Gündem İstanbul’un kalbi eğitimde atıyor

İstanbul’un kalbi eğitimde atıyor

22.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversitelerle birlikte yaklaşık 4 milyon öğrencinin okuduğu İstanbul’da, seçim yarışında eğitim projeleri öne çıkıyor. Ak Parti’li Binali Yıldırım teknoloji üssü, gençlik merkezleri, Dene-Yap ve Çocuk Atölyeleri açacak. CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun programında ise ücretsiz sınava hazırlık, Dünya Dilleri Merkezi, Kent Enstitüleri gibi sosyal projeler var

İstanbul’un kalbi eğitimde atıyor

Yerel seçimlere 8 gün kala en büyük heyecan İstanbul’da yaşanıyor. Çünkü ülkenin 4’te 1’i İstanbul’da yaşıyor. Nüfusla orantılı olarak öğrenci nüfusunun da en yoğun olduğu şehirde, ilk ve ortaöğretimde 3 milyondan fazla öğrenci, 150 bine yakın öğretmen bulunuyor. Üniversitelerde okuyan 943 bin 300 öğrenciyle birlikte yaklaşık 4 milyonluk öğrenci nüfusuna sahip şehirde, belediye başkan adaylarının da eğitime yönelik projeleri öne çıkıyor. Bunlar arasında teknoloji merkezleri gibi çağı yakalayan projeler ile ücretsiz sınava hazırlık kursları, dil eğitimi, kreş olanakları, spor tesisleri, kütüphane, kariyer merkezleri gibi sosyal faaliyetlere yönelik projeler en dikkat çekenleri.

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı’nın adayı Ak Parti’li Binali Yıldırım ile Millet İttifakı’nın adayı Cumhuriyet Halk Parti’li (CHP) Ekrem İmamoğlu’nun meydanlardan ve sosyal medyadan paylaştıkları çalışmalardan çocuklara, gençlere ve eğitime yönelik öne çıkan projeleri şöyle:

İstanbul’un kalbi eğitimde atıyor
Teknolojiye odaklandı

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım:

- Türkiye Teknoloji Üssü kurulacak. Yeni Aziz Sancarlar bu merkezden çıkacak. Üniversitelerin araştırma merkezleri kurabilecekleri, üniversitelerin, şirketlerin, merkez ve yerel yönetimlerin eşgüdüm halinde çalışabilecekleri bir merkez tasarlıyoruz. Proje öğrenciler için sürekli eğitim ve mesleki deneyim; yaşayanlar için kamusal; çalışanlar için barınma ve yaşam alanı olarak tasarlanacak. Bayrampaşa Teknoloji Üssü, üniversitelerin, bakanlıkların, yerel yönetimlerin, sanayi ve ticari firmaların iş geliştirme ve tasarım birimlerinin kümeleneceği bir üs olarak kurgulanacak. Tam kapasiteye eriştiğinde aynı anda 6 bin 500 kişinin çalışacağı bir alan haline gelecek.

Haberin Devamı

- Binaya değil Ar-Ge’ye yatırım yapılacak. Girişimci gençlerimize ve şirketlerimize yardımcı olmak adına Pendik’te İBB mülkiyetindeki arsalar üzerine Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız.

- Kadınların iş gücüne katılımını artırmak, çalışan anne babaların çocuklarına kaliteli bir eğitim sağlamak, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve daha parlak bir gelecek için çocukların yoğun olduğu 300 mahallede, 955 kreş açacağız.

- Her ilçeye çocuklara, Dene-Yap atölyeleriyle bilim ve teknik becerilerini keşfedebileceği merkezler kuracağız. Çocukların diğer yeteneklerini ortaya çıkarmak için çocuk atölyeleri oluşturacağız.

- Ebeveyn okulu projesi hayata geçirilecek. İstanbul’da her yıl 260 bin çocuk dünyaya geliyor. Anneliğe hazırlık; babalık heyecanını bastırmak için gebelik sürecinde ve sonrasında eğitim programları sunacağız.

- 12 gençlik merkezi, 250 okul bahçesine spor tesisi açılacak.

- Kaynağında çöp ayrıştırma projesinden kazanılacak gelirle öğrenciler toplu taşımayı indirimli kullanacak.

Haberin Devamı

- Her yıl nisan ayında 6-16 yaş arası dünya çocuklarının yarışacağı Uluslararası Çocuk Olimpiyatları, Esenler’de inşa edilecek Çocuk Olimpiyatları Köyü’nde gerçekleşecek. Olimpiyat Köyü çocukların bedensel ölçülerine göre uyarlanacağı kentsel proje. Amaç çocuklara olimpik sporların tanıtılması ve deneyimleme fırsatı sunmak. Proje çocuk bayramında dünya çapında organizasyonların da düzenlenebileceği, ticaret gibi ekonomik çıktıların olabileceği öncü çalışmadır.

İstanbul’un kalbi eğitimde atıyor
Kent enstitüleri açacak

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu:

- İstanbul’da yeni nesil eğitim seferberliği başlatıyoruz. Kreşlerden dil okullarına kadar İBB’nin eğitim projelerinin kapsamı genişletilecek.

- Her mahalleye inşa edilecek Mahalle Evleri’nde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik etüt merkezleri olacak. Burada çocuklarımızın sınavlarına yönelik dersler ile sanat ve kültür faaliyetleri bir arada sunulacak.

- Dünya Dilleri Merkezleri açıyoruz. Daha ucuz ve hatta ücretsiz, İngilizce, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca başta olmak üzere onlarca nitelikli dil kursu, uluslararası karşılığı olan sertifikalarla sunulacak. TOEFL, YDS gibi sınavlara hazırlık kursları da verilecek.

Haberin Devamı

- Her ilçede yeni nesil öğrenim ve gelişim merkezleri Kent Enstitüleri adı altında kurulacak. Bu mekânlar, sosyal girişimcilik, inovasyon ve start-up merkezi olarak çalışacak ve Bölgesel İstihdam Ofisleri ile doğrudan bağlantılı olacak. Girişimcilere finansman sağlanacak, teknoloji ve yeni nesil uygulamaları içerecek sertifikalı eğitim programları düzenlenecek.

- Eğitim Destek Paketi ile ilk yıl 10 pilot ilçede, ardından tüm İstanbul’da, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde yemekhanesi bulunmayan okullarda besin değeri yüksek kumanyaları çocuklarımıza vereceğiz; 500 bin çocuğun üniforma ve kırtasiye ihtiyacını karşılayacağız.

- Saraçhane Gençlik Kütüphanesi bugün İBB’nin bulunduğu alanda Avrupa’nın da en büyük 10 kamu kütüphanesinden biri olacak şekilde dönüştürülecek. 5 milyon adet kitaba ve 50 milyon dijital dokümana sahip olacak.

Haberin Devamı

- İstanbul’da 30 yeni yüzme havuzu ve 30 yeni kapalı spor salonu inşa edilecek.

- İlk adımda, her biri 100 çocuk kapasiteli çok dilli hizmet verecek, nitelikli ve çocuk dostu 150 kreş açılacak. Sonra tüm mahallelerde ücretsiz hizmet verilecek.