Gündem İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir

İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir

19.07.2013 - 07:08 | Son Güncellenme:

Muğla’da tatilde ölen Polonyalı turist Kucza’nın yüzünün Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde nakledildiği Recep Sert, ameliyat için Antalya’ya gidecek para bulmaya çalışırken havaalanında doktoruyla karşılaştıYüz ameliyatı olan Recep Sert’in kız arkadaşı Elif Tercüman, İzmir’den Antalya’ya geliş hikayelerini ve ilginç rastlantıyı anlattı. Elif Tercüman, bir işleri nedeniyle Bursa’dan İzmir’e 2-3 günlüğüne geldiklerini belirterek, “Müjdeli haberi İzmir’de aldık. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü, hemen Antalya’ya gelmemizi istedi. Uçak biletinin 120 TL olduğunu öğrendik. Cebimizde tam da 120 TL vardı. Recep’i tek başına göndermek üzere havalimanına geldiğimizde, uçuş masraflarıyla birlikte bileti 170 TL’ye alabileceğimizi öğrendik. Kimsede para bulamadık. Çaresiz kalmıştık” dedi. Elif Tercüman, “Cep telefonumu satmak için girişimlerde bulunuyordum ki o sırada yüz nakil ameliyatına girmek için İzmir’den Antalya’ya gidecek olan Prof. Dr. Murat Akalan ile karşılaştık. Murat Bey hemen koordinasyon merkezini aramış, Recep’i yüz profilinden tanımış ve aynı havalimanında olduklarını söylemiş. Eksik olan uçak bileti parasını Prof. Dr. Akalan tamamladı. Recep, Akalan ile birlikte uçağa binip Antalya’ya gitti. Ben otobüsle Antalya’ya geldim” dedi

İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir

Haberin Devamı

Türkiye’nin 5., Akdeniz Üniversitesi’nin 3. yüz nakli operasayonu dün yapıldı. Muğla’da denizde yüzerken fanalaşıp ölen Polonyalı turist Andrzej Kucza’nın (42) yüzü ile üst ve alt çene kemikleri Akdeniz Üniversitesi’nde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 6.5 saat süren başarılı bir operasyonla 27 yaşındaki Recep Sert’e nakledildi.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde lokantacılık yapan Recep Sert, 6 yıl önce elindeki tüfeğin ateş alması sonucu çenesinden yaralandı. Kaldırıldığı hastanede 28 gün yoğun bakımda kalan Sert, çenesinin üçte ikisini, 12 dişini, burnunu ve sol gözünü kaybetti. Sıvı ve mama türü gıdalarla beslenen, konuşmakta güçlük çeken Sert, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin yaptığı ilk yüz nakillerinin ardından başvuruda bulundu. Bir yıl önce Organ Nakli Koordinasyon Merkezi’nde Prof. Dr. Özkan ile görüşen Sert, nakil listesinde yerini aldı.

Haberin Devamı

‘Havaalanında karşılaştık’
Kucza’nın dokularının uyum gösterdiği belirlenince Sert, Antalya’ya çağrıldı. 23.15’te Antalya Havalimanı’na inen Sert, “Neler düşünüyorsun, mutlu musun?” sorusuna, başını “evet” anlamında sallayarak karşılık verdi.
Sert’in kız arkadaşı Elif Tercüman, İzmir’den Antalya’ya geliş hikayelerini ilginç rastlantıyı anlattı. Tercüman, bir işleri nedeniyle Bursa’dan İzmir’e 2-3 günlüğüne geldiklerini belirterek, “Müjdeli haberi İzmir’de aldık. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü, hemen Antalya’ya gelmemizi istedi. Uçak biletinin 120 TL olduğunu öğrendik. Cebimizde tam da 120 TL vardı. Recep’i tek başına göndermek üzere havalimanına geldiğimizde, uçuş masraflarıyla birlikte bileti 170 TL’ye alabileceğimizi öğrendik. Kimsede para bulamadık. Çaresiz kalmıştık” dedi. Tercüman, “Cep telefonumu satmak için girişimlerde bulunuyordum ki o sırada yüz nakil ameliyatına girmek için İzmir’den Antalya’ya gidecek olan Prof. Dr. Murat Akalan ile karşılaştık. Murat Bey hemen koordinasyon merkezini aramış, Recep’i yüz profilinden tanımış ve aynı havalimanında olduklarını söylemiş. Eksik olan uçak bileti parasını Prof. Dr. Akalan tamamladı. Recep, Akalan ile birlikte uçağa binip Antalya’ya gitti. Ben otobüsle Antalya’ya geldim” dedi.
Tercüman, “Recep ile üç yıl önce Bursa’da bir arkadaş ortamında tanıştık. Dış görünüşe önem vermem. Onun kalbinin sıcaklığı, benim için yeterliydi” diye konuştu.

