Gündem Irak Dışişleri Bakanı: PKK varlığını önlemek bizim görevimiz

Irak Dışişleri Bakanı: PKK varlığını önlemek bizim görevimiz

01.03.2024 - 10:49 | Son Güncellenme:

CNN Türk'ten Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtlayan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye-Irak ilişkilerine dair mesajlar verdi.

CNN Türk'e konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, "PKK varlığını önlemek bizim görevimiz. PKK hem Irak, hem IKYB hem de Türkiye için bir problem. Ankara ile Mart'ta istekleri konuşup ortak bir plan yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, CNN Türk'ten Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtladı.

"Irak anayasası hiçbir terör örgütüne izin vermiyor. Yasal açıdan baktığımızda bizim yükümlüğümüz PKK'nın Irak topraklarında yer alamaması. Türkiye'ye karşı yükümlülüklerimize baktığımızda PKK bir sorun. PKK hem Irak, hem IKYB hem de Türkiye için bir problem. Bölge için bir sorun" diyen Hüseyin sözlerine şöyle devam etti:

"Ankara ile ilk çok iyi görüşmeyi Aralık ayında yaptık. Önümüzdeki ay bir daha bir araya geleceğiz, sonra Bağdat'ta da olacak. Bu sorunla başa çıkmaya karar verdik. Nasıl başa çıkacağız, şunu söyleyebilirim. Güzel konuşmalar gerçekleştirdik. İki taraftan da belgeler alacağız bu sorun hakkında.

Haberin Devamı

ANKARA VE BAĞDAT İKİ AYRI KAĞIT HAZIRLAYACAK

Türkiye bazı senaryolara hakkında konuştu. Bizim de kendi senaryolarımız var. Irak bunun üzerine çalışmaya başladı. PKK artık bazı siyasi partiler kurdu. Bu yüzden bazı Iraklılar PKK'lı oldu. Görüşmelerimiz sırasında şunu söyledik. Nasıl düşündüğünüzü bir kağıda yazın. Biz de bir kağıda yazalım ve bir sonraki toplantıda bunu görüşelim. Mart'ta istekleri konuşup ortak bir plan yapacağız"

KYB İLE SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

KYB önemli bir örgüt, siyasi sistemin bir parçası. Bu yüzden KYB ve Türk tarafı arasındaki sorunlar çözülmeli. Ancak PKK farklı bir sorun. Önümüzdeki ay toplantımızı yapacağız. Bununla nasıl başa çıkacağımızı göreceğiz. Yoğun bir görüşme trafiği olacak.

IRAK PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIYACAK MI?

Bazı ülkelerin PKK'yı bir terör örgütü olarak listelediğini biliyorum ancak Irak'ta durum böyle değil. Bu şu gerçeklikle alakalı. Biz bu sorunu çözmek istiyor muyuz? Evet. Bir örgüte terör örgütü dediğiniz zaman bu şu anlama geliyor. Aynı zamanda yasal yükümlülükleriniz olduğu anlamına geliyor. Terör örgütü ilan edildiğinde onlarla savaşmalısınız. PKK'nın farklı çehreleri var. Sivil toplum örgütlerinden bahsedebiliriz, mülteci örgütlerinden bahsedebiliriz. Irak'taki durum Türkiye'deki durumdan farklı."