Gündem Jisbar’ın eğlenceli dünyası

Jisbar’ın eğlenceli dünyası 

15.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransız Pop Art sanatçısı Jisbar, İstanbul’dan ilham aldığı eserlerini Nişantaşı’ndaki Kalyon Kültür Taş Konak’ta sanatseverlerle buluşturuyor. Jisbar, ikonik figürlere farklı mesajlar yükleyerek yeniden yaratıyor.

Jisbar’ın eğlenceli dünyası

Melisa Vardal  - Ünlü Fransız sanatçı Jean-Baptiste Launay namıdiğer Jisbar eserleriyle İstanbul’a konuk oluyor. Kalyon Kültür Taş Konak’ta kapılarını açan “Jisbar İstanbul’da” adlı sergi Pop-art sanatçısının eğlenceli dünyasını keşfetmeye çağırıyor. Jisbar’ın İstanbul’dan ilham aldığı toplam 20 eser ve 40 adet orijinal baskıyı bir çatı altında toplayan sergide Mona Lisa’dan Dali’ye, İnci Küpeli Kız’dan Frida Kahlo’ya klasik ve popüler sanatın figürleri bir araya geliyor. 

Haberin Devamı

Her odasında çarpıcı renklerin ziyaretçileri karşıladığı sergide sanatçının kendisinin de ifade ettiği gibi eserlere yakınlaştıkça algı değişiyor. Her mesafede yeni bir detayı keşfe çağıran bu eserlerde renk paletini de hayal gücü gibi sınırsız tutuyor Jisbar. Sanatçı Frida’nın ve Mona Lisa’nın alın yazına “Famous” (ünlü) yazıyor. Mona Lisa’ya Batman, Çığ tablosu, Van gogh gibi figürleri komşu ediyor ya da Dali’nin üzerine “wake me up when ı’m famous/ ünlü olduğumda beni uyandırın” notunu düşüyor. Sergide Jisbar izleyiciyi sanatın yeni baştan yaratımına ortak ediyor ve ünlü eserlerle değerlerini yeniden düşündürüyor. 

Türk Bayraklı Mona Lisa 

Jisbar, eserlerinde onları ağırlamayı kabul eden ülkeye bir saygı duruşu niteliği taşıdığını söylüyor. “Sanat dediğimiz şey zamansız. Eserler, biz bu dünyadan göçüp gittiğimizde de kalacak. Tarihsel anı yakalamak istiyorum. Jisbar, İstanbul’daydı ve Türkiye’de bulunduğu için teşekkürlerini iletiyor demek istiyorum” ifadelerini kullanan sanatçının en dikkat çeken çalışması ise Türk bayraklı Mona Lisa. Sergiye özel yaratılan bu eser Taş Konak’ta kırmızı bir panel önünde ziyaretçileri karşılıyor. 

Haberin Devamı

Oyuncaklarla dolu bir fanusu sergi odalarından birine yerleştiren Jisbar, bu oyuncakların daha sonra Türkiye’deki ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtılacağını belirtiyor. MotoGP Dünya Şampiyonu Fabio Quartararo, WeatherTech SportsCar Racing şampiyonu Pipo Derani ve ünlü Formula 1 sürücüsü Ayrton Senna gibi isimler onuruna yarış arabası ile kask üzerine eserler çalışan Jisbar açılışta serginin en üst katında canlı bir performans gerçekleştirerek onlarca kaskın asılı durduğu duvarın önündeki motosikleti boyadı.