Gündem İşte Türkiye'nin sıcakla imtihanı...

İşte Türkiye'nin sıcakla imtihanı...

14.07.2023 - 10:42 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ‘El Nino’ sıcakları etkisini gösterirken vatandaşlar serinlemenin ilginç yöntemlerini arıyor. Mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkan sıcaklığın bugün Antalya, Aydın ve Manisa’da 43 dereceyi bulacağı öngörülüyor.

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

 Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklıklarının bugün ve cumartesi pik seviyelere ulaşacağını belirten Meteoroloji uzmanları, sıcak havaların 15 Ağustos’a kadar süreceğini, aşırı sıcakların ise 10 gün boyunca etkili olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Antalya’da sıcaklığın yarın 44 dereceye ulaşması beklenirken, dün Türkiye genelinde aşırı sıcaklar etkisini göstermeye başladı. Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de; Ege’de ise İzmir, Aydın, Manisa, Denizli’de bunaltıcı hava nedeniyle sokaklar boş kaldı. 

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

ÇARE BUZLU SU 

Adana’da ‘El Nino’ sıcakları etkisini gösteriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre hava sıcaklığının 40 derece ölçüldüğü kentte termometreler 45 dereceyi gösterdi.

Kentte, sıcaklığa en çok maruz kalanlar ise ekmek fırınlarında ocak başında çalışan ustalar oldu.

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

Yazın bol bol soğuk içecek tükettiklerini kaydeden ustalar, serinlemek için ise kafalarını buzlu suya sokup hortumla serinlemeye çalışıyor.

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

Fırıncılardan Can Delibalta, “Adana'da havalar cehennem sıcakları gibi. Meteoroloji dahi yer yer sıcaklık 60 dereceye ulaşacak diyor. Biz burada dışarıdaki sıcakların 4 katı fazlasıyla çalışıyoruz. Bu da bizim ekmek paramız. Ancak işimizi çok seviyoruz. Sevmesek zaten bu iş yapılmaz. Fırının başında işimiz bitince kafamızı buzlu suya sokuyoruz. Dondurma yiyoruz, soğuk su ve içecek içiyoruz. Ancak o şekilde serinliyoruz. Dönüşümlü olarak fırın başında duruyoruz başka yolu yok. Bir an önce sıcakların bitmesini istiyoruz. Allah meslektaşlarımıza ve dışarıda çalışmak zorunda olan bütün herkese yardım etsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

Fırın çalışanı Ayhan Yalçın ise sıcaklarla baş etmekte zorlandıklarını belirterek, “Bizleri ancak buzlu su kesiyor. Çok sıcak. Bu sıcaklarda ancak ekmek parası için çalışıyoruz” dedi.

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

Sıcak ve nemli havadan bunalan çocuklar ise üzerlerine su döküp serinlemeye çalıştı. Bazı çocuklar ise buzdolaplarına girerek serinledi.

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

Sıcaktan bunalan vatandaşlar kanal kenarında hortumla üzerine su sıkarak serinledi.

İSTANBUL'DA SOKAKLAR BOŞ KALDI

Termometrelerin 35 dereceyi gördüğü şehirde, dışarıdaki vatandaşlar güneşin yakıcı etkisinden korunmak için çeşitli önlemlere başvurdu.

İşte Türkiyenin sıcakla imtihanı...

Taksim Gezi Parkı’nda vatandaşlar gölgelerin altına geçerek çimlerde uzandı. Şehrin en yoğun yerlerinden olan İstiklal Caddesi’nde ise güneşten korunmak isteyenlerin bazıları şemsiye ile dolaştı, bazıları da bol bol su içerek ferahlamaya çalıştı.

Haberin Devamı

 

“KÜVETİ DOLDURDUK ONUN İÇİNDE YATTIK, O DERECE”

Sıcak havadan korunmak için kafasından aşağı soğuk su dökerek serinlemeye çalışan Okay Emiroğlu, “Yanıyoruz, kavruluyoruz. Burada çalışıyoruz, su dayanmıyor. Saat daha 10 olmadı bu vaziyetteyiz, akşam ne yapacağız bilmiyoruz. 35, 40 derece olduğunu söylüyorlar. Su dayanmıyor, terliyoruz, nefes alamıyoruz. Uyku ne demek? Küveti doldurduk onun içinde yattık, o derece” diye konuştu.

“FELAKET SICAK”

Özellikle sokakta çalışırken sıcak havadan dolayı çok zorlandığını söyleyen esnaf Emin Yağcı, “Felaket sıcak. Gölgede bile bayağı sıcak. Dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar televizyondan izliyoruz. Sabah 4’ten beri buradayım. Saat şu anda 11. Saat erken olmasına rağmen böyleyse öğlene doğru nasıl olur bilemeyiz. Gelen müşterilere hizmet veriyoruz, haliyle dışarıda kalıyoruz. Yerin sıcaklığı insanın yüzüne vuruyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Adana’dan gelmesine rağmen İstanbul’un nemden dolayı daha sıcak hissettirdiğini söyleyen Tezcan Yıldırım, “Çok ve aşırı derecede sıcak. Bunaltıcı derecede sıcaklık var. Oğlumun kafasına su döktüm sıcaktan dolayı. Hissedilen sıcaklık tahminime göre 50 derecenin üzerinde. Ben Adana’dan geldiğim halde burası çok sıcak. 1 haftadır buradayız, İstanbul aşırı derecede sıcak. Burasının nem oranı daha yüksek, o yüzden daha sıcak” dedi.

Hava sıcak olduğu için işini erken bitirip eve gittiğini söyleyen sokak satıcısı Yusuf Özcan, “İş bitti, sıcak olduğu için eve gidiyorum. Çalışmaya sabah saat 6’da başlıyoruz, saat 10’a kadar böyle sıcakta duruyoruz” şeklinde konuştu.