Gündem Kadının adı yine yok!

Kadının adı yine yok!

21.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak isimler dün YSK’ya teslim edildi. Siyasi partilerin henüz kesinleşmeyen listelerinde erkek adaylar açık ara çoğunluğu oluşturuyor.

Kadının adı yine yok

CEYDA ULUKAYA İstanbul - Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka.Der) 31 Mart yerel seçimleri öncesi başlattığı imza kampanyasıyla, güncel olarak görev yapan 1393 belediye başkanının sadece 23’ünün kadın olduğuna dikkati çekerek siyasette kadınların eşit temsili için çağrıda bulunmuştu. ‘Eşit temsil’ için Change.org üzerinden de imza kampanyası başlatılmıştı. Ancak aday listelerinin birbiri ardına açıklandığı bugünlerde tablo pek de değişmedi. 

Haberin Devamı

‘Mış gibi yapıldı’ 

Ka.Der Başkanı Nuray Karaoğlu, bu süreçte siyasi partilere mektup gönderdiklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ilettiklerini anlatıyor: “Birçok liderden aralarında söz birliği yapmışçasına kadın aday bulamadıklarını, kadınların öğrenilmiş çaresizlik içinde olduklarını duyduk. Oysa bizim elimizde, eğitimlerle desteklediğimiz, farklı siyasi partilere mensup aday adayı kadınların da listesi var, aday bulmakta zorlanıyorsanız size bu listeleri teslim edebiliriz dedik. Hatta sayın Özgür Özel’e bir liste de sunduk. Ancak durum değişmedi. Bu konunun dikkate alınmadığını ve ‘mış gibi’ yapılan bir sürecin içinde olduğumuzu görüyoruz. Partiler, farklı söylemlerine rağmen erkek egemen zihniyetten vazgeçmedi. Her ne kadar liderler kadınları önceleyeceklerini, eşitlikçi bakış açısı benimsediğini söylese de son derece az sayıda kadın adaylaştı. Kadınlar bu tabloyu kabul etmiyor. Siyasi partilerin hatalarını fark etmelerini ve bu hatadan dönmelerini istiyoruz.” 

Haberin Devamı

AK Parti 4, CHP 5 ilde kadın aday çıkarabildi

7 ilde MHP ile ittifak yapan AK Parti’nin aday listesinde, Gaziantep’ten Fatma Şahin, Çanakkale’den Jülide İskenderoğlu, Edirne’den Belgin İba ve Iğdır’dan Ülkü Öcal olmak üzere 4 kadın aday bulunuyor. CHP ise Tekirdağ’dan Candan Yüceer, Eskişehir’den Ayşe Ünlüce, Bilecik’ten Melek Mızrak Subaşı, Afyon’dan Burcu Köksal, Aydın’dan Özlem Çerçioğlu olmak üzere 5 kadın aday açıkladı.

İstanbul’da durum

AK Parti’nin açıkladığı İstanbul’daki ilçe belediye başkan adaylarından 37’si erkek, sadece ikisi kadın. Bu isimler, Bayrampaşa Belediye Başkan adayı İlknur Kovaç Bayraktar ile Sancaktepe Belediye Başkan adayı Şeyma Döğücü. CHP’nin İstanbul ilçe belediye başkan adaylarında ise Üsküdar’da Sinem Dedetaş, Bakırköy’den Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Bahçelievler’de Emine Gülizar Emecan, Maltepe’den Esin Köymen olmak üzere yalnızca 4 kadın aday yer alıyor.