Gündem ‘Kadın istihdamında rekor kırdık’

‘Kadın istihdamında rekor kırdık’

31.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 36’ya ulaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Kadınlarımızın güçlendiğini gördükçe geleceğimize güvenle bakıyoruz” dedi.

‘Kadın istihdamında rekor kırdık’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadınların iş gücüne katılım oranında rekor kırıldığını söyledi. Denizli’de Kadın İşçilerle Buluşma Programı, Türkiye’de en çok kadın istihdam eden Deniz Tekstil fabrikasında gerçekleştirildi. 2 bin 500 kadının çalıştığı fabrikada düzenlenen programda konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BAŞARIYA ŞAPKA ÇIKARTIYORUZ: Kadınları hayatın dışında tutan bir toplum, potansiyelinin yarısından vazgeçmiş, yarısını atıl bırakmış durumdadır. Kadın elbette anne olarak evlatlarını, evini, ailesini şefkati ve emeğiyle kucaklar. Ama aynı zamanda kadın, emeğiyle, becerisiyle, azmiyle, birikimiyle, mücadelesiyle de özel bir yere sahiptir. Hayatın her alanındaki başarılarını adeta şapka çıkartarak takip ettiğimiz kadınlarımızla her buluşmamızda, ülkemizin bu büyük hazinesini geç harekete geçirmiş olmasından dolayı da hayıflanıyoruz.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 36: Gerçekten biz hükümete geldiğimizde kadınların iş gücüne katılımı, hele hele girişimcilik düzeyi öylesine düşüktü ki inanmakta çok zorluk çektik. Cumhuriyet tarihinde kadınlarımızın hem hak ve özgürlüklerini en geniş şekilde kullanabildikleri hem de emekleri ve becerileriyle iş dünyasının her alanında varlıklarını gösterebildikleri dönem bizim dönemimizdir. Kadınlarımızın en az bir eğitim düzeyini tamamlama oranını yüzde 70’lerden yüzde 88 seviyesine biz getirdik. Hem çalışan hem evinde ailesi ve çocuğuyla hayatını sürdüren kadınlarımıza verdiğimiz desteklerle hep yanlarında olduk. İş gücüne katılım oranı yüzde 27’lerde olan kadınlarımız bugün yüzde 36 ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. İstihdamdaki kadın sayısını da 6 milyondan aldık, 10,5 milyona yaklaştırdık. Üstelik bu olumlu gelişmeler artarak devam ediyor.

Haberin Devamı

GURUR DUYUYORUZ: Bugün İş-Kur eğitimleriyle meslek sahibi olan ve işe başlayan kadınlarımızı gördükçe mutlu oluyorum. Bugün KOSGEB desteklerinin yarıya yakınını kadınlarımızın kullandığını gördükçe, kırsal kalkınma destekleriyle kadınlarımızın başardıkları işleri gördükçe seviniyoruz. Fabrikalardan kooperatiflere kadar üretimin her alanında kadınlarımızın güçlendiğini gördükçe geleceğimize güvenle bakıyoruz. Kamuda ve özel sektörde yönetim ve karar organlarının her seviyesinde sayıları ve etkinlikleri giderek artan kadınlarımızla da burada olduğu gibi gurur duyuyoruz. Aldığım rakam yeterli değil gerçi de, 150 milyon dolar ihracat, Deniz Tekstil şöyle 1 milyarı yakaladığı zaman biz de ödülümüzü ona göre veririz.

Haberin Devamı

ERKEKLERİ GERİDE BIRAKTI: Bir dönem kadınlarımızı kimi zaman kıyafetini kimi zaman çocuğunu bahane ederek bırakın yönetim organlarına, okullara, fabrikalara sokmamaya çalışan faşist bir zihniyetle mücadele ettik. Üstelik bu ilkelliklerini çağdaşlık kılıfı altında satmaya çalışıyorlardı. Verdiğimiz büyük mücadele neticesinde tüm bu engelleri, önyargıları, yanlış kabulleri birer birer geride bıraktık. Ülkemizi kadına şiddet ayıbından kurtarmak için çalışırken, aynı zamanda eğitimden istihdama her alanda kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulama politikaları da hayata geçirdik. Yaygınlaştırdığımız okul öncesi eğitim ve bakım kurumlarıyla çalışan çocuklu kadınlarımıza destek olduk. Böylece TBMM’de en yüksek kadın temsil oranına ulaştığımız, eğitimden bankacılığa pek çok alanda kadın istihdamının erkekleri geride bıraktığı bir yere ulaştık.

5,5 MİLYON KADIN ÜYE: Kadınlarımıza olan güvenimizin en önemli tezahürü Türkiye’de kadın kolları teşkilatlanmasına resmen ve fiilen bünyesinde yer veren ilk parti, bunu gerçekleştiren ilk genel başkan olmamızdır. Bugün itibariyle 5 milyon 560 bin kadın üyesi olan partiyiz. Yani diğer partilerin hepsini şöyle üst üste koyun, toplam üye sayısını söylüyorum, bizim kadın üyemiz kadar bunların üyesi yok. Geçmişte sadece belirli faaliyetlerin aracı olarak görülen kadın kolları teşkilatlanmasını, biz partimizin üç ana sac ayağından biri haline getirdik. Ana kademe, kadın kolları ve gençlik kolları olarak adlandırdığımız bu üç sac ayağının üzerinde ülkemize eser kazandırdık, milletimize hizmet ettik.

Haberin Devamı

SİYASETİN ÖZNESİ YAPTIK: Kadınları siyasetin nesnesi olmaktan çıkardık, öznesi haline getirdik. Kadınlarımız da bize sahip çıktı. Bizim hep yanımızda oldular. Öyle ki partimizin sadece kadın üye sayısı ifade ettiğim rakama ulaştı. Bunun için diyoruz ki, bizimle mücadeleye girecek olanın iki defa düşünmesi lazım. Çünkü kendi hayatımızdan biliyoruz ki, kadının gücünün ve fendinin galip gelemeyeceği mücadele yoktur. Kadınlarımızın desteği ve duasıyla bugünlere geldiğimiz gibi Türkiye Yüzyılı’nı da onlarla birlikte inşa edeceğiz. Türkiye Yüzyılı hepimizin ortak hayalini, ortak geleceğini ifade ediyor. Sizlerden de Türkiye Yüzyılı mücadelemize emeğinizle, fikrinizle, tercihinizle katkıda bulunmanızı istirham ediyorum. Ülkemizi 2023’e nasıl birlikte getirdiysek, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılındaki hedeflerine de yine sizlerle birlikte ulaşacağız.

Haberin Devamı

‘Kadın istihdamında rekor kırdık’

‘Sizi değil de kimi arayacağım?’

Girişimci kadınların başarı öykülerini anlattığı programda söz alan Golbol Kadın Milli Takımı oyuncularından Şeydanur Kaplan, Tokyo Paralimpik Oyunları’nda finalde ABD’yi 9-2 yendiklerini, bu zafer sonrası Erdoğan’ın kendilerini arayarak tebrik ettiğini söyledi. Bunun üzerine Erdoğan da, “Şeydanur, Amerika’yı 9-2 yeniyorsunuz, sizi aramayacağım da kimi arayacağım?” yanıtını verdi. Program sonunda müzik dinletisi sunuldu. Erdoğan da, bazı türkülere eşlik etti.