Gündem İstanbul kara surlarının ilk etabı açıldı: Mevlanakapı’ya 3 günde 35 bin ziyaretçi

İstanbul kara surlarının ilk etabı açıldı: Mevlanakapı’ya 3 günde 35 bin ziyaretçi

04.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Miras ekibinin yürüttüğü “İstanbul Kara Surları Açık Hava Müzesi” çalışmasından çöp dağı çıktı.

İstanbul kara surlarının ilk etabı açıldı: Mevlanakapı’ya 3 günde 35 bin ziyaretçi

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Yetkililer sur hattındaki sadece 250 metrekarelik alandan 350 kamyon çöp çıktığını açıklarken, restorasyonu biten Mevlanakapı Ziyaretçi Merkezi’ni ise 3 günde 35 bin kişinin ziyaret ettiği öğrenildi. Restorasyon süreciyle ilgili Milliyet’e bilgi veren İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, Kara Surları’nın 1985’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığını anımsatırken, “Surların önemli bir bölümü günümüze kadar ulaşmayı başarmış ama yok olmaya terk edilmiş bir alandı. Ciddi yıkılma tehlikeleri vardı. 7.2 km’lik 96 burçtan oluşan surlarda inceleme yaparak bir Bilim Kurulu oluşturduk. Burçların 20’si her an çökecek durumda olduğunu tespit ettik ve restorasyon önceliğini bu noktalara verdik. Yedikule ile Belgradkapı arasında bir etap başladı. Mevlanakapı ve çevresi, Mevlana Karakolu ve Silivrikapı çevresinin restorasyonunu tamamladık” dedi.

Haberin Devamı

350 kamyon çöp

Restorasyon sürecinde 200 metrekarelik bir alandan 350 kamyon çöp çıkardıklarını aktaran Özel, surda yürüyüş aksı da içerecek projeyi şöyle anlattı:

“Edirnekapı’da bir baskı onarım çalışması yaptık. Sulukule ve çevresindeki 5 burçta restorasyon çalışmasını devam ettiriyoruz. Ama İstanbul surlarının temel konusu sadece restore edilmemesi değil. Mevlanakapı’da 3 aksta restorasyonu tamamladık ve bir etkinlik alanı oluşuturduk. 200 m’lik bir alan. 200 metrekarelik alanda 350 kamyon çöp çıkardık. 7 ton çöp demek. Çok zorlu bir restorasyon süreciydi.”

‘Yeşil alanımızı artıracağız’

Tarihi Kara Surları’nda ayrıca Millet Bahçesi projesi yürütülüyor. Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, bu projeyle ilgili şu bilgiyi verdi: “Fatih’imize, İstanbul’umuza 230 bin metrekarelik tarihi bir şölen hazırlıyoruz. 2019’un Nisan ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ iş birliği ile Topkapı’dan Silivrikapı’ya kadar sur dibinde 230 bin metrekarelik bir alanda Kara Surları Millet Bahçesi’ni projelendirip yapımına başladık. İlk aşama olarak 3.5 yılda imar planlarına uygun olarak kamulaştırıp, UNESCO Dünya Miras Alanı’nı ortaya çıkardık. Proje tamamlandığında Fatih’imize 230 bin metrekare yeşil alan kazandırmış, ilçemizdeki yeşil alanı toplamda yüzde 58 artırmış olacağız.”