Gündem İşte yeni Kabine

İşte yeni Kabine

04.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün tüm Türkiye’nin merakla beklediği yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı. Sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy koltuğunu korurken, diğer üyelerin tamamı değişti. Piyasaların merakla beklediği isim Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı oldu.

İşte yeni Kabine

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yüzyılı hedefi için çalışacak yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı. Eski Kabine’den sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy koltuğunu korurken, diğer Kabine üyelerinin tamamı değişti. Piyasaların merakla beklediği isim Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak ekonominin yeni patronu oldu. Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısıyla yeni Kabine üyelerini kamuoyunu tanıttı. Kabine üyelerini tek tek anons ederek kürsüye çağıran Erdoğan, açıklamasının ardından objektiflere yeni bakanlarla birlikte poz verdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HİÇBİR GÜÇ DEĞİŞTİREMEZ: Demokrasimizin gücüne güç katan bir seçim sürecini tamamlamış bulunuyoruz. Ülkemiz tarihinde birçok ilke sahne olan seçimlerin Türkiye’ye ve Türk Milletine hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum. Türkiye 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta sadece birer seçim yapmamış, aynı zamanda gelecek asrının nasıl olacağına da karar vermiştir. Milletimiz iradesiyle birlikte istiklal ve istikbaline de sahip çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti 2200 yılı aşan gelenek göreneğiyle bin yılı aşan millet şuuruyla, asırlara sari birlikte yaşama kültürüyle kendi mecrasında akmaya devam edeceğini göstermiştir. Bin yıldır Anadolu topraklarını aşkla yeşerten bu ırmağın yatağını hiçbir gücün değişteremeyeceği bir kez daha anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

DÜNDEN DAHA GÜÇLÜYÜZ: Türkiye bugün dünden daha güçlüdür. Demokrasimiz her zamnkinden daha kuvvetlidir. Yarınlarımız 28 Mayıs öncesine göre daha aydınlıktır. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde sandığa tercihini demokratik usullerle yansıtan 54 milyondan fazla vatandaşımızın her birine teşekkür ediyorum. Yurt dışındaki kardeşlerimizi her iki seçimde de ülkemize karşı sorumluluklarını yerine getirdikleri için ayrıca tebrik ediyorum. Şahsımı bir kez daha Cumhurbaşkanlığına layık gören 27 milyon 835 bin vatandaşımıza hassaten şükranlarımı sunuyorum.

MAHCUP ETMEYECEĞİZ: Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımıza destekleri için teşekkürlerimi iletiyorum. Sevincimizi paylaşan bugün göreve başlama törenimize katılarak bizleri onurlandıran devlet ve hükümet başkanlarına şahsım, ülkem ve milletim adına minnettarlığımızı ifade ediyorum. Zor günlerimizde yanımızda olan kardeşlerimizin mutlu günlerimizde de bizleri yalnız bırakmadıklarını görmekten memnuniyet duyuyorum. Türk cumhuriyetlerindeki kardeşlerimizle dünyanın dört bir köşesindeki dostlarımızla omuz omuza yol yürümeye devam edeceğiz. Umudunu Türkiye’nin yükselişine ve ülkemizin güçlenmesine bağlamış hiçbir kardeşimizi mahçup etmeyeceğiz.

İKİ KEZ GÜVENOYU: 14 gün arayla sandıktan milletimizden iki kez güvenoyu almanın bahtiyarlığı içerisindeyiz. 28 milyona yakın insanımızın teveccühüne mazhar olmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm bunların bizlere aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk yüklendiğini de çok iyi biliyoruz. 85 milyon vatandaşımızla birlikte bizim için dua eden yüz milyonların da umudunu taşıdığımızın farkındayız. Nasıl bugüne kadar milletin emanetine halel getirmediysek bundan sonra da canımız pahasına bu emanete sahip çıkacağız.

Haberin Devamı

TARİHE GEÇTİLER: Göreve başlama töreninde ifade ettiğim ilkeler temelinde 85 milyonun dirliği, birliği, kardeşliği, refahı ve esenliği için engellere aldırmadan zorluklar karşısında yılmadan çalışacağız. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak tüm Türkiye’ye hizmet edeceğiz. Yeni Kabinemize geçmeden önce şimdiye kadar beraber çalıştığımız, nice sorunu birlikte çözdüğümüz, nice badireyi beraber aştığımız eski Kabine üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. 28. dönem milletvekili olarak yüce Meclis’te ülkemize hizmet mücadelesini sürdürecek mesai arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Bu arkadaşlarımız milletimize yaptıkları hizmetlerle, ülkemize kazandırdıkları eserlerle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk döneminin Kabine üyeleri olarak adlarını şimdiden tarihe yazdırmışlardır. Rabbim eski Kabine üyelerimizin hepsinden razı olsun diyorum. Şimdi sizlerle Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ulaşmak için birlikte yol yüreyeceğimiz yeni Kabine üylerimizi paylaşmak istiyorum. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Rabbim bizi milletimize karşı mahcup etmesin. Yeni Kabine üyelerimizin her birine başarılar diliyorum.

Haberin Devamı

İşte yeni Kabine

CEVDET YILMAZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı

1967 yılında Bingöl’de doğdu. ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi’nde, doktorasını Bilkent Üniversitesi’nde tamamladı. 60. Hükümette Devlet Bakanı; 61, 62 ve 64. Hükümetlerde Kalkınma Bakanı, 63. Hükümette Başbakan Yardımcısı oldu. Son olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptı.

YILMAZ TUNÇ
Adalet Bakanı

1971’de Bartın doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Anabilim Dalı’nda tamamladı. 23. Dönem’den bu yana beş dönem boyunca yürüttüğü Bartın milletvekilliği görevi ile Meclis’in en kıdemli vekillerinden birisiydi. Adalet Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Haberin Devamı

MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı

1982 yılında Belçika’da doğdu. Brüksel ULB Üniversitesi İnsan Kaynakları Mühendisliği Bölümü’nde eğitim aldı. 2009 yılında Merkez Demokrat Hümanist Parti’den Brüksel meclisine girdi. Avrupa Parlamentosu’na başörtüsüyle giren ilk kadın milletvekili oldu. 2019’da Cezayir Büyükelçisi olarak atandı.

VEDAT IŞIKHAN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

1966 yılında Mardin’de doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Aynı üniversitede profesör oldu. 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyeliği’ne ve 2021’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği’ne atandı.

MEHMET ÖZHASEKİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

1957 yılında Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1998-2015 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. 2015’te AK Parti Kayseri milletvekili seçildi. 2016-2018 arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı.

HAKAN FİDAN
Dışişleri Bakanı

1968 yılında Ankara’da doğdu. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu’ndan mezun oldu. TİKA Başkanlığıı, Dış Politika ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı, Başbakanlık Özel Temsilciliği, MİT Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. 2010’da MİT Müsteşarı olarak atandı.

ALPARSLAN BAYRAKTAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde lisans, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans, ODTÜ Yer Sistem Bilimleri Bölümü’nde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında doktorasını tamamladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

MEHMET ŞİMŞEK
Hazine ve Maliye Bakanı

1967 yılında Batman’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 2005 yılında Merrill Lynch’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığı’na getirildi. 60. Hükümet’te Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı, 61. Hükümette Maliye Bakanlığı, 64. Hükümette Başbakan Yardımcılığı yaptı.

ALİ YERLİKAYA
İçişleri Bakanı

1968 yılında Konya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi “Kamu Yönetimi” bölümünden mezun oldu. 1990 yılında İçişleri Bakanlığı Kaymakam adaylığı görevine başladı. 2007 yılından itibaren sırasıyla Şırnak, Ağrı, Tekirdağ, Gaziantep Valiliği görevlerini yürüttü. Ekim 2018’de İstanbul Valisi olarak atandı.

MEHMET NURİ ERSOY
Kültür ve Turizm Bakanı

1968 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 2000 yılında otelcilik alanına giriş yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Ersoy, 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’den milletvekili adayı olmamıştı.

YUSUF TEKİN
Milli Eğitim Bakanı

1970 yılında Erzurum’da doğdu. 1994 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu; ardından siyaset ve sosyal bilimler üzerine lisansüstü ve doktora eğitimi aldı. Mayıs 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, 2018’de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü oldu.

YAŞAR GÜLER
Milli Savunma Bakanı

1954 yılında Ardahan’da doğdu. 1986’da Kara Harp Akademisi’nden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu. 2009’da Korgeneralliğe, 2013’te Orgeneralliğe terfi etti. 2013-2016 arasında Genelkurmay ikinci Başkanlığı, 2016-2017 Jandarma Genel Komutanlığı, 2017-2018 Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. 9 Temmuz 2018’de Genelkurmay Başkanlığı’na atandı.

İşte yeni Kabine

FAHRETTİN KOCA
Sağlık Bakanı

1965’te Konya’da doğdu. 1988’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak, 1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 2018 yılında yeni hükümet sisteminin ilk Sağlık Bakanı olarak atanan Koca, 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’den milletvekili adayı olmadı.

MEHMET FATİH KACIR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı

1984 yılında İstanbul’da doğdu. 2018’de Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2018’e kadar sürdürdü. 31 Temmuz 2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı’na atandı. Milli Teknoloji Hamlesi ve stratejik dönüşüm politikalarından sorumlu olarak görevini sürdürüyordu.

OSMAN AŞKIN BAK
Gençlik ve Spor Bakanı

1966 yılında İstanbul’da doğdu. İTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İngiltere’de Nottingham Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Programı’nda doktora yaptı. 65. Hükümette Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldı.

İBRAHİM YUMAKLI
Tarım ve Orman Bakanı

1969 yılında Kastamonu’da doğdu. 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldu. Ekim 2016’dan itibaren Genel Müdür ve İcracı Yönetim Kurulu Üyesi olarak GÜBRETAŞ’ta görev yaptı. 7 Nisan 2022’de Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak atandı.

ÖMER BOLAT
Ticaret Bakanı

1963 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu. Almanya’da yüksek lisansını; Marmara Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1993 yılından itibaren MÜSİAD’da çeşitli görevler yürüttü. 2004-2008 tarihleri arasında MÜSİAD Genel Başkanı oldu.

ABDÜLKADİR URALOĞLU
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

1966 yılında Trabzon’da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1988 yılında mezun oldu. 2012 yılında İzmir 2. Bölge Müdürlüğü görevine getirildi, Temmuz 2018’de Karayolları Genel Müdürü olarak atandı. Uraloğlu, Yollar Türk Milli Komitesi ve Karayolları Vakfı Başkanlığı görevlerini de yürüttü.