Gündem Kadınların sesi daha gür çıkacak

Kadınların sesi daha gür çıkacak

08.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

'BenKadınım farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum' kampanyasında önemli görev üstlenen Demet Evgar, sorumluluğunun bilincinde olduğunu ve daha fazla kadının görünür olması için çalışacağını söyledi.

Kadınların sesi daha gür çıkacak

Meltem Günay -  Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye’nin ilk iyi niyet elçisi ünlü oyuncu Demet Evgar oldu. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Türkiye’nin başarılı oyuncularından Demet Evgar’la önemli bir işbirliğine imza atarak, ünlü oyuncuyu Türkiye ofisinin 'iyi niyet elçisi' olarak ilan etti. Danai Gurira, Nicole Kidman, Emma Watson ve Anne Hathaway gibi dünyaca ünlü isimlerin sahip olduğu ünvanı alan Demet Evgar, iki sene sürecek iş birliğinde 'BenKadınım farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum' kampanyası için çalışmalarını sürdürecek.

Haberin Devamı

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına verdiği destekle bilinen başarılı oyuncu Demet Evgar, geçtiğimiz günlerde parçası olduğu bir kamusal alan projesiyle dikkati çekmişti. Evgar, "BenKadınım kampanyasıyla sen de bize katıl! Sesin tüm kadınların sesi olsun” sloganıyla tüm kadınları eşitlik için birlik olmaya çağırmıştı. Bu iş birliği kapsamında da Evgar’la yürütülecek #BenKadınım kampanyası; kadınlara toplumda kendilerine biçtikleri konumları konusunda bilinç kazandırmayı hedefliyor. Kadınların kendi potansiyellerini farkında olmaları, şiddet ve ayrımcılığa karşı birlik olmalarını hedefleyen kampanyada Evgar ve BM Kadın Birimi toplumu dönüştürebilmek için kadın dayanışması yaratmak ve gerçek kadın hikâyelerini görünür kılmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Birlikte yürüyelim çağrısı

BM Kadın Birimi tarafından dün düzenlenen toplantıda 'İyi Niyet Elçisi' ilan edilen Evgar, bunun büyük gurur ve sorumluluk olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kadınların zorlu süreçlerden geçerek kazandığı hakları kutladığımız ve hâlâ süregelen eşitsizlikleri tekrar masaya yatırdığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi İyi Niyet Elçisi ilan edilmek tabiki büyük bir gurur, fakat büyük de bir sorumluluk. Bu sorumluluğun bilinciyle daha önce yürüttüğüm çalışmaları Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin ortaklığıyla güçlendirerek daha fazla kadına ilham olabilmek ve kadınların hikâyesini daha fazla kadınla buluşturmak istiyorum. Birçok kadın maruz bırakıldığı şiddetin, eşitsizliklerin içine doğuyor. Artan farkındalıklarının değişime kavuşması, şiddete maruz bırakıldıklarında, eşitsizliklerle karşı karşıya kaldıklarında ses çıkarabilmeleri için onlarla birlikte yürümek ve onlara rol model hikâyeleri sunabilmek istiyorum.” Evgar tüm kadınları bu kampanyaya destek vermeye davet ederek, "Birleşmiş Milletler'deki görevim ve nefes aldığım süre boyunca daha fazla kadının görünür olması için çalışacağıma söz veriyorum" dedi. 

‘Kadın, hayatının başrolünde olmalı’

Etkinlikte konuşan BM Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova da şunları söyledi: “Kitlelere ulaşabilen sanatı ve eşitliğe duyduğu inançla Demet Evgar, toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda kadınların güçlenmesi için önemli bir rol oynuyor. Evgar’la birlikte gerçek kadın hikayelerini görünür kılacağız. Kadınlar hayatlarının yan rolünde değil, başrolünde olmalılar. Tüm kadınlar kendi potansiyellerinin farkında olduklarında, hakları için seslerini yükselttiklerinde, eşitsizliklere karşı mevcut destek mekanizmalarını devreye soktuklarında ulaşmak istediğimiz eşit geleceğe daha da yaklaşacağız.”

Haberin Devamı

Hedef toplumsal normları yıkmak

BM Kadın Birimi, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması kadının hayatın her alanında ilerletilmesi için hükümet, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, medya, diğer BM kuruluşları ve uluslararası ortaklarla yakın iş birliği içinde çalışıyor. BM Kadın Birimi’nin Demet Evgar’la yürüteceği kampanya kapsamında yapılan çalışmalar, kadınların kendi hikâyelerini yaratabilmeleri ve bu hikâyeleri hayata geçirmek için var olan destek mekanizmalarını fark etmeleri üzerine kurulu. Kampanya, topluma sirayet eden ve eşitsizlikleri besleyen normları yıkarak her kadının hayalini gerçekleştirebilmesi için uygun ortam sunmayı hedefliyor.