Gündem Irak ve Suriye tezkeresi 2 yıl uzadı

Irak ve Suriye tezkeresi 2 yıl uzadı

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Genel Kurul’da 164 hayır oyuna karşılık 357 evet oyuyla kabul edildi. AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin kabul oyu verdiği tezkereye CHP ve YSP ret oyu verdi.

Irak ve Suriye tezkeresi 2 yıl uzadı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, COŞKUN ERGÜL Ankara  - Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Genel Kurul’da kabul edildi. 521 milletvekilinin katıldığı oylamada, 357 milletvekili kabul; 164 milletvekili ret oyu kullandı. AK Parti, MHP ve İYİ Parti tezkerenin kabulü yönünde oy kullanırken, CHP ve YSP tezkereye “ret” oyu verdi. 

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Irak ve Suriye’deki görev süresini iki yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplanan Genel Kurul’da AK Parti grubu adına konuşan Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, “Tek hedefimiz teröristler. Bunu saptırmayalım. Türkler, Kürtler, Araplar bölgede kardeş ve hâlâ o şekilde yaşıyorlar” dedi. Tezkerenin amacının Türkiye’nin milli çıkarlarını korumak ve uluslararası terörle mücadele etmek olduğunu belirten Akar, şunları söyledi: “Bu bir savaş değil barış tezkeresidir. Türkiye her zaman barışçıl bir politika izlemeyi amaçlamaktadır. Ancak ulusal güvenliğimizi tehdit eden durumlarda gerekli tedbirleri almamız ve gerektiğinde askeri müdahalelerde bulunmamız da bir zorunluluktur.” 

Haberin Devamı

Tezkerede yer alan ve CHP’nin itirazlarına neden olan “yabancı ülkelerin silahlı kuvvet unsurlarının Türkiye’de bulunması” konusunda da konuşan Akar, “Burada müthiş bir bilgi yanlışlığı var. 2014 yılında BMGK kararı ile DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu kurulmuştur ve buna bağlı Birleşik Müşterek Görev Kuvveti teşkil edilmiştir. Bu koalisyona 80 ülke katılmıştır. Bunlardan biri de 2015’te Türkiye’dir. Bu ülkeler DEAŞ’la mücadeleye personel, silah, araç gereç, üs, liman, hava sahası sağlıyorlar. DEAŞ’la mücadele de tamamen bizim izin ve kontrolümüzde. İncirlik ve Diyarbakır hava üsleriyle insani yardım bakımından İskenderun Limanı. Sadece bunlar kullanılmıştır. Bunlar da sadece 2019’a kadar kullanılmıştır. 2019’dan beri kullanılmıyor, gelen giden yok. 2014’ten beri CHP’nin verdiği evet oyları bunlar. Herhangi bir şekilde yabancı unsurların Türkiye’ye gelmesi kesinlikle söz konusu değil” dedi. 

‘Muğlak bir metin’ 

CHP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Namık Tan ise “Tezkere metninde Türkiye Cumhuriyeti’nde yabancı askerlerin görevlendirileceğine dair bir ifade olduğunu görüyoruz. Bu ifade o kadar yersiz ve gerekçesi o kadar muğlak ki anlamakta zorluk çekiyoruz. Türkiye dünyanın en güçlü silahlı kuvvetlerinden birine sahipken kimden hangi gerekçeyle terörle mücadelede yardım isteniyor? Bir ülkenin resmi silahlı kuvvetlerinin mi yoksa başka unsurların mı davet edileceği konusunda herhangi bir netlik yok” dedi. YSP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise “Biz, yaşanan yoğun gerginlik, çatışma ve savaş ortamının değil demokratik ve barışçı bir dönüşümün zorunlu olduğunu biliyoruz ve bu tezkereye hayır diyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

357 milletvekilinin kabul; 164 milletvekilinin ret oyu verdiği oylama sonucunda tezkere kabul edildi. Oylama sonucuna göre oy hakkı olmayan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder dışında grup olarak ret oyu kullanacağını açıklayan CHP, YSP, TİP, DBP ve EMEP’in toplam 194 milletvekili bulunuyor. 164 milletvekilinin ret oyu verdiği hesaba katıldığında ‘ret’ bloğunda 30 milletvekilinin fire verdiği görülüyor. 

Öte yandan görüşmeler devam ederken Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ve İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu, Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı ve bir süre sohbet ettiler. Bahçeli’nin Genel Kurul salonundan ayrılırken yanına gittiği TBMM Başkanvekili Önder’le tokalaşması dikkati çekti. 

Haberin Devamı

‘İnsanlık suçu işleniyor’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Zeytinburnu’nda katıldığı Mozaik Müzesi açılışında İsrail’in Gazze’ye saldırılarına yönelik açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, “Maalesef İsrail’in Gazze’yi acımasızca bombaladığını görüyoruz. Üç binin üzerinde Gazzelinin vefat haberi medyaya düşmüş vaziyette. Daha yaralılardan ne kadarının öleceğini bilmiyoruz. Çünkü hastanelerde tamamen tıbbi malzemeler tükenmiş vaziyette. Elektrikleri yok, suları yok, yakıtları yok ama bütün bunların ötesinde şu anda sıkışmış kalmış olan 2 milyon insanın geleceğe dair ümitleri yok. Ve maalesef dünyada bazı ülkeler bu gelişmeyi bir tiyatro izler gibi izliyorlar. İşlenen açık bir insanlık suçudur. İşlenen açık bir savaş suçudur. Sivillerin, çocukların, kimsesizlerin, kadınların savaşın da bir ahlakı vardır” dedi. 

Haberin Devamı

Kurtulmuş, “Nasıl Ukrayna-Rusya Savaşı’nda sivil kayıpların ortadan kaldırılması için sonuna kadar mücadele ediyorsak burada da Türkiye olarak kendi milli menfaatlerimiz ve insanlık istikametinde Gazze halkının yaşadığı bu sıkıntıların inşallah atlatılması için elimizden geleni ortaya koyuyoruz ifadelerini kullandı.