Gündem İstanbul’da 13 bin FETÖ’cü yargıda

İstanbul’da 13 bin FETÖ’cü yargıda

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili soruşturmalar sonucunda açılan dava sayısı 2 bin 268’ü buldu. Bu davalar kapsamında 13 bin 261 sanık yargılanıyor. Darbe girişimine katılan 25 sanık ise firarda

İstanbul’da 13 bin FETÖ’cü yargıda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) darbe kalkışması ve örgütün medya, avukatlık, finans, akademi, emniyet, mülkiye, yargı yapılanması ile çeşitli “kumpas” dosyalarını içeren soruşturmalar sonucunda açılan dava sayısı 2 bin 268’e yükselirken, bu davalar kapsamında 13 bin 261 sanık yargılanıyor.

Haberin Devamı

Bin 310 tutuklu sanık

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ’ye yönelik elde edilen deliller ve ifadeler ışığında yürütülen soruşturmalar devam ediyor. Terör örgütünün faaliyetlerinin açığa çıkarılarak sonlandırılması, üyelerinin de yargı önünde hesap vermesi amacıyla yürütülen çalışmalar, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından daha da hız kazandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli savcılarca, FETÖ’nün darbe girişimi faaliyetleri ile darbe kalkışmasının haricindeki eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturmaların tamamlanmasıyla birçok dava açıldı.

Bu kapsamda, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hızlanan soruşturmalar neticesinde, FETÖ’nün darbe kalkışmasına ilişkin 41 davanın da arasında bulunduğu örgütün medya, avukatlık, finans, akademi, emniyet, mülkiye ve yargı yapılanması ile “Ergenekon”, “Balyoz”, “futbolda şike” ve “ıslak imza” gibi kumpas dosyalarıyla birlikte açılan toplam dava sayısı, 2 bin 268’e yükseldi.

Haberin Devamı

Darbe dosyalarında 2 bin 898 sanık yer alırken, bunlardan bin 310’u tutuklu olarak yargılanıyor. Bu davalarda darbe girişimine katılan 25 sanık ise firariler arasında yer alıyor.

İstanbul’da 13 bin FETÖ’cü yargıda

2 bin dava, 10 bin sanık

Darbe dosyalarının haricinde İstanbul’da açılan 2 bin 227 davada, 10 bin 363 kişi, “silahlı terör örgütü FETÖ yöneticisi veya üyesi olmak” suçlarından yargılanıyor. Bu dosyalar arasında kamuoyunun yakından takip ettiği bazı davalar şöyle:

- FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten çıkarılan hakim ve savcılara yönelik soruşturma sonucunda kamuoyunda “Ergenekon”, “Balyoz” gibi soruşturma ve kovuşturmalarda görev yapan Cihan Kansız, Mehmet Ekinci, Sedat Sami Haşıloğlu, Metin Özçelik, Mustafa Başer ve Hikmet Usta’nın da aralarında bulunduğu 25 şüphelinin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame hazırlandı.

- FETÖ/PDY’nin yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredilen ve daha sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik soruşturma sonunda açılan davada, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan, Şahin Alpay, Mustafa Ünal ve Ali Bulaç’ın da aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 30 sanık, “darbeye teşebbüs” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan da on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanıyor.

Haberin Devamı

‘fuatavni’ de yargıda

- Darbe girişimini önceden bildikleri ve bu konuda çağrışım yapan mesajlar verdikleri iddia edilen Ekrem Dumanlı, Emre Uslu, Tuncay Opçin, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan ve Prof. Dr. Osman Özsoy’un da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanması sürüyor.

Örgütün medya yapılanmasına ilişkin yürütülen ve aralarında Atilla Taş, Oğuz Usluer, Bülent Ceyhan, Ünal Tanık, Gökçe Fırat Çulhaoğlu ve Hanım Büşra Erdal ile “fuatavni” hesabının kurucusu Said Sefa’nın da bulunduğu 29 sanığın yargılanması devam ediyor.

15 vali ve kaymakam

Ayrıca örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock”u kullandıkları gerekçesiyle yürütülen soruşturmalar kapsamında haklarında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan dava açılan 200’ü aşkın eski asker ve 300 civarında polisin de yargılamaları sürüyor.

Haberin Devamı

FETÖ/PDY’nin mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da bulunduğu 15 eski vali ve kaymakamın yargılanmasına devam ediliyor.

25 yıla kadar hapis isteniyor

FETÖ’ye finansman sağlayıp örgüt adına himmet topladıkları ve kurdukları şirkette usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle eski Boydak Holding ve Kaynak Holding yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 40’ı tutuklu 137 şüpheli hakkında 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava devam ediyor.

FETÖ’nün iş dünyası yapılanmasına yönelik dava kapsamında, aralarında Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON’un başkanı Rızanur Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay ile Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk Güllü’nün de bulunduğu 3’ü firari 86 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

MİT TIR’ları davası sürüyor

Darbe girişiminden önce eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında, MİT TIR’larının durdurulması olayına ilişkin “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan açılan dava devam ediyor.