Gündem Kadına şiddet daha çok en yakınındaki erkekten

Kadına şiddet daha çok en yakınındaki erkekten

29.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Mart 2023 Veri ve Analiz Raporu’nu açıkladı.

Kadına şiddet daha çok en yakınındaki erkekten

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Yardım hattına gelen 513 çağrının 167’sinin şiddet ihbarı olduğu belirtilen raporda, şiddet ihbarlarının 66’sının ev içi şiddet ve bunun da 33’ünün eş şiddeti olduğu belirtildi. Raporda, ihbar edilen şiddet vakalarının yüzde 43’ünün psikolojik ve yüzde 29’unun da fiziksel şiddet olduğu kaydedildi. 

Haberin Devamı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu raporuna göre, mart ayında yardım hattına 513 çağrı geldi. Bu çağrıların 55’i İstanbul’dan. İstanbul’u, Ankara 33 ve Antalya 14 çağrıyla izledi. Rapora göre, ev içi şiddetine maruz kalanlarının yüzde 89.4’ünü kadınlar, yüzde 5.9’unu erkekler oluşturdu. Hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları 13-72 arasında. İhbar edilen şiddet vakalarının büyük çoğunluğu psikolojik ve fiziksel şiddet vakası. Psikolojik şiddet yüzde 43 iken fiziksel şiddet ise yüzde 29 oldu. 

Gelen çağrılar şiddetin, en fazla evden geldiğini ve kadınların hayatlarını paylaştıkları eşleri ve diğer aile bireyleri tarafından şiddete uğradığını gösterdi. Eşler yüzde 54.4 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturdu. Eşleri, yüzde 7’ ile erkek arkadaşlar takip etti. Şiddet uygulayan eski erkek arkadaş yüzde 5.3 olurken uygulayan eski eş yüzde 3.5 oldu.