Gündem İstanbul ve İzmir'de 'turuncu' kodlu alarm! Uyarılar peş peşe geldi

İstanbul ve İzmir'de 'turuncu' kodlu alarm! Uyarılar peş peşe geldi

04.02.2023 - 14:40 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde 5 günlük hava durumu tahminlerini paylaşırken Prof. Dr. Orhan Şen'den 'İstanbul'da okullar tatil edilmeli' uyarısı geldi. Beklenen kar yağışıyla ilgili tahminlerini paylaşan Şen yarın geceye de dikkat çekti. Öte yandan İstanbul'da bazı vapur seferlerinin de iptal edildiği açıklandı.

Hafta boyunca Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkili olduğu İstanbul’un, Pazar günü sabah 08.00’den itibaren Sibirya kökenli daha soğuk bir havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

SICAKLIKLAR YER YER 0'IN ALTINA GERİLEYEBİLİR

Perşembe sabah saatlerine kadar İstanbul üzerinde etkili olması beklenen Sibirya kökenli soğuk hava dalgası nedeni ile sıcaklıkların yer yer 0 derece ve altına gerileyebileceği, beraberinde buzlanma ve don olayları ile birlikte kuvvetli, yer yer yoğun kar yağışı geçişlerinin yaşanabileceği tahmin ediliyor.

BUGÜN HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurt genelinin çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun güneyi, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Eskişehir, Sivas ve Giresun çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak; iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, Güneydoğu Anadolu bölgesi, Şırnak ve Hakkâri çevreleri ile Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli ve yoğun olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don ile birlikte yer yer pus ve sis görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

Haberin Devamı

MARMARA İÇİN FIRTINA UYARISI

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada; yarın, sabah saatlerinden sonra İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da kuzey yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına (60-80 km/sa), İstanbul Avrupa yakasında yer yer tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi. Yetkililer, fırtınayla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, kar yağışı olan bölgelerde tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da yaptığı açıklamada, "Meteorolojik verilere göre; Pazar günü İstanbul'da kuvvetli rüzgar ve fırtınanın (60-80 km/s), Avrupa Yakası'nda yer yer tam fırtına (80-100 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. Lütfen ulaşımda aksama, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olalım." dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA İPTAL EDİLEN VAPUR SEFERLERİ

Eminönü’nde, seferler ve boğaz turu gezilerinin devam ettiği görüldü. Beşiktaş’ta da fırtınanın etkisiyle dalgalar kıyıya vurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları'ndan yapılan açıklamaya göre yapılamayan seferler şöyle: Avcılar-Bostancı, Avcılar-Bakırköy-Yenikapı-Kadıköy, Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Maltepe-Adalar, Beşiktaş-Adalar.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Batman çevreleri ile Diyarbakır’ın güneyinde kuvvetli (5-20 cm), Şırnak ve Hakkâri çevrelerinde yer yer yoğun (20 cm üzeri) kar şeklinde olması beklendiğinden başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar ile kar yağışı olan yerlerde yer yer tipi şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Yağışların, öğle saatlerinde bölgenin batısında, gece saatlerinde doğusunda etkisini kaybetmesi bekleniyor.

THY'DEN SEFER İPTALLERİ

Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı'ndan 5 ve 6 Şubat tarihlerinde toplam 238 seferini iptal etti.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR KAR YAĞIŞI VAR

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen İstanbul'da perşembe gününe kadar kar yağışının olacağını söyledi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Şen yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı;

Bugün cumartesi İstanbul yağmur akşam yüksekler KKY sıcaklık 8 °C. Günün önemli hadisesi Güneydoğu Anadolu'da yoğun kar yağışı (20cm). Bugün Antalya'nın doğusunda kuvvetli yağmur var.

Gelecek 4 gün Türkiye'de kar var. İç kesimlede sıcaklık 2-4 °C azalıyor. İstanbul'da sıcaklık kar sınırına Pazar gecesi ve Pazartesi düşüyor 6 °C salı-çarşamba İstanbul'da 2 °C ye kadar düşecek. İstanbul'da Perşembe gününe kadar kar yağışı alır.

İSTANBUL'DA OKULLAR TATİL EDİLECEK Mİ?

CNN Türk'e katılan Şen son durumu canlı yayında değerlendirdi. Şen'in açıklamaları şöyle; İstanbul'da hava tahmini yapmak çok zor bir iştir. Ama kar bu gece yüksek yerlere karla karışık yağmur yapar. Pazar günü öğleden sonra yükseklerden sonra aşağılara doğru iner. Pazartesi ve salı daha yoğun kar yağışı yapar.

Haberin Devamı

İstanbul gibi bir yere kar yağacak. Pazartesi günü 15 günlük aradan sonra okullar açılıyor. Bana göre pazartesi ve salı günü okulların 2 gün tatil edilmesi lazım. Sıcaklık bariz şekilde düşüyor. Bu düşüş önemlidir. Yere yağan karın birikmesi demektir. Riski yönetmemiz lazım. Kış lastiği yoksa araçlarda dışarı çıkmayalım. Yollara solüsyon dökelim. Okulları tatil edelim. O kadar servis aracının yollara çıkması zor olacak.

 

İstanbul ve İzmirde turuncu kodlu alarm Uyarılar peş peşe geldi

İSTANBUL VE İZMİR'E TURUNCU KODLU UYARI

Öte yandan Meteoroloji yarın için 13 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı paylaştı. İşte o iller;

  • Aydın - Sarı
  • Balıkesir - Sarı
  • Bursa - Sarı
  • Çanakkale - Sarı
  • Edirne - Sarı
  • Hakkari - Sarı
  • İstanbul - Turuncu
  • İzmir - Turuncu
  • Kırklareli - Sarı
  • Manisa - Sarı
  • Tekirdağ - Sarı
  • Şırnak - Sarı
  • Yalova - Sarı

İstanbul ve İzmirde turuncu kodlu alarm Uyarılar peş peşe geldi

İstanbul ve İzmirde turuncu kodlu alarm Uyarılar peş peşe geldi