Haberin Devamı


İLK ÇİFT ÇENE OPERASYONU
Muğla’nın Ula İlçesi’ne bağlı Akyaka Beldesi’ndeki bir otelde eşi Lili ve oğlu Joseph ile tatil yapan Polonyalı Andrzej Kucza, pazar günü denizde aniden fenalaştı. Ailesinin şaka yaptığını sandığı Kucza’nın hareket etmediği görülünce acil olarak Muğla Özel Yücelen Hastanesi’ne kaldırıldı. Bir gün yoğun bakımda kalan Kucza’nın önceki gün beyin fonksiyonları durunca ailesi yüzü dahil tüm organlarını bağışladı.

Gece harekete geçildi
Türkiye’nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012’de Uğur Acar’a, 4. nakli de 15 Mayıs 2012’de Turan Çolak’a yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 5’inci yüz nakli operasyonu için harekete geçti. Türkiye’nin ilk yüz ve çift kol ameliyatını yapan, dünyada kadavradan ilk rahim nakliyle tıp tarihine geçen AÜ Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi gece 20.30 sıralarında vericinin yüzünü almak için Muğla’ya hareket etti. Alıcı Recep Sert ise İzmir’den Antalya’ya çağrıldı.

Haberin Devamı

6.5 saat sürdü
Ekip Muğla Yücelen Hastanesi’ne 00.30 sıralarında geldi ve Kucza’nın yüzü, Prof. Dr. Özkan’ın başkanlığındaki 9 kişilik ekip tarafından alındı.?Saat 01.00’de başlanan operasyon 05.30’da son buldu. Operasyonda yüzün yanı sıra, çene kemiği de alındı. Kucza’nın alınan yüzünün yerine silikondan maske yapıldı. Kucza’nın kalbinde CPR (kalp pili) olduğu için kalbinin alınamadığı, karaciğer, böbrekler ve korneaların da nakle uygun olmadığı kaydedildi.
Ameliyat ekibi, alınan organ ile Dalaman Havalimanı’na hareket etti. Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçağa binen ekip, Antalya Havalimanı’na geldi. Nakledeceği yüzü bizzat kendisi taşıyan Özkan, “Ameliyat nasıl geçti?” sorusuna koştururken “Gayet güzel geçti” karşılığını verebildi.
Koşar adımlarla 07.40’ta ameliyathaneye giren Özkan ve ekibi, 08.00’de nakle başladı. Ameliyata İstanbul’daki bazı üniversitelerden gelen plastik cerrahlar da katıldı Ameliyat 14.30’da sona erdi. Kucza’nın yüzü, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 6.5 saat süren operasyonla Sert’e nakledildi. Recep Sert’e, göz kapakları ve kulak haricinde tam yüz nakli yapıldığı kaydedildi. Kucza’nın üst ve alt çene kemikleri de Türkiye’de ilk kez yapılan operasyonla Recep Sert’e nakledildi.

Haberin Devamı

Alkışlarla bitti
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ekibin başındaki Ömer Özkan ve uzmanların katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Kurtcephe, “Türkiye’nin 5’inci yüz naklini yapan ekibimiz ilk defa alt ve üst çene naklini gerçekleştirdi” dedi.
Prof. Dr. Ömer Özkan da “Burada hep beraber güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu” dedi. Recep Sert’e alt ve üst çenenin de nakledildiğini aktaran Özkan, “Dünyada sayılı, ya ikinci ya da üçüncü vakadır. Türkiye’de ilk defa çift çene nakli yapıldı. Çene altı hafta sonra hissedilmeye başlar. Hareketlerin başlaması bir ya da iki yılı bulur. Çok hızlı oldu. Ustalaştık çok da rahat yapıyoruz. 24 saatte karşınızdayız” dedi.
Basın toplantısında Rektör Kurtcephe, Prof. Dr. Ömer Özkan, Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan’ın yanı sıra ameliyatta yer alan konuk cerrahlar Prof. Dr. Murat Topalan, Prof. Dr. Ferit Demirkan’ın da bulunduğu 14 kişilik ekip yer aldı. Toplantı alkışlarla tamamladı.
Apar topar çağrıldı
Andrej Kucza’nın ailesinin organlarını bağışlaması üzerine alıcı Recep Sert yüz nakli için İzmir’den Antalya’ya çağrıldı.

Prof. Dr. Ömer Özkan eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Recep Sert’i ameliyata hazırladı.

Bakan da takip etti
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu vericiden yüzün alındığı saatlerde yaptığı açıklamada, konuyu yakından takip ettiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Ömer Bey de maşallah, Allah nazardan saklasın, iyi bir ekibi var” dedi.
‘Mamayla besledim’
Recep Sert’in babası Cafer Sert, amaliyatla ilgili “Oğlumun hiçbir hayali yoktu. ‘Ben böyle kalırım’ diyordu. Onun için büyük sürpriz oldu” dedi. Baba Sert, “Kazadan sonra 6 ay ne konuşabildi ne de yemek yiyebildi. Onu mamayla besledim. Mama masrafının yarısını Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yarısını biz karşılıyorduk. Sonra Yeşil Kart çıkarttık. Şu ana kadar 580 bin lira harcadım” dedi. Baba Sert böbrek hastası eşini, heyecanlanıp sağlık sorunu yaşamasın diye durumdan haberdar etmediklerini bildirdi. Baba Sert’e 500 lira yardım yapıldı.