Gündem İstanbul bu yaz kavrulmayacak

İstanbul bu yaz kavrulmayacak

14.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, ‘Bu yaz sıcaklık değerleri özellikle Marmara ve Karadeniz’in kıyı kesimlerinde mevsim normallerinin altında olacak’ dedi

İstanbul bu yaz  kavrulmayacak

Haziran ayında güneşli ve sıcak hava bekleyen vatandaşlar, özellikle İstanbul ve çevresinde etkisini gösteren yağışlı, serin havanın etkisinden kurtulmuş değiller. Hava tahmincisi Eren Kısmet, son olarak geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul Atatürk Havalimanı’nda en yüksek sıcaklığın 20.4 derece ölçüldüğünü, bu değerin 40 yılın en serin, son 90 yılın ise en serin üçüncü 10 Haziran’ı olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Kısmet, 10 Haziran itibarıyla ölçülen ortalama 20 derece sıcaklığın normal şartlarda 7 Mayıs’ta görülmesi gereken bir değer olduğuna dikkat çekti.
‘Poler hava sistemi’
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, “Yaptığımız iklim modellemelerine göre bu yaz, sıcaklık değerleri, özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde mevsim normallerinin biraz altında olacağını gösteriyor” dedi. Tek, geçtiğimiz 9 ve 10 Haziran’da ortaya çıkan sıcaklık değerlerini ise şöyle yorumladı:
“Çok sık rastlanan değerler olmadığı aşikâr. İstanbul ve çevresine poler kökenli soğuk hava girişi var. Yani kutupsal soğuk hava dalgası, Rusya ve Ukrayna üzerinden sarkarak Karadeniz üzerinden kuzey bölgelerimizi etkiliyor. Haziran ayının İstanbul ve çevresinde serin, yağışlı geçmesinin nedeni poler hava sistemi. Sadece megakent değil Romanya ve Bulgaristan da bu hava akımdan olumsuz etkileniyor. Sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin altında seyretmesinin bir diğer nedeni ise Avrupa’daki yüksek basınç sistemi. Yüksek basınç uzun zamandır yer değiştirmiyor. Bize soğuk hava dalgası inerken, Batı Avrupa özellikle İspanya sıcak ve kurak bir dönem geçiriyor. İspanya ve İber Yarımadası’nda büyük bir kuraklık hakim. Bu bölge çok az yağış aldı” dedi.
‘En serin haziran’
Poler hava sisteminden dolayı Karadeniz ve Akdeniz kıyılarının normalden daha fazla yağış aldığını dile getiren Tek, “Bu durum, ortaya çıkan sıcaklık değerleri, sık görülen bir şey değil.
9-10 Haziran tarihlerinde ölçülen sıcaklık değerleri 100 yıllık datalara baktığımızda beş kez yaşanmış. İstanbul, son 100 yılın en serin haziran ayını geçiriyor. Yaptığımız iklim modellemelerine göre bu yaz, sıcaklık değerleri, özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde mevsim normallerinin biraz altında olacağını gösteriyor ve çevresi çok sıcak hava dalgalarına maruz kalmayacağı gibi kavrulmayacak. Önümüzdeki 17, 18 Haziran tarihlerinde yeni yağışlar geliyor. Soğuk havanın genel durumunu tek bir nedenle anlatmak mümkün değil. Küresel sirkülasyonlar sıcaklık değerlerini etkiliyor” dedi.

‘Nedeni El-Nino’nun olmayışı’

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi İklim Uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaşanan durumunun küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını söylerken, şunları dile getirdi: “Bu yaz geçen yıllardan biraz daha serin geçecek. Bunun başlıca nedenlerinden biri El Nino’nun olmayışı. Geçen yıl El Nino’nun etkisini hissetmiştik. Geçtiğimiz yıla kıyaslama yaptığımızda bu yılki haziran sıcaklık değerleri düşük seyrediyor. Kuzey Kutup bölgesi ısındığında bizim olduğumuz bölgeler soğuyor. Çünkü soğuk hava kütlesi kutuplardan bizim olduğumuz bölgelere kaçıyor. Sıcaklık değerlerindeki istikrarsızlığın en büyük nedeni dünyadaki ısı dengesinin bozulmuş olması. Atmosfer sıcaklığının artması dengeleri bozdu. Hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı, karbondioksit gazındaki salınım artışı atmosferin ısı dengesini etkiledi. Kömür, petrol, doğal gaz tüketimi arttıkça atmosfer sıcaklığı arttı ve dünyanın ısı dengesi bozuldu.”

Perşembe günü yine yağmur

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri olarak kabul edilen 26 derece seviyesine ulaştığını belirterek, “Haziranın ilk yarısında Balkanlar üzerinden gelen yağışlı hava sistemi başta İstanbul olmak üzere Marmara’da etkisini gösterdi. Bu hafta sıcaklık değerleri ortalama 26-27 derece civarında olacak. Perşembe, İstanbul genelinde yağış olacak ve sıcaklıklar 3-4 derece düşecek. Sonrasında yeniden 26-27 dereceler seviyesine ulaşacak. Hava sıcaklıkları semtlere göre de değişiklik gösteriyor. Temmuzda daha sıcak günler bizi bekliyor. Haziran ayı özellikle İstanbul için serin ve yağışlı geçti ancak bayramdan sonra sıcaklık değerlerinin yükselmesini tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı