Gündem İstanbul sele teslim! Meteoroloji'den hafta sonu için flaş uyarı

İstanbul sele teslim! Meteoroloji'den hafta sonu için flaş uyarı

29.09.2023 - 14:15 | Son Güncellenme:

Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul Anadolu Yakası'nda gece başlayan yağış, sabah saatlerinde etkisini arttırdı. Sağanak yağış nedeniyle Pendik'te yollar göre dönerken, ev ve işyerlerini su bastı. Pendik Fevzi Çakmak -Hastene Metro durağı, Kapalıçarşı ve Tahtakale sular altında kaldı.

İstanbul sele teslim Meteorolojiden hafta sonu için flaş uyarı

Meteorolojinin uyarılarının ardından sağanak yağış nedeniyle Pendik'te yollar göre dönerken, ev ve işyerlerini su bastı. Ramazanoğlu Mahallesi'nde İbrahim Göller'in yaşadığı daire yağış nedeniyle kısa sürede su doldu. Evde yaşayanlar dışarı çıkarken, belediye ekiplerine haber verildi. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler vidanjör yardımıyla suyu boşaltmaya çalıştı. Evdeki eşyaların tamamı sular altında kalarak kullanılamaz hale geldi. 

Haberin Devamı

PENDİK'TE METRO DURAĞINI SU BASTI

Şiddetli yağışın etkili olduğu Pendik'te ise Fevzi Çakmak -Hastene Metro durağını su bastı. Uzun süre Metro durağına giremeyen vatandaşlar durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Ekiplerin tahliye çalışması sonrası metro durağı yeniden kullanıma açıldı. Yağmur Avrupa yakasında da sele neden oldu. 

İstanbul sele teslim Meteorolojiden hafta sonu için flaş uyarı

Sağanak Tahtakale'de esnafına da zor anlar yaşadı. Sokaklar su altında kalırken esnaf, dükkan önlerindeki tezgahlarını sağanak yağıştan korumak için uğraştı. Kapalıçarşı'nın Nuruosmaniye Kapısı çevresi ile tarihi çarşı da sağanak yağıştan etkilendi. Kapalıçarşı'da esnaf dükkanların içine kadar ilerleyen suyu paspasla temizlemek için uğraştı. Kimi esnaf ise, yağmur suyundan etkilenmemek için rulo haline getirdiği halılarla tedbir aldı. Turistler ise, esnafın temizlik çalışmaları sırasında Kapalıçarşı'yı gezmeye çalıştı.

Haberin Devamı

KAPALIÇARŞI YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş'tan açıklama geldi. Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul genelinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Kapalıçarşı ve Tahtakale’de bulunan çevre sokakları da su bastığını belirterek, "Sağanak yağışın sonucu olarak Kapalıçarşı etrafında bulunan sokaklar da bu yoğun yağıştan etkilenerek baskınlar oluştu. Rögarlar taşarken, esnaf ve yönetim suyun tahliyesi için uğraştı. Kapalıçarşı kot olarak yukarıda olmasına rağmen Mahmutpaşa, Eminönü rögar hattı Kapalıçarşı ile birlikte çalışmaktadır" dedi.

İstanbul sele teslim Meteorolojiden hafta sonu için flaş uyarı

"KAPALIÇARŞI’DAKİ SU TAŞKINLARI ALTYAPI İLE İLGİLİ"

Her şiddetli yağmur sonrası yaşanan bu durumun esnafı sıkıntıya soktuğunu, Kapalıçarşı yönetimi olarak bu durumun kendilerini de çaresiz bıraktığını ifade eden Kurtulmuş, "Yaşanan su baskınının ardından Kapalıçarşı yönetimi ve ekibi zamanında müdahalede bulunarak esnafı bilgilendirmiş ve gerekli afet çalışmalarına başlamıştır. Kapalıçarşı’daki su taşkınlarının altyapı ile ilgili olduğunun bilinmesi önem arz etmektedir. Alt yapıdan kaynaklanan sorunun ise tamamen yağmursuyu debisinin yükselmesi sonucu oluştuğu, aşağı hatta kalan Mahmutpaşa, Eminönü hatlarından suyun gitmemesi sonucu Kapalıçarşı rögarlarından suyun taştığını belirtiriz. Kapalıçarşı yönetimi olarak bütün halkımıza ve esnafımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

SAMATYA ALTGEÇİDİNİ SU BASTI: RÖGAR KAPAKLARI FIRLADI

Fatih'te sağanak nedeniyle bazı yollar göle döndü. Samatya altgeçidi ve Silivrikapı'daki bir altgeçidi de su bastı. Sürücüler oralardan geçerken zor anlar yaşadı. Öte yandan bölgedeki iki rögar kapağının da suyun basıncıyla yerinden çıktığı görüldü.

Beyoğlu'nda Karaköy'de bulunan Meclisi Mebusan Caddesi sular altında kaldı. Araçlar kaldırım seviyesine kadar ulaşan su birikintisi içinde Galata Köprüsü yönüne doğru ilerlemekte güçlük çekti. Esnafın işyeri önlerinde su baskınına karşı önlem aldığı görüldü.

HAFTA SONUNA DİKKAT

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden hafta sonu için yeni uyarı geldi. İstanbul dahil birçok kentte sağanak, sel, dolu uyarısı yapıldı.

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin yer yer çok bulutlu, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Burdur, Eskişehir, Erzincan, Kars ve Ardahan çevreleri ile Ankara'nın batı, Antalya'nın iç kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; Balıkesir ve Bursa’nın kuzey kesimleri ile İstanbul'un Anadolu Yakası'nın doğusu, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Zonguldak ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

İstanbul sele teslim Meteorolojiden hafta sonu için flaş uyarı

Hava sıcaklığının batı kesimlerde yağışla birlikte 3 ila 5 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Akdeniz'de güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat) esmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul sele teslim Meteorolojiden hafta sonu için flaş uyarı

İSTANBUL’DA BU İLÇELERE DİKKAT

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün öğlen saatlerinde Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde Düzce, Bolu, Kastamonu civarında kuvvetli gök gürültülü yağış var. Sabah saatlerinde İstanbul Anadolu yakası Kartal, Pendik, Tuzla civarında kuvvetli yağış var. İstanbul’da yağışın etkisi öğleden sonra azalacak sıcaklık 24 derece.

Cumartesi günü Batı Karadeniz iç kesimlerinde kuvvetli yağmur devam edecek. Pazar Ankara, Yozgat, Konya, Kayseri, Elâzığ, Marmara ve Batı Karadeniz kıyısı yağış kuvvetli olabilir. Sıcaklıklar düştü sonbahar havası var”

Prof. Dr. Şen, “Pazartesi Doğu Karadeniz’e dikkat. Ordu’dan Artvin’e kadar olan kesimde sel ve taşkın riski yüksek. Özellikle Rize ve Artvin de yüksek risk var. Umarım durum değişir” ifadelerine yer verdi.

YARIN 6 KENTTE SARI ALARM

Bolu, Kastamonu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce

 

Yazarlar