Gündem İslam dünyasında ramazan ayrılığı

İslam dünyasında ramazan ayrılığı

06.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı’nın ilk gününü dün kutlayan Türkiye’nin aksine onlarca Müslüman ülke, Ramazan Bayramı’nın ilk gününü bugün karşılıyor.

İslam dünyasında ramazan ayrılığı

Astronomik hesaplar ve İslam hukuk konularında ülkeler arasında Ramazan Bayramı’nın ne zaman başlayacağı konusunda ayrılıklar bulunurken, Türkiye ve Moritanya gibi bazı İslam ülkeleri Ramazan Bayramı’nın ilk gününü dün kutladı.

Haberin Devamı

Buna karşın, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Mısır, Lübnan, Katar, Sudan, Kuveyt, Suriye, Yemen ve Kongo gibi Müslüman ülkeler, bir önceki gece hilal gözükmediği gerekçesiyle Ramazan Bayramı’nın başlangıcı olarak 6 Temmuz tarihini (bugün) belirledi. Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, “Ramazanın 29’u pazartesi günü yapılan toplantı sonucu hilalin görülmemesi ve Peygamber Efendimizin, ‘Hilali görmediğiniz zaman Ramazanı 30 güne tamamlayın’ hadisine dayanarak salı günü Ramazan ayının 30’uncu günü olarak oruç tutulacak” ifadesi kullanıldı.

Ay’ın şekli yüzünden

Tayland’daki dini merciler tarafından yapılan açıklamada, hilal gözükmemesi nedeniyle bir gün daha ülkede oruç tutulmaya devam edileceği belirtildi. İslam hukuku tarafından ölçüt alınan ay takviminde, Ay’ın gökyüzünde aldığı şekillere göre tarihlendirme yapılıyor.

Haberin Devamı

Ayların başlangıcı Ay’ın şekline göre belirlenmesi nedeniyle Ramazan Bayramı’nın başlangıcı için de benzer bir uygulamaya gidiliyor. Ayın başlangıcı için hilali çıplak gözle görme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri arasında, yöntem nedeniyle günlerin belirlenmesinde zaman zaman bazı farklılıklar meydana geliyor.