Gündem 'İngiltere'den çöp geldiği bir yalan'

'İngiltere'den çöp geldiği bir yalan'

05.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere'den ambalaj atıklarının Adana’ya gönderildiğini iddialarıyla ilgili GEKADER Başkanı Eren, "Çöplerin Adana’da döküldüğüne dair belge yok. Ülkemizde geri dönüşüme uygun olmayan atıkların ithalatı yasak" dedi.

İngiltereden çöp geldiği bir yalan

Gökhan Karakaş / İSTANBUL - Londra’daki plastik çöplerin Adana’ya gönderildiğini iddia eden videoya ilişkin açıklama yapan Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER), çöplerin Adana’ya döküldüğüne dair belge olmadığını savundu. GEKADER Başkanı Fatih Eren, “İngiltere’de evsel atıklar yerinde ayrıştırılıyor. Geri kalanları yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. Ülkemizde geri dönüşüme uygun olmayan atıkların ithalatı yasak” dedi.

Haberin Devamı

TAKİP EDİLİYOR

Pek çok ülkede yayın yapan Bloomberg TV kanalında çalışan gazeteci Kit Chellel, İngiltere’nin başkenti Londra’daki plastik çöp poşetlerinin içine GPS yerleştirerek gittikleri rotayı takip ettiğini iddia etmişti. 3 GPS cihazından 2 tanesinin Hollanda ve Almanya üzerinden Adana’ya geldiğini ve yolculuklarının burada sonuçlandığını iddia eden Chellel; plastik atıkların geri dönüşüm için 3 bin 200 kilometre uzaklıktaki bir tesise ulaştığını belirtmişti.

Sosyal medyada çok dolaşarak tepki toplayan video üzerine Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) açıklama yaptı. Dernek başkanı Fatih Eren, atık ithalatının Mobil Atık Takip Sistemi’yle (MOTAT) denetlendiğini belirterek, “İthal ürün bakanlığa bildiriliyor, ayrıca ithal edilen ürünün yarısı kadar teminat gösteriliyor. İthalatın yapıldığı ülkeden yüklemeden önce en az 10 fotoğraf çekilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderiliyor. Türkiye limanlarına gelen plastik hurda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetleniyor. Geri dönüşüm tesislerine yolculuk ise MOTAT’la takip ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘GÖRÜNTÜLER ESKİ’

Eren, “Türkiye’nin İngiltere’den çöp getirdiği iddiası tamamen altı boş, dayanağı olmayan bir iddia. Sosyal medyada tepki toplayan söz konusu atığın Türkiye’ye getirildiği ve yakıldığını gösteren videodaki görüntüler geçmiş döneme ait. Basında çok sıklıkla gündeme gelen Adana’daki atıklarda tespit edilen dioksin ve furan oranının, altını dolduran henüz bir rapor da bulunmuyor. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı testler de bu iddiayı ortadan kaldırıyor” iddiasında bulundu.