Gündem İsveç’in NATO’ya giden yolu Ankara kavşağından geçiyor

İsveç’in NATO’ya giden yolu Ankara kavşağından geçiyor

13.06.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

NATO’nun Madrid Zirvesi’nde geçen yıl imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın 4. toplantısı Ankara’da Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO heyetlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek. Toplantı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın ev sahipliğinde yarın saat 09.00’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak.

İsveç’in NATO’ya giden yolu Ankara kavşağından geçiyor

AYDIN HASAN/ANKARA- Toplantıya NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyet başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katılacak.

Haberin Devamı

Toplantı, İsveç’in NATO’ya üyeliği sürecinde kritik bir kavşak özelliği kazandı. ABD; Finlandiya’nın nisan ayındaki üyeliğinin ardından İsveç’in eski Sovyet ülkesi Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde 32. üye olarak kayda geçmesini istiyor. Onay için terörle mücadele konusunda somut adım bekleyen Türkiye ise İsveç’in yanı sıra NATO ve ABD ile de üç ayaklı bir diplomasi yürütüyor.

Toplantının ana gündemini; İsveç’in Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerini hayata geçirmeye yönelik attığı adımlar oluşturacak. İsveç ve Finlandiya, Üçlü Muhtıra çerçevesinde terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği sergileyecekleri, PKK terör örgütü başta olmak üzere milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verecekleri, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları yönünde taahhütte bulunmuşlardı.

Haberin Devamı

İLK İADE KARARI

İsveç, uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen ve terör örgütü PKK destekçisi olduğu belirtilen bir kişiyi Türkiye’ye iade ediyor. AFP’ye açıklamalarda bulunan İsveç Adalet Bakanlığı yetkilisi Ashraf Ahmed, hükümetin 35 yaşındaki Türk vatandaşı için iade kararı verdiğini doğruladı. Öte yandan geçtiğimiz şubat ayında Kur’an-ı Kerim yakmak isteyen iki kişiye güvenlik endişelerini gerekçe göstererek izin vermeyen İsveç polisinin kararı Yüksek Mahkemece iptal edildi.

ZİRVEYE GERİ SAYIM

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla on yıllardır devam eden tarafsızlıklarına son veren İsveç ve komşusu Finlandiya, dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO'ya üyelik başvurusu yaptı. Haziran 2022'de İspanya'da gerçekleşen NATO Zirvesi öncesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında bir mutabakat imzalandı. Ankara, terör örgütlerine destek veren İskandinav ülkelerinin ittifaka katılabilmesi için mevcut tutumunu değiştirmesini şart koştu.

İsveç'te bu yılın ilk ayında Türkiye'yi ayağa kaldıran iki provokasyon yaşandı. PKK'lı teröristler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini Stockholm Belediyesi önünde astı, birkaç gün sonra ise aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Provokasyonların ardından Ankara Stockholm'le devam eden müzakereleri askıya aldı.

Haberin Devamı

Türkiye Mart ayının sonunda Finlandiya'nın NATO'ya girişine onay verdi ve İskandinav ülkesi 4 Nisan'da resmen ittifakın 31'inci üyesi oldu.

NATO üyeleri, Ankara'nın İsveç'in ittifaka katılımı için onay vermesini dört gözle bekliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde Türkiye'deydi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. ABD ve diğer NATO üyeleri, İsveç'in gelecek ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek zirvede ittifaka resmen katılmasını umut ediyor.