönmeye devam ediyor" dedi.

İBB şirketleri KİPTAŞ, İGDAŞ, İstanbul İmar AŞ, İSTAÇ ve İSTON'un birlikte satın aldığı Bulgur Palas'ta 135 kişilik kütüphane, sergi salonu, restoran ile seyir gösterisinin bulunduğu ve Kültür-Sanat'ın ev sahipliği yapacağı öğrenildi